Nicio altă masura luata de vreun stat care încearcă să stimuleze alimentaţia sănătoasă nu ar fi mai drastică, conform unei analize a publicaţiei germane Der Spiegel.
Der Spiegel descrie astfel de „ofensive guvernamentale asupra circumferinţei taliei”, întrebându-se dacă o viaţă sănătoasa poate fi impusă prin lege.
Daca s-ar aproba, taxa pe fast-food din România va fi prima constrângere fiscală de acest tip, cu implicaţii imediate asupra firmelor din industria alimentară şi asupra creşterii preţurilor. Potrivit ministrului Sănătăţii de la Bucureşti, Attila Cseke, taxa ar intra în vigoare de la 1 martie şi, într-o manieră similara taxei pe viciu (la tutun şi alcool), ar aduce la buget bani care să fie folosiţi pentru investiţii în programe de sănătate şi în sistemul sanitar.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel susţine propunerea lui Cseke şi a descris că susceptibile de taxare toate produsele care conţin E-uri, aditivi, grăsimi şi sare.
Exceptate vor fi apa, sucurile naturale, legumele, fructele şi produsele bio.
Der Spiegel notează că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, nu este convins că taxa va fi aprobată şi că există opinii potrivit cărora o noua taxă nu va îmbunătăţi sistemul sanitar din România.
Pe de altă parte, publicaţia aminteşte şi de opoziţia industriei de profil, care avertizează că preţurile la toate alimentele vor creşte, că anumite firme multinaţionale s-ar putea retrage de pe piaţa din România şi că propunerea de lege este făcuta fără consultarea partenerilor sociali.
Sursa: Infolegal.ro