În Monitorul Oficial nr. 334 din 17 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 64/2018 privind aprobarea Condițiilor-cadru de valabilitate asociate licenței pentru activitatea de furnizare de gaze naturale. Actul nou abrogă Decizia președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.271/2004 privind aprobarea Condițiilor-cadru de valabilitate a licenței pentru distribuția gazelor naturale, a Condițiilor-cadru de valabilitate a licenței pentru furnizarea gazelor naturale și a Condițiilor-cadru de valabilitate a autorizației de funcționare a obiectivelor/sistemelor de distribuție a gazelor naturale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.165 din 9 decembrie 2004.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
Prezentul document stabilește condițiile în care este valabilă licența pentru activitatea de furnizare de gaze naturale, denumită în continuare Licență, și constituie parte integrantă din aceasta.
Art. 2.
(1) Obiectul Licenței îl constituie acordarea drepturilor și stabilirea obligațiilor titularului Licenței în vederea desfășurării activității de furnizare de gaze naturale.
(2) Nu fac obiectul prezentelor condiții-cadru activitățile de furnizare de GNC, GNCV și GNL.
Art. 3.
Nu fac obiectul Licenței activitățile titularului Licenței privind consultanța, finanțarea și executarea anumitor lucrări la clienții săi, care nu sunt specifice activității de furnizare.
Art. 4.
Titularul Licenței este responsabil pentru respectarea prezentelor Condiții-cadru de valabilitate asociate licenței pentru activitatea de furnizare de gaze naturale, denumite în continuare condiții.
Art. 5.
(1) În sensul prezentelor condiții, se utilizează următorii termeni și abrevieri:
1. ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei;
2. GNC – gaz natural comprimat;
3. GNCV – gaz natural comprimat pentru vehicule;
4. GNL – gaz natural lichefiat;
5. Lege – Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările ȘI completările ulterioare;
6. Regulament – Regulamentul pentru acordarea autorizațiilor de înființare și a licențelor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2013, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Termenii și abrevierile prevăzute la alin. (1) se completează cu termenii definiți prin Lege.
Art. 6.
Titularul Licenței nu poate deține, simultan, mai mult de o licență pentru activitatea de furnizare de gaze naturale emisă de ANRE.
CAPITOLUL II
Drepturi ale titularului Licenței
Art. 7.
Pe durata de valabilitate a Licenței, titularul Licenței beneficiază de drepturile stabilite prin Lege și legislația incidență, precum și prin reglementările în vigoare aprobate de ANRE.
Art. 8.
Titularul Licenței are dreptul, în condițiile reglementărilor specifice, să desfășoare activitatea de furnizare de gaze naturale prin operațiuni/tranzacții angro sau cu amănuntul.
Art. 9.
Titularul Licenței are dreptul să factureze și să încaseze:
a) contravaloarea gazelor naturale furnizate în regim reglementat, conform reglementărilor aprobate de ANRE;
b) contravaloarea gazelor naturale furnizate în regim concurențial, în baza contractelor de furnizare încheiate cu clienții finali;
c) contravaloarea gazelor naturale furnizate pe piața concurențială angro de gaze naturale.
Art. 10.
(1) Titularul Licenței are dreptul să solicite titularilor de licențe de operare a sistemelor din sectorul gazelor naturale limitarea și/sau sistarea furnizării gazelor naturale la clienții săi, în condițiile specificate în contractele încheiate, precum și în alte situații prevăzute de legislația în vigoare, cu respectarea reglementărilor aprobate de ANRE.
(2) Titularul Licenței are dreptul ca, în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni menite să denatureze în orice fel indicațiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă gaze naturale prin ocolirea echipamentelor de măsurare, să solicite clientului final constituirea de garanții financiare pentru o perioadă de consum echivalent de maximum un an.
Art. 11.
Titularul Licenței are drept de acces la datele privind consumul de gaze naturale al clienților săi finali, precum și la instalațiile titularilor de licențe de operare a sistemelor din sectorul gazelor naturale, în vederea verificării citirii sistemelor/mijloacelor/echipamentelor de măsurare a gazelor naturale utilizate la decontare.
Art. 12.
Titularul Licenței are dreptul să rezilieze contractul de furnizare de gaze naturale către clienții finali numai în situațiile prevăzute de legislația în vigoare și în reglementările ANRE.
Art. 13.
Pentru realizarea activității de furnizare de gaze naturale către clienții finali, titularul Licenței are dreptul de a încheia contracte cu titularii de licențe de operare a sistemelor din sectorul gazelor naturale, conform contractelor-cadru aprobate de ANRE.
