În Monitorul Oficial nr. 248 din 21 martie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 270/2018 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.252/2014 pentru aprobarea criteriilor minime de pregătire și perfecționare a personalului navigant maritim român și a sistemului de recunoaștere a brevetelor și a certificatelor de capacitate.
Art. I.
Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.252/2014 pentru aprobarea criteriilor minime de pregătire și perfecționare a personalului navigant maritim român și a sistemului de recunoaștere a brevetelor și a certificatelor de capacitate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 620 din 25 august 2014, cu completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 litera m), după punctul (v) se introduce un nou punct, punctul (vi), cu următorul cuprins:
„(vi) Codul IGF – Codul internațional privind siguranța navelor care utilizează gaze sau alți combustibili cu punct de aprindere scăzut, așa cum a fost definit în Regula II-1/2.29 din SOLAS;”.
2. La articolul 5, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(6) ANR va emite atestate în forma prevăzută în paragraful 3 secțiunea A-I/2 a Codului STCW în vederea recunoașterii unui brevet, certificat de capacitate, certificat de radiooperator GMDSS sau a unui certificat de absolvire emis în conformitate cu prevederile Regulii V/1-1, Regulii V/1-2 și ale Regulii V/3 din Convenția STCW, după verificarea autenticității și valabilității documentelor justificative necesare și în conformitate cu procedura stabilită în art. 20.”
3. La articolul 5, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(7) Atestatele care dovedesc emiterea unui brevet, certificat de capacitate și atestatele care dovedesc emiterea unui certificat de absolvire, în conformitate cu prevederile Regulii V/1-1, Regulii V/1-2 și ale Regulii V/3 din anexa nr. 1, se vor emite de ANR numai dacă sunt îndeplinite toate cerințele Convenției STCW.”
4. La articolul 5, alineatul (18) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(18) ANR emite atestate în conformitate cu prevederile Regulii V/1-1, Regulii V/1-2, Regulii V/3, Regulii VI/2 și ale Regulii VI/5 din Convenția STCW, în baza certificatelor de absolvire valabile.”
5. La articolul 5 alineatul (19), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
„b) să se asigure că informațiile referitoare la statutul unor brevete, atestate și dispense sunt puse la dispoziția altor state membre sau altor state părți la Convenția STCW și companii care solicită verificarea autenticității și valabilității brevetelor și/sau a atestatelor emise comandanților și ofițerilor în conformitate cu prevederile Regulii V/1-1, Regulii V/1-2 și ale Regulii V/3 din anexa nr. 1, ce le sunt prezentate de personalul navigant maritim care dorește recunoașterea acestora în temeiul Regulii 1/10 din Convenția STCW sau angajarea la bordul navei.”
6. La articolul 13 alineatul (1), partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 13.
(1) Toți posesorii de brevete, certificate de capacitate și radiooperatorii care dețin un document emis sau recunoscut conform prevederilor din anexa nr. 1, cu excepția Regulii V/3 sau a cap. VI al acesteia, și anexa nr. 4 și care efectuează serviciul la bordul navelor sau intenționează să revină pe mare după o perioadă de activitate la uscat, pentru a continua să fie calificați pentru serviciul la bordul navei, sunt obligați ca la intervale de timp care să nu depășească 5 ani:”.
7. La articolul 13 alineatul (1) litera b), punctul (i) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(i) a efectuat un stagiu de ambarcare de cel puțin 12 luni în ultimii 5 ani pe funcția corespunzătoare înscrisă în document. La solicitarea posesorului, stagiul efectuat va fi considerat valabil și pentru reconfirmarea brevetului/certificatului de capacitate deținut de acesta pentru funcții inferioare incluse pe linia directă a promovării;”.
8. La articolul 13, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) În vederea reconfirmării brevetelor și a certificatelor de capacitate emise sau recunoscute conform prevederilor din anexa nr. 1 și anexa nr. 4, ANR poate acorda derogare de la stagiul de îmbarcare în limita a 5%.”
