În Monitorul Oficial nr. 198 din 5 martie a.c. a fost publicat Ordinul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor nr. 119/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind cererile de autorizare pentru efectuarea unor transferuri de fonduri în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1.509 al Consiliului din 30 august 2017 privind măsuri restrictive împotriva Republicii Populare Democrate Coreene și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 329/2007.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
Prezentele norme metodologice sunt elaborate în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2008privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, și reglementează modul de aplicare a restricțiilor privind anumite transferuri de fonduri pentru care Regulamentul (UE) 2017/1.509 al Consiliului din 30 august 2017 privind măsuri restrictive împotriva Republicii Populare Democrate Coreene și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 329/2007, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul nr. 1.509/2017, stabilește obligația autorizării, în condițiile pe care autoritatea competentă le consideră adecvate.
Art. 2.
Prezentele norme metodologice se aplică în cazul autorizării transferurilor de fonduri, în conformitate cu prevederile art. 22 din Regulamentul nr. 1.509/2017.
Art. 3.
În sensul prezentelor norme metodologice, următorii termeni sunt definiți după cum urmează:
1. restricții privind anumite transferuri de fonduri și servicii financiare, adoptate în scopul prevenirii proliferării nucleare – conform dispozițiilor art. 2 lit. g1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare;
2. transfer de fonduri – conform dispozițiilor art. 2 pct. 23 din Regulamentul nr. 1. 509/2017;
3. fonduri – conform dispozițiilor art. 2 pct. 12 din Regulamentul nr. 1.509/2017;
4. operațiunile care par să aibă legătură între ele – conform dispozițiilor art. 22 alin. (2) teza II-a din Regulamentul nr. 1.509/2017;
5. beneficiar înseamnă o persoană fizică care deține cetățenia Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) sau o persoană juridică, o entitate sau un organism înregistrat ori constituit în temeiul legislației RPDC, conform Regulamentului nr. 1.509/2017, precum și instituții de credit și financiare, sucursale și filiale ale acestora care intră sub incidența art. 21 alin. (2) din Regulamentul nr. 1.509/2017, care este destinatarul vizat al transferului de fonduri;
6. plătitor înseamnă o persoană fizică care deține cetățenia RPDC sau o persoană juridică, o entitate sau un organism înregistrat ori constituit în temeiul legislației RPDC, conform Regulamentului nr. 1.509/2017, precum și instituții de credit și financiare, sucursale și filiale ale acestora care intră sub incidența art. 21 alin. (2) din Regulamentul nr. 1.509/2017, care este titularul unui cont de plăți și care autorizează un transfer de fonduri din acel cont de plăți sau, în cazul în care nu există un cont de plăți, care dă un ordin de transfer de fonduri;
7. prestator de servicii de plată – conform dispozițiilor art. 2 pct. 17 din Regulamentul nr. 1.509/2017;
8. instituție financiară – conform dispozițiilor art. 2 pct. 9 din Regulamentul nr. 1.509/2017;
9. sucursală – conform dispozițiilor art. 2 pct. 1 din Regulamentul nr. 1.509/2017;
10. teritoriul Uniunii – conform dispozițiilor art. 2 pct. 22 din Regulamentul nr. 1.509/2017;
11. cerere de autorizare – documentul prin care se solicită Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, denumit în continuare Oficiul, autorizarea privind efectuarea unui transfer de fonduri prevăzut la art. 2;
12. autorizație – documentul prin care Oficiul prezintă acordul prealabil cu privire la efectuarea unor transferuri de fonduri prevăzute la art. 2.
CAPITOLUL II
Restricții privind transferurile de fonduri și servicii financiare, adoptate în scopul prevenirii proliferării nucleare
Art. 4.
Autoritatea competentă să primească și să soluționeze cereri de autorizare privind transferurile de fonduri prevăzute la art. 2 este Oficiul.
Art. 5.
(1) Cererea de autorizare se întocmește conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Prestatorii de servicii de plată pot împuternici alte persoane să adreseze Oficiului, în numele lor, cererea de autorizare pentru efectuarea unor transferuri de fonduri prevăzute la art. 2.