Art. 14.
Deciziile ANRE cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licenței, precum și cele cu privire la aplicarea sancțiunilor, generate de încălcarea prevederilor prezentelor condiții sau ale Legii, pot fi atacate de titularul Licenței la instanța judecătorească de contencios administrativ, în condițiile legii.
CAPITOLUL III
Obligații ale titularului Licenței
Art. 15.
Pe durata de valabilitate a Licenței, titularul Licenței are toate obligațiile stabilite prin Lege, prin legislația incidentă, precum și prin reglementările în vigoare aprobate de ANRE.
Art. 16.
(1) Pe toată durata de valabilitate a Licenței, titularul Licenței va respecta prevederile:
a) Licenței, împreună cu condițiile asociate acesteia;
b) Legii;
c) reglementărilor emise de ANRE;
d) regulamentelor europene de directă aplicabilitate;
e) standardelor și altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale sau impuse de cadrul normativ în vigoare.
(2) La cererea scrisă a ANRE, titularul Licenței participă, în condițiile prevăzute în cerere, la elaborarea sau revizuirea reglementărilor aprobate de ANRE ori a altor acte normative din sectorul gazelor naturale.
Art. 17.
(1) Titularul Licenței are obligația să furnizeze gaze naturale unui client final numai după încheierea unui contract de furnizare, cu excepția situațiilor reglementate în mod distinct de către ANRE, în condițiile Legii.
(2) Titularul Licenței are obligația să modifice, să completeze sau să actualizeze, prin acte adiționale, contractele de furnizare sau anexele acestora în concordanță cu reglementările în vigoare, ori de câte ori se impune modificarea unor elemente din contract sau detalierea/completarea unor clauze contractuale.
Art. 18.
(1) Titularului Licenței îi este interzis să facă propuneri și să încheie contracte care să conțină prevederi ce contravin obligațiilor din Licență sau reglementărilor ANRE.
(2) Titularului Licenței îi este interzis să utilizeze practici comerciale incorecte sau înșelătoare.
Art. 19.
(1) Anterior exercitării dreptului prevăzut la art. 10 față de clienții finali debitori, titularul Licenței este obligat să procedeze în conformitate cu reglementările aprobate de ANRE.
(2) Ulterior exercitării dreptului prevăzut la art. 10, titularul Licenței are obligația de a relua furnizarea gazelor naturale în condițiile specificate în contractele încheiate, precum și în alte situații prevăzute de legislația în vigoare, cu respectarea reglementărilor aprobate de ANRE.
Art. 20.
Facturile emise clienților finali de către titularul Licenței trebuie să respecte prevederile aplicabile, emise de autoritățile competente.
Art. 21.
Titularul Licenței este obligat să transfere instituțiilor în drept, conform actelor normative în vigoare, taxele colectate și impozitele.
Art. 22.
Titularul Licenței are obligația să desfășoare activitatea de furnizare de gaze naturale pe bază de contracte comerciale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 23.
Titularul Licenței va implementa și va menține un sistem prin care poate primi informații din partea oricărei părți interesate privind orice situație sau împrejurare de natură să afecteze siguranța, securitatea și continuitatea alimentării cu gaze naturale și prin care poate comunica titularilor de licențe de operare a sistemelor din sectorul gazelor naturale informațiile primite. Acest sistem va fi implementat inclusiv în cadrul punctelor unice de contact ȘI al punctelor de Informare regională/locală.
Art. 24.
Sistemul prevăzut la art. 23 funcționează cu titlu gratuit și asigură prelucrarea rapidă și eficientă a informațiilor primite.
Art. 25.
(1) Titularul Licenței care furnizează gaze naturale clienților casnici are obligația să constituie și să mențină funcționale, în condițiile Legii, puncte unice de contact care coordonează punctele de informare regională/locală, distanța prevăzută de Lege pentru acestea fiind calculată utilizând traseul cel mai scurt pe calea rețelei/infrastructurii publice de transport rutier sau feroviar.
(2) Titularul Licenței are obligația să furnizeze la cererea ANRE lista punctelor unice de contact și a punctelor de informare regională/locală, în termenul stabilit de ANRE.
(3) Punctele unice de contact, precum și punctele de informare regională/locală oferă clienților informații în mod gratuit și nediscriminatoriu.
Art. 26.
În cazul desfășurării activității de furnizare pe piața reglementată, titularul Licenței achiziționează lucrări, produse sau servicii de la alți operatori economici, inclusiv de la operatori economici afiliați, numai pe bază de contract, care se încheie prin proceduri concurențiale, transparente și nediscriminatorii, cu obligația de a respecta legislația aplicabilă în materia achizițiilor.
