Audierile viitorilor comisari europeni continuă la Bruxelles, unde candidaturile comisarilor propuşi pentru Comerţ şi pentru Cooperarea Internaţională ar putea fi respinse.
Belgianul Karel de Gucht este propus pentru postul de comisar european al Comerţului, iar Rumiana Jeleva din Bulgaria pentru Cooperarea Internaţională, însă confirmarea lor de către comisii rămâne încă sub semnul întrebării.
Liberalul Karel de Gucht a fost ministru belgian de Externe, funcţie în care a reuşit să facă numeroase gafe şi să compromită relaţiile diplomatice ale Belgiei cu fosta sa colonie, Congo.
Din iunie 2009, el este comisar european al Dezvoltării, înlocuindu-l pe ultima sută de metri pe Louis Michel, devenit deputat european.
Acum de Gucht este propus de Jose Manuel Barroso pentru funcţia de comisar european al Comerţului, iar audierile sale s-au derulat fără incidente.
De Gucht, forţat de deputaţii europeni să-şi exprime propria părere şi să nu se ascundă în spatele iniţiativelor lui Barroso s-a declarat împotriva aşa-numitei Taxe Carbon, o măsură ecologică de impozitare a produselor ce intră în Europa din locuri ale lumii care respectă mai puţin mediul înconjurător.
Afirmaţia riscă să provoace o polemică, întrucât Franţa şi alte state membre mari ale Uniunii Europene s-au declarat pentru această taxă, dar Karel de Gucht, lăsând la o parte argumentele ecologice a explicat că această taxă ar fi greu de aplicat, din motive practice.
A doua audiere importantă este cea a Rumianei Jeleva, creştin-democrată, fost ministru bulgar de Externe şi fost deputat european, propusă pentru postul Cooperării Internaţionale.
Doamna Jeleva este unul dintre puţinii comisari desemnaţi, pe care Parlamentul European i-ar putea respinge. În afara lipsei de experienţă, ei i se reproşează şi legăturile prin soţul său cu cercurile de afaceri bulgare rău famate.
La audierile din confirmarea în postul de comisar european a fost prezent şi comisarul pentru Buget, polonezul Janusz Lewandowski. El a pledat pentru un buget realist, dar unele răspunsuri vagi i-au dezamăgit pe cei care îl audiau.
Lewandoswski s-a situat de la bun început pe o poziţie de realism şi chiar de austeritate, pledând pentru ideea că Uniunea Europeană va trebui să se mulţumească în opinia sa cu un buget restrâns, aşa cum doresc şi cele mai multe guverne.
Sursa: RFI