(3) Formularul de împuternicire a altei persoane pentru transmiterea la Oficiu a cererii de autorizare în numele prestatorului de servicii de plată este prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 6.
(1) Cererea de autorizare privind transferurile de fonduri prevăzute la art. 2 se întocmește în limba română, în dublu exemplar, în format tipărit, pe suport hârtie, conform formularului-tip, fiind completată, semnată și ștampilată de reprezentantul legal al prestatorului de servicii de plată sau de persoana împuternicită de acesta ori de plătitorul sau beneficiarul transferului, după caz.
(2) Cererea de autorizare privind transferurile de fonduri prevăzute la art. 2 se depune direct la registratura Oficiului, fiind însoțită de documentele necesare în vederea susținerii acesteia.
(3) În funcție de tipul și scopul transferului de fonduri, prestatorul de servicii de plată sau persoana împuternicită de acesta ori plătitorul sau beneficiarul transferului, după caz, are obligația de a analiza și verifica veridicitatea informațiilor și de a depune la registratura Oficiului, în vederea susținerii cererii de autorizare, următoarele documente, în copie certificată „conform cu originalul”, îndosariate, numerotate, semnate și ștampilate pe fiecare pagină de solicitant, referitoare la beneficiar sau la plătitor, după caz:
a) documente de înființare și funcționare, acte adiționale la acestea, acte de constituire a plătitorului sau a beneficiarului, după caz, precum și certificatul de înregistrare a societății sau actul de identitate, în cazul persoanelor fizice;
b) certificatul constatator sau alt document echivalent, în funcție de tipul entității, eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului sau de alte autorități competente, în funcție de tipul entității, care să nu fie mai vechi de 3 luni;
c) factura furnizorului, declarație pe propria răspundere sau alt document care evidențiază obligația realizării transferului de fonduri;
d) contractul sau orice alt document din care să rezulte obligația de efectuare a transferurilor prevăzute la art. 2;
e) declarația vamală, licențe eliberate de Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor – ANCEX sau alte autorizații necesare, după caz, în funcție de specificul tranzacției;
f) date de identificare privind transportatorul și asigurătorul bunurilor importate sau exportate, după caz, în funcție de specificul tranzacției;
g) cerere de consultanță, avizată de Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor-ANCEX, după caz, în funcție de specificul tranzacției;
h) documente avizate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și/sau Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul pentru controlul exporturilor – ANCEX pentru produsele prevăzute de Regulamentul nr. 1.509/2017, conform legislației.
(4) În situația în care documentele prevăzute la alin. (3) sunt redactate într-o limbă străină se depun însoțite de traducerea autorizată în limba română.
Art. 7.
(1) Oficiul poate solicita, în scris, emitentului cererii de autorizare, la momentul depunerii dosarului de autorizare și/sau în timpul procedurii de autorizare, în funcție de specificul transferului de fonduri, clarificări scrise și/sau documente pe care le consideră necesare.
(2) Documentele sau clarificările prevăzute la alin. (1) se depun la registratura Oficiului în termen de 5 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute la art. 6.
(3) Documentele solicitate pentru susținerea cererii de autorizare se depun la registratura Oficiului în copie certificată „conform cu originalul”, îndosariate, numerotate, semnate și ștampilate pe fiecare pagină de solicitant.
(4) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), solicitantul are obligația de a comunica în cuprinsul cererii de autorizare date de contact care să permită o comunicare promptă cu Oficiul.
Art. 8.
(1) Oficiul confirmă primirea cererii de autorizare și a dosarului cuprinzând documentele necesare în vederea obținerii autorizației, specificând și numărul de file conținut de acesta, prin remiterea către emitent a exemplarului al doilea al cererii, cu număr de înregistrare de primire la Oficiu.
(2) Oficiul primește cererile de autorizare prin registratură, în cadrul programului de lucru afișat pe site-ul instituției.
Art. 9.
(1) Autorizația referitoare la transferurile de fonduri prevăzute la art. 2 se eliberează de Oficiu în termen de maximum 15 zile calendaristice de la înregistrarea cererii de autorizare, în forma prevăzută în anexa nr. ЗА.
