Proiectul de lege privind Fondul de garantare pentru pensiile private este finalizat şi ar putea fi trimis Parlamentului până la sfârşitul lunii februarie 2010, a declarat la o întâlnire cu presa preşedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea.
El a precizat că în ianuarie proiectul va fi trimis Ministerului Muncii, va fi pus pe site-ul ministerului pentru dezbatere publică, va trebui avizat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Economic şi Social, iar apoi trebuie aprobat de guvern.
Potrivit proiectului de act normativ pentru înfiinţarea acestui fond, elaborat de CSSPP, fondul de garantare va compensa pierderile participanţilor şi/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate şi va asigura plata drepturilor participanţilor sau beneficiarilor fondurilor de pensii administrate privat.
Plata compensaţiilor va fi efectuată numai în condiţiile în care administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii nu au capacitatea de a-şi onora obligaţiile asumate, în cuantumul stabilit de Comisie.
Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiilor companiilor autorizate pe piaţa pensiilor private, care vor achita în primul an de funcţionare a acestuia o contribuţie reprezentând 0,3% din activele nete, urmând ca, în al doilea an, cota să urce la 0,35%.
În afară de contribuţia anuală, administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii private vor achita şi o contribuţie iniţială, al cărei cuantum va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social subscris şi vărsat conform actului constitutiv, dar nu mai puţin de echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro.
Spre deosebire de fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit sub formă de societate pe acţiuni, fondul de garantare pentru sistemul pensiilor private va fi o instituţie de drept public, condusă de un consiliu format din reprezentanţi ai CSSPP, Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei şi ai administratorilor de fonduri.
În prezent, în România operează 12 fonduri de pensii private obligatorii, pe Pilonul II, şi 13 fonduri de pensii private facultative, pe Pilonul III.
Sursa: AgerPress