Pe 13 ianuarie 2010 intră în vigoare Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv şi mandatului ad-hoc. Legea se aplică persoanelor juridice aflate în dificultate financiară, fără a fi în stare de insolvenţă, numite debitori.
Mandatul ad-hoc este o procedură confidenţială, declanşată la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instanţă, negociază cu creditorii în scopul realizării unei înţelegeri între unul sau mai mulţi dintre aceştia şi debitor în vederea depăşirii stării de dificultate în care se află întreprinderea acestuia din urmă. Legea reglementează în ceea ce priveşte mandatul ad-hoc: cererea debitorului, obiectului mandatului, onorariul, încetarea mandatului ad-hoc.
Concordatul preventiv este un contract încheiat între debitor, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin două treimi din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află întreprinderea debitorului. Legea reglementează în ceea ce priveşte concordatul preventiv: beneficiarii procedurii, atribuţiile organelor care aplică procedura şi ale participanţilor la procedură, deschiderea procedurii şi oferta de concordat preventiv, încheierea, constatarea şi omologarea concordatului preventiv, închiderea procedurii concordatului preventiv.
Organele care aplică procedurile prevăzute de prezenta lege sunt instanţele judecătoreşti, prin judecătorul-sindic sau după caz, preşedintele tribunalului, mandatarul ad-hoc, respectiv conciliatorul.
Legea nr. 381/2009 a fost promulgată pe data de 8 decembrie 2009 şi a fost publicată în MO 870/2009.