9. La articolul 20, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Comandanții, ofițerii, radiooperatorii GMDSS care dețin documente corespunzătoare și/sau cele în conformitate cu regulile V/1-1, V/1-2 și V/3, emise de o autoritate competentă dintr-un stat terț parte la Convenția STCW, pot efectua serviciul la bordul navelor care arborează pavilion român, cu condiția ca aceștia să dețină atestate de recunoaștere a acestor documente, emise de către ANR. Recunoașterea se face pe baza unui protocol încheiat de ANR cu autoritatea competentă din statul emitent al documentelor.”
10. La anexa nr. 1 capitolul III Regula III/5 punctul 2, subpunctul 2.2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„2.2. deține certificatul de capacitate de motorist sau fitter și are un stagiu de îmbarcare pe funcție la bordul navelor maritime de minimum 12 luni, dintre care cel puțin 6 luni în ultimii 5 ani, și a absolvit un curs aprobat organizat de Ceronav pentru atingerea nivelului minim de cunoștințe, a gradului de înțelegere și a deprinderilor practice necesare dobândirii competențelor prevăzute în coloana 1 a tabelelor corespunzătoare din secțiunea A-III/5 a Codului STCW;”.
11. La anexa nr. 1, capitolul V, după Regula V/2 se introduce o nouă regulă, Regula V/3, cu următorul cuprins:
„Regula V/3
Cerințe minime obligatorii pentru instruirea și calificarea comandanților, ofițerilor, personalului nebrevetat și a altor categorii de personal de pe navele care fac obiectul Codului IGF
1. Ofițerii și membrii personalului nebrevetat și ai altor categorii de personal responsabili cu sarcini specifice legate de siguranță asociate cu măsurile de precauție privind utilizarea sau ca răspuns în caz de urgență în ceea ce privește combustibilul și care execută serviciul la bordul navelor care fac obiectul Codului IGF trebuie să dețină un atestat emis în baza certificatului de absolvire a unui curs de pregătire de bază pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF.
2. Persoana care solicită obținerea atestatului prevăzut la pct. 1 pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF trebuie să fi absolvit o pregătire de bază în conformitate cu paragraful 1 din secțiunea A-V/3 din Codul STCW și trebuie să îndeplinească următoarea cerință:
– a absolvit un curs aprobat de pregătire de bază pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF.
3. Pentru ofițerii și membrii personalului nebrevetat și ai altor categorii de personal responsabili cu sarcini specifice legate de siguranță asociate cu măsurile de precauție privind utilizarea sau ca răspuns în caz de urgență în ceea ce privește combustibilul de la bordul navelor care fac obiectul Codului IGF, care dețin atestate emise în conformitate cu pct. 1 și 3 din Regula V/1-2 din prezenta anexă, aflate în termen de valabilitate, ANR consideră că au îndeplinit cerințele enunțate la pct. 2 din prezenta anexă și va emite atestat conform pct. 1.
4. Comandanții, ofițerii mecanici și tot personalul cu responsabilități directe privind măsurile de precauție și utilizare a combustibililor și a instalațiilor de combustibil de pe navele care fac obiectul Codului IGF trebuie să dețină un atestat emis în baza certificatului de absolvire a unui curs de pregătire de nivel avansat pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF.
5. Persoana care solicită obținerea atestatului prevăzut la pct. 4 pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF trebuie să fi absolvit o pregătire de nivel avansat în conformitate cu paragraful 2 din secțiunea A-V/3 din Codul STCW și trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe:
5.1. deține atestatul de confirmare a pregătirii de nivel de bază pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF;
5.2. a absolvit un curs aprobat de pregătire de nivel avansat pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF;
5.3. a efectuat cel puțin o lună de stagiu de îmbarcare aprobat care să includă cel puțin trei operațiuni de buncherare la bordul navelor maritime care fac obiectul Codului IGF; două dintre cele trei operațiuni de buncherare pot fi înlocuite printr-o pregătire aprobată pe simulator privind operațiunile de buncherare, ca parte a pregătirii din subpct. 5.2.
