„După aproape un secol şi jumătate România a adoptat, în anul 2010, un nou Cod de procedură civilă, operă legislativă fundamentală pentru promovarea eficientă a valorilor democratice ale societăţii noastre. Adoptarea şi intrarea în vigoare la 15 februarie 2013 a Noului Cod de procedură civilă reprezintă momente de referinţă în istoria legislaţiei româneşti.
Codul de procedură civilă din 1865, ca şi Codul civil din 1864, a supravieţuit unor epoci extrem de diferite şi adeseori neprielnice pentru procesul de eficientizare şi democratizare a justiţiei. Modificările care i s-au adus Codului de procedură civilă din 1865, de-a lungul îndelungatei sale istorii, cu deosebire în ultimul deceniu, au constituit repere importante ale simplificării şi modernizării procedurii noastre civile.
NCPC a promovat reglementări şi instituţii noi, cum sunt cele privitoare la Sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor probleme de drept, Contestaţia privind tergiversarea procesului, Procedura de filtrare a recursurilor, Procedura de soluţionare a cererilor de valoare redusă, Procedura privind crearea unui titlu executoriu european pentru creanţele necontestate etc.
Păstrarea unor instituţii tradiţionale şi promovarea unor soluţii moderne în varii materii ale procedurii civile reprezintă, în opinia noastră, una dintre trăsăturile cele mai importante şi definitorii ale NCPC. O atare constatare ne permite să apreciem că sunt întrunite toate condiţiile normative pentru ca România să aibă un bun Cod de procedură civilă. Sperăm că el va dăinui peste decenii şi va fi „demn” de Codul de procedură civilă din 1865.”
Ioan Leş
Modernizarea procedurii civile
Ajunsă la a doua ediție, lucrarea semnată Ioan Leș își păstrează complexitatea şi anvergura deosebită în literatura juridică română: comentariul integral al Codului de procedură civilă concretizat într-un singur volum, având 1440 de pagini.
Ediţia a doua a lucrării ţine cont nu numai de modificările legislative intervenite (sunt integrate modificările aduse prin Legea nr. 138/2014 ce vizează, îndeosebi, materia executării silite şi sunt destinate să contribuie la accelerarea procedurilor de executare silită), ci şi de consideraţiile doctrinare elaborate în baza noii legislaţii procesual-civile şi, mai ales, de deciziile jurisprudenţei, în acele domenii de reglementare în care judecătorii au fost chemaţi să aplice deja prevederile Codului de procedură civilă.
Doar în formatul online – conexiuni multiple între documente!
Structura comentariului „Noul Cod de procedură civilă” este astfel concepută în formatul online, încât să permită trecerea cu ușurință de la articolul comentariului la articolul codului, la jurisprudență dar și la alte referințe ale autorului. Utilizați întotdeauna panoul de conexiuni care include toate tipurile de conținut disponibile în Legalis, pentru a naviga între documente și a explora conținutul care are legătură cu Noul Cod de procedură civilă.
Accesează Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediția 2
Abonații curenți beneficiază de actualizarea automată a comentariului. Dacă nu aveți încă acces la acest volum, contactați departamentul Clienți pentru a obține toate informațiile despre modalitatea de abonare.
Dacă doriți să vă abonați chiar acum, completați formularul din dreapta și un reprezentant al departamentului Clienți vă va contacta în cel mai scurt timp.