Începând cu 3 martie, magistraţii vor fi obligaţi să-i trimită pe justiţiabili la mediatori, judecătorii scăpând astfel de surplusul de dosare, iar cetăţenii de timpul şi banii irosiţi în instanţe.
Cei care intenţionează să divorţeze sau să obţină daune de la angajatorul care i-a concediat fără motiv îşi vor putea găsi dreptatea în maximum 90 de zile, fără prea mult stres si cu minimum de costuri.
Asta, începând din 3 martie, când medierea – legalizată încă din 2006, dar inexistentă chiar şi pentru mulţi dintre magistraţii care ar fi trebuit să o popularizeze – va deveni obligatorie.
„Înţelegerea în faţa mediatorilor e, în primul rând, benefică pentru cetăţean, care nu va mai fi nevoit să piardă ani în şir în sălile de judecată, pentru a-şi rezolva o problemă simplă. În plus, divorţurile, partajele, conflictele de muncă, cele legate de proprietăţi, de protecţia consumatorului, dar şi anumite dosare penale vor fi soluţionate fără taxe de timbru, de copiere a actelor, de promovare a căilor de atac, fără onorarii pentru avocaţi, au explicat reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor.
Aceştia au redactat şi un „Ghid de mediere”, care ar trebui să le fie de folos atât magistraţilor, fie ei judecători sau procurori, cât şi ofiţerilor de poliţie judiciară, pentru ca aceştia să-i poată ghida corect pe justiţiabili.
Dacă nu a început un proces şi părţile merg direct la mediator, acordul de mediere va fi parafat de un notar.
E important de ştiut că românii se vor putea adresa mediatorilor atât pentru rezolvarea unor dosare penale simple (furt, lovire, distrugere), cât şi în cazul unor neînţelegeri în familie.
Sursa: http://www.infolegal.ro