6. Pentru comandanții, ofițerii mecanici și tot personalul cu responsabilități directe privind măsurile de precauție și utilizare a combustibililor și a instalațiilor de combustibil de pe navele care fac obiectul Codului IGF, care dețin atestate pentru serviciul pe navele care transportă gaze lichefiate emise în conformitate cu pct. 1 din Regula V/1-2 din prezenta anexă, ANR consideră că au îndeplinit cerințele impuse de paragraful 2 din secțiunea A-V/3 din Codul STCW și va emite atestat pentru pregătirea de nivel avansat pentru navele care fac obiectul Codului IGF, cu condiția ca aceștia să îndeplinească următoarele cerințe:
6.1. îndeplinesc cerințele de la pct. 3; și
6.2. îndeplinesc cerințele de la subpct. 5.3 privind buncherarea sau au participat la efectuarea a trei operări de marfă la bordul unei nave care transportă gaze lichefiate; și
6.3. au efectuat stagiu de îmbarcare de 3 luni în ultimii 5 ani la bordul navelor maritime care fac obiectul Codului IGF sau au efectuat un stagiu de 3 luni în ultimii 5 ani la bordul navelor care transportă ca marfă combustibili care fac obiectul Codului IGF sau la bordul navelor care utilizează gaze sau combustibili cu punct de aprindere scăzut drept combustibil.
7. ANR va atesta certificatele de absolvire emise personalului navigant maritim calificat în conformitate cu pct. 1 și 4, după caz.
8. Personalul navigant maritim care își exercită atribuțiile la bordul navelor care fac obiectul Codului IGF trebuie, la intervale care să nu depășească 5 ani, să furnizeze dovezi că a atins standardele de competență necesare reconfirmării atestatelor deținute. Continuitatea competenței profesionale pentru personalul navigant maritim care își exercită atribuțiile la bordul navelor care fac obiectul Codului IGF se demonstrează prin:
8.1. îndeplinirea cerințelor impuse de pct. 2 și 4; sau
8.2. absolvirea unui curs aprobat de pregătire pentru operațiunile legate de marfă la bordul navelor care fac obiectul Codului IGF.”
12. La anexa nr. 3 punctul VIII, litera Ase modifică și va avea următorul cuprins:
„A. Nave pentru transport produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate
1. Personal navigant maritim
Nr. crt. |
Denumire curs |
Referința Cod STCW |
Termen de reconfirmare |
1. |
Pregătire de bază pentru operațiunile legate de marfă pe nave pentru transportul produselor petroliere și chimice |
A-V/1-1, paragraful 1 |
5 ani |
2. |
Pregătire de bază pentru operațiunile legate de marfă pe nave pentru transportul de gaze lichefiate |
A-V/1-2, paragraful 1 |
5 ani |
3. |
Pregătire de bază pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF |
A-V/3, paragraful 1 |
5 ani |
2. Comandant, șef mecanic, ofițeri, personal nebrevetat cu responsabilități directe
Nr. crt. |
Denumire curs |
Referința Cod STCW |
Termen de reconfirmare |
1. |
Pregătire avansată pentru operațiunile legate de marfă pe nave pentru transportul produselor petroliere |
A-V/1-1, paragraful 2 |
5 ani |
2. |
Pregătire avansată pentru operațiunile legate de marfă pe nave pentru transportul produselor chimice |
A-V/1-1, paragraful 3 |
5 ani |
3. |
Pregătire avansată pentru operațiunile legate de marfă pe nave pentru transportul de gaze lichefiate |
A-V/1-2, paragraful 2 |
5 ani |
4. |
Pregătire de nivel avansat pentru serviciul pe navele care fac obiectul Codului IGF |
A-V/3, paragraful 2 |
5 ani” |