(2) Condițiile de nulitate a autorizației, obligațiile speciale ale persoanei care solicită și primește autorizația și exonerările sunt stipulate în anexa nr. 3B și acestea fac parte integrantă din autorizația emisă conform alin. (1).
Art. 10.
(1) Oficiul informează solicitantul cererii de autorizare cu privire la emiterea autorizației referitoare la transferul de fonduri prevăzut la art. 2.
(2) Autorizația este ridicată direct de la sediul Oficiului de către solicitant, pe suport hârtie, în original, în baza unei împuterniciri, în funcție de caz.
(3) Prestatorii de servicii de plată pot împuternici alte persoane, în numele lor, să ridice autorizația, în original, pe suport hârtie, de la registratura Oficiului.
(4) Formularul de împuternicire a altei persoane pentru ridicarea autorizației, în original, de la registratura Oficiului, în numele prestatorului de servicii de plată, este prevăzut în anexa nr. 5.
Art. 11.
(1) Oficiul nu acordă autorizația referitoare la transferul de fonduri prevăzut la art. 2 în următoarele cazuri:
a) cererea de autorizare și/sau documentele care susțin cererea nu sunt complete, nu sunt semnate/certificate „conform cu originalul”, îndosariate, numerotate, semnate și ștampilate pe fiecare pagină de solicitant sau semnatarul nu poate fi identificat, după îndeplinirea procedurii stabilite la art. 5 și 6;
b) cererea de autorizare nu este redactată în limba română și/sau, după caz, documentele care susțin cererea nu sunt însoțite de traducerea autorizată în limba română, după îndeplinirea procedurii stabilite la art. 5 și 6;
c) solicitantul autorizației nu depune, în termen de o zi, documentele suplimentare solicitate de Oficiu pentru susținerea cererii de autorizare;
d) cererea de autorizare a făcut obiectul unei autorizări anterioare;
e) în alte cazuri justificate, în condițiile legii.
(2) În situația respingerii unei cereri de autorizare, Oficiul formulează obiecții scrise cu privire la transferul de fonduri, conform formularului de înștiințare prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 12.
(1) Oficiul transmite obiecțiile scrise referitoare la transferurile de fonduri prevăzute la art. 2 prestatorului de servicii de plată sau persoanei împuternicite de acesta să ridice autorizația ori plătitorului sau beneficiarului, după caz.
(2) În situația în care obiecțiile scrise sunt comunicate persoanei împuternicite să depună cererea de autorizare, Oficiul transmite, în format electronic, o copie a obiecțiilor scrise și prestatorului de servicii de plată sau plătitorului ori beneficiarului, după caz, la adresa indicată în cuprinsul cererii de autorizare.
(3) Autorizația acordată de Oficiu în condițiile art. 9 se aduce la cunoștința Ministerului Afacerilor Externe, prin Oficiul pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale, în vederea notificării autorităților competente din statele membre și Comisiei Europene, conform dispozițiilor art. 22 alin. (3) din Regulamentul nr. 1.509/2017.
(4) În situația unei solicitări pentru autorizarea unei tranzacții de natura celei prevăzute de art. 22 alin. (4) din Regulamentul nr. 1.509/2017, Oficiul va înștiința Ministerul Afacerilor Externe, prin Oficiul pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale, cu 11 zile înainte de expirarea termenului stabilit la art. 9 alin. (1) din prezentele norme metodologice, în vederea informării autorităților competente din statele membre și Comisiei Europene, în termenul prevăzut de art. 22 alin. (4) din Regulamentul nr. 1.509/2017.
(5) Oficiul va înștiința Ministerul Afacerilor Externe, prin Oficiul pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale, și în situația respingerii unei cereri de autorizare pentru transferurile prevăzute la art. 2.
CAPITOLUL III
Dispoziții finale
Art. 13.
În cazul transferurilor de fonduri prevăzute la art. 2 pentru care s-a desfășurat procedura autorizării, dar care nu s-au mai realizat, emitenții cererilor de autorizare au obligația să înștiințeze, de îndată, Oficiul.
Art. 14.
Oficiul poate transmite date și informații referitoare la transferurile de fonduri prevăzute la art. 2 către alte autorități/instituții, cu respectarea prevederilor legale.