Art. 27.
Titularul Licenței, inclusiv prin structurile teritoriale, are obligația să furnizeze orice informații, înregistrări și documente solicitate de reprezentanții ANRE, în condițiile Legii.
Art. 28.
Titularul Licenței are obligația de implementa și de a menține, în conformitate cu reglementările în vigoare și contractele încheiate, un sistem de comunicare/notificare cu clienții, cu titularii de licențe de operare a sistemelor din sectorul gazelor naturale, de administrare a pieței de gaze naturale și cu ANRE.
Art. 29.
Titularul Licenței are obligația să notifice ANRE cu privire la intenția de modificare a obiectului de activitate al unei societăți la care deține acțiuni sau părți sociale și care urmează să desfășoare activități în sectorul gazelor naturale, în termen de 15 zile de la adoptarea unei asemenea decizii.
Art. 30.
(1) Titularul Licenței va face publică, în termen de 15 zile, orice schimbare de adresă sau număr de telefon al serviciului prin care se asigură sistemul de comunicare cu clienții instituit conform art. 23 și 28.
(2) Titularul Licenței face publice schimbările prevăzute la alin. (1) cel puțin prin intermediul paginii proprii de internet, prin afișare în locuri cu acces public de la sediile prin care realizează activitatea de furnizare de gaze naturale, inclusiv de la sediile punctelor unice de contact și ale punctelor de informare regională/locală, precum și prin intermediul facturilor transmise clienților.
Art. 31.
Titularul Licenței are obligația să notifice ANRE în termen de 15 zile de la adoptarea unei decizii de:
a) schimbare/constituire/desființare a sediului/sediilor principale sau secundare, punctelor unice de contact, punctelor de informare regională/locală;
b) schimbare a structurii acționariatului sau a capitalului social;
c) schimbare a formei juridice;
d) schimbare a datelor de contact.
e) fuziune/divizare.
Art. 32.
Titularul Licenței are obligația de a notifica ANRE, în termen de 15 zile de la adoptarea deciziei, despre intenția de înființare a unui nou operator economic sau a unei noi filiale, având ca obiect desfășurarea de activități în sectorul gazelor naturale, dacă:
a) aceasta aparține în totalitate titularului Licenței;
b) titularul Licenței deține acțiuni sau părți sociale ale acesteia;
c) aceasta aparține parțial sau în totalitate unui operator economic afiliat/integrat titularului Licenței.
Art. 33.
Titularului Licenței îi este interzis să se angajeze în practici anticoncurențiale pe piața de gaze naturale și să împiedice sau să încerce să împiedice, în mod ilicit, alți titulari de licențe sau potențiali competitori să se angajeze în activitatea de furnizare de gaze naturale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la concurență.
Art. 34.
Titularului Licenței îi este interzisă subvenția încrucișată între activitățile reglementate, precum și între activitățile reglementate și cele nereglementate.
Art. 35.
Transferul activității ce face obiectul Licenței, precum și al unor drepturi sau obligații prevăzute în prezentele condiții, în întregime sau în parte, către un alt operator economic se poate face numai cu avizul prealabil al ANRE.
Art. 36.
(1) Titularul Licenței notifică ANRE, cu 60 de zile înainte, intenția de a efectua operațiuni (inclusiv fuziuni sau divizări) în urma cărora:
a) activele corporale destinate activităților autorizate prin Licență se vor transmite sau vor aparține altei/altor persoane;
b) valoarea resurselor financiare ale solicitantului se reduce, într-o tranșă sau pe ansamblu, cu cel puțin 35% față de data emiterii Licenței. Prin sintagma resurse financiare se înțelege capitaluri proprii, disponibilități din linii de credit sau contracte de împrumut bancare, contracte de împrumuturi de la acționari/asociați sau orice altă formă care poate include, fără limitare, o scrisoare de confort angajantă emisă de o societate comercială din același grup de firme sau întreprinderi asociate/întreprinderi afiliate ale titularului de Licență sau acorduri petroliere încheiate cu statul român.
(2) Efectuarea operațiunilor menționate la alin. (1) va conduce, după caz, la modificarea, retragerea sau transferul Licenței. ANRE va comunica titularului Licenței modalitatea prin care va fi soluționată situația creată ca urmare a punerii în aplicare a intenției notificate de titularul Licenței.
CAPITOLUL IV
Constituirea și menținerea resurselor financiare
Art. 37.
