În Monitorul Oficial nr. 169 din 22 februarie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Justiției nr. 666/C/2018 privind aprobarea Regulamentului pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor de execuție vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, din Ministerul Justiției și Institutul Național de Criminologie.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
Poate ocupa un post de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, în Ministerul Justiției și în Institutul Național de Criminologie, persoana care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care a promovat concursul organizat în acest sens.
Art. 2.
(1) Dosarul de concurs cuprinde:
a) copie a actului de identitate;
b) copie a certificatului de căsătorie sau a altor acte, în cazul în care numele de pe actele de studii este diferit de cel de pe actul de identitate;
c) copie a diplomei de licență și a foii matricole a anilor de studii;
d) curriculum vitae (în format european);
e) copie a carnetului de muncă sau adeverințe doveditoare ale vechimii în specialitate, după caz;
f) declarație pe propria răspundere privind conformitatea cu originalul copiilor actelor cerute la lit. a)-c) și e);
g) chitanța de plată a taxei de înscriere;
h) certificatul de cazier fiscal;
i) declarație pe propria răspundere privind lipsa antecedentelor penale și certificatul de cazier judiciar, în cazul în care candidații nu își dau consimțământul expres pentru solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către Ministerul Justiției;
j) orice alte documente din care să rezulte îndeplinirea condițiilor specifice, după caz.
(2) Candidații vor prezenta și originalul documentelor depuse în copie la dosarul de înscriere pentru verificarea conformității acestor copii cu originalul.
(3) Cuantumul taxei de concurs se stabilește de către ministrul justiției, prin ordin.
CAPITOLUL II
Procedura de desfășurare a concursului
Art. 3.
(1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor constă în susținerea următoarelor probe:
a) o probă orală de verificare a cunoștințelor de limbă străină, eliminatorie, la alegere între limba engleză sau franceză;
b) o probă scrisă pentru verificarea cunoștințelor teoretice;
c) un interviu.
(2) Proba orală de verificare a cunoștințelor de limbă străină se susține anterior probei scrise pentru verificarea cunoștințelor teoretice.
Art. 4.
(1) Data și locul susținerii concursului, tematica, limba străină pentru care se va face testarea, numărul posturilor vacante, cerințele generale și specifice pentru ocuparea posturilor, prezentarea generală a posturilor, regulamentul și probele de concurs, datele de contact, perioada pentru depunerea actelor de înscriere la concurs și cuantumul taxei de înscriere se afișează la sediul Ministerului Justiției și pe pagina de internet a instituției, cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte de data fixată pentru susținerea primei probe a concursului.
(2) Data și locul desfășurării concursului, modul de desfășurare a concursului, numărul de posturi vacante, probele de concurs și indicarea sursei de unde se pot obține informații suplimentare în legătură cu concursul se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, și în trei cotidiene centrale.
(3) În situația în care se modifică data sau locul desfășurării concursului, se va publica un nou anunț prin mijloacele prevăzute la alin. (1), cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de data susținerii primei probe de concurs.
(4) Anunțul de concurs se elaborează de către compartimentul de resurse umane și se aprobă de către ministrul justiției.
(5) Tematica pentru proba scrisă de verificare a cunoștințelor teoretice se elaborează de către comisia de verificare a cunoștințelor teoretice și se aprobă de către ministrul justiției.
Art. 5.
(1) Cererea pentru înscrierea la concurs împreună cu actele prevăzute la art. 2 alin. (1) se depun la compartimentul de resurse umane, în perioada stabilită pentru depunerea actelor de înscriere, menționată în anunțul de concurs. Perioada pentru depunerea actelor de înscriere la concurs nu poate fi mai mică de 15 zile calendaristice.
(2) Formularul-tip pentru cererea de înscriere este pus la dispoziția candidaților de către comisia de organizare a concursului, fiind publicat și pe pagina de internet a Ministerului Justiției
(3) În cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidatul specifică:
a) opțiunea pentru limba străină la care dorește să susțină testarea, între limba engleză sau franceză;
b) lista actelor depuse la dosarul de concurs;
c) acordul pentru înregistrarea audio, pentru proba orală de verificare a cunoștințelor de limbă străină și pentru interviu.
(4) Comisia de organizare a concursului verifică dosarele candidaților în cel mult 5 zile calendaristice de la data expirării termenului de depunere a acestora, hotărând admiterea sau respingerea cererii de înscriere la concurs. Cererile de înscriere la concurs sunt respinse dacă nu sunt însoțite de actele prevăzute la art. 2 alin. (1) sau dacă din actele depuse nu rezultă îndeplinirea condițiilor specifice pentru ocuparea postului.
(5) Rezultatul verificării dosarelor candidaților se afișează la sediul Ministerului Justiției și pe pagina de internet a Ministerului Justiției în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data expirării termenului de verificare a dosarelor de înscriere.
(6) În termen de două zile calendaristice de la data afișării rezultatelor, candidații respinși în urma verificării pot formula contestație.
(7) Contestațiile vor fi soluționate în termen de două zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la alin. (6) de către comisia de soluționare a contestațiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs.
(8) Rezultatele contestațiilor se afișează la sediul Ministerului Justiției și pe pagina de internet a instituției.
Art. 6.
(1) Ministrul justiției stabilește, prin ordin:
a) comisia de organizare a concursului;
b) comisia/comisiile de verificare a cunoștințelor de limbă străină;
c) comisia de verificare a cunoștințelor teoretice;
d) comisia/comisiile de interviu;
e) comisia de soluționare a contestațiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs;
f) comisia de soluționare a contestațiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice;
g) comisia de soluționare a contestațiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoștințelor teoretice.
(2) Comisia/Comisiile de verificare a cunoștințelor de limbă străină, comisia/comisiile de interviu, comisia de soluționare a contestațiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs și comisia de soluționare a contestațiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoștințelor teoretice este/sunt formată/formate din președinte, doi membri și un secretar.
(3) Comisia de verificare a cunoștințelor teoretice și comisia de soluționare a contestațiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice sunt formate din președinte, patru membri și un secretar.
(4) Președinții comisiilor prevăzute la alin. (1) stabilesc responsabilitățile și termenele de realizare a atribuțiilor pentru fiecare membru în procesul de selecție.
(5) În comisiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-g) vor fi numiți și membri supleanți, care îi vor înlocui de drept pe acei membri ai comisiei care, din motive întemeiate, nu își pot exercita atribuțiile. Înlocuirea se efectuează de președintele comisiilor de concurs.
(6) În comisiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-g va fi numit și un secretar supleant, care îl va înlocui de drept pe secretarul comisiei care, din motive întemeiate, nu își poate exercita atribuțiile.
(7) Comisia de organizare a concursului este formată din personal din cadrul compartimentului de resurse umane.
(8) Din comisiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-c) și e)-g) pot face parte personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din Ministerul Justiției, precum și alți specialiști.
(9) Din comisia/comisiile de interviu pot face parte personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din Ministerul Justiției, psihologi, precum și alți specialiști.
(10) Comisia de organizare a concursului, comisia de verificare a cunoștințelor teoretice, precum și comisia de soluționare a contestațiilor împotriva rezultatelor verificării dosarelor de înscriere la concurs se constituie cu cel puțin 5 zile lucrătoare anterior publicării anunțului de concurs.
(11) Componența comisiilor de verificare a cunoștințelor la limba străină, de verificare a cunoștințelor teoretice, de soluționare a contestațiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice, precum și de soluționare a contestațiilor cu privire la notarea probei scrise de verificare a cunoștințelor teoretice se stabilește ținând seama de materiile de concurs și, respectiv, de limbile străine pentru care au optat candidații.
(12) Din comisiile prevăzute la alin. (1) nu pot face parte acele persoane care sunt soți, rude sau afini până la gradul IV inclusiv cu oricare dintre candidații înscriși la concurs.
(13) Fiecare membru al comisiilor prevăzute la alin. (1) semnează o declarație pe propria răspundere în care precizează că:
a) nu se află în niciuna dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute la alin. (12);
b) va respecta secretul și confidențialitatea lucrărilor comisiei și a variantelor de subiecte ce vor fi elaborate.
(14) Persoanele care întrunesc condițiile pentru a face parte din comisiile de concurs pot deține calitatea de membru al unei singure comisii dintre comisiile menționate la alin. (1), în cadrul aceluiași concurs.
(15) Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1), precum și alte persoane implicate în organizarea concursului vor fi retribuite pentru munca depusă, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 257/2005 privind înființarea pe lângă Ministerul Justiției a unei activități finanțate integral din venituri proprii, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 7.
(1) Comisia de organizare a concursului are în principal următoarele atribuții:
a) primește și verifică cererile de înscriere și actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 2 alin. (1), și respinge cererile de înscriere ale candidaților care nu îndeplinesc condițiile pentru a putea participa la concurs;
b) îndeplinește atribuțiile specifice în legătură cu organizarea și desfășurarea concursului;
c) asigură afișarea rezultatelor verificării dosarelor candidaților;
d) asigură afișarea baremului de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice și a baremului definitiv de notare a acestei probe;
e) asigură afișarea rezultatelor probelor de concurs și a rezultatelor finale ale concursului;
f) îndeplinește orice sarcini specifice necesare pentru buna desfășurare a concursului.
(2) Comisia/Comisiile de verificare a cunoștințelor de limbă străină are/au în principal următoarele atribuții:
a