(1) Titularul Licenței este obligat să mențină resursele financiare necesare participării la piața centralizată de gaze naturale și asigurării continuității în desfășurarea activității de furnizare de gaze naturale la clienții finali.
(2) Resursele financiare prevăzute la alin. (1) se constituie în conformitate cu reglementările în vigoare aplicabile participanților la piața de gaze naturale.
(3) Indiferent de forma în care s-au constituit resursele financiare, valoarea acestora nu va putea fi, în niciun moment, mai mică decât suma fondurilor necesare pentru executarea pe timp de 60 de zile a contractelor aflate în derulare.
(4) ANRE poate să solicite titularului Licenței, în orice moment, pe durata de valabilitate a Licenței, documente care să dovedească constituirea și menținerea resurselor financiare prevăzute la alin. (1).
(5) ANRE poate să solicite motivat titularului Licenței revizuirea formei și valorii resurselor financiare, dacă se modifică condițiile avute în vedere la emiterea Licenței.
CAPITOLUL V
Sancțiuni
Art. 38.
Neîndeplinirea și/sau îndeplinirea necorespunzătoare a prezentelor condiții se sancționează potrivit Legii.
CAPITOLUL VI
Suspendarea/Retragerea Licenței
Art. 39.
(1) ANRE poate suspenda/retrage Licența în cazurile prevăzute la art. 26 și 27 din Regulament, procedând conform prevederilor acestuia.
(2) ANRE comunică titularului Licenței suspendarea/ retragerea Licenței, motivele de suspendare/retragere, precum și condițiile pe care titularul Licenței trebuie să le îndeplinească pentru încetarea suspendării.
(3) ANRE poate dispune încetarea suspendării Licenței după ce titularul Licenței face dovada îndeplinirii condițiilor de încetare a suspendării.
(4) ANRE poate notifica în scris titularului Licenței, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte, data la care intenționează să emită o decizie cu privire la suspendarea/retragerea Licenței, precum și motivul care determină această măsură.
(5) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea unei comunicări privind suspendarea/retragerea Licenței, titularul Licenței poate transmite autorității competente o explicație referitoare la condițiile invocate de aceasta privind suspendarea/retragerea Licenței, precum și orice dovezi pe care le consideră adecvate pentru a temporiza/stopa, după caz, emiterea deciziei de suspendare/retragere a Licenței.
(6) Notificarea prevăzută la alin. (4) nu este necesară dacă suspendarea/retragerea Licenței se face ca urmare a solicitării titularului Licenței sau în cazul falimentului acestuia.
CAPITOLUL VII
Modificarea Licenței
Art. 40.
(1) Ca urmare a unei cereri scrise a titularului Licenței sau din proprie inițiativă, ANRE poate modifica Licența procedând conform prevederilor Regulamentului.
(2) În cazul unor modificări ale statutului titularului Licenței, determinate de fuziunea, divizarea, transformarea sau schimbarea denumirii, ANRE examinează cererea de modificare și documentația anexată acesteia și dispune, dacă solicitarea este întemeiată, după caz:
a) modificarea Licenței;
b) acordarea unei licențe noi.
Art. 41.
Modificările Licenței inițiate de ANRE ca urmare a modificării condițiilor existente la data acordării acesteia (legislația primară și secundară și hotărâri judecătorești) sau ca urmare a unor evenimente care afectează substanțial piața gazelor naturale vor fi notificate titularului Licenței conform prevederilor Regulamentului.
CAPITOLUL VIII
Căi de comunicare
Art. 42.
(1) Orice comunicare sau altă informație solicitată a cărei transmitere este permisă în prezentele condiții se va realiza în scris, în limba română, putând fi transmisă prin fax sau e-mail, cu condiția ca, în cazurile prevăzute în reglementările în vigoare sau în solicitările transmise de ANRE, originalul să se depună direct sau prin servicii poștale la sediul ANRE.
(2) Titularul Licenței poate solicita ANRE utilizarea pentru comunicare a unei adrese de corespondență diferite de cea a sediului social, dacă aceasta este înregistrată ca punct de lucru al societății.
CAPITOLUL IX
Tarife și contribuții
Art. 43.
(1) Pe toată durata de valabilitate a Licenței, titularul Licenței va plăti contribuțiile și tarifele stabilite prin ordin al președintelui ANRE. Neplata acestora până la termenele stabilite prin reglementările în vigoare poate atrage suspendarea Licenței.
(2) În cazul în care titularul Licenței nu plătește sumele datorate conform alin. (1) în termen de un an de la data emiterii facturii, ANRE poate retrage Licența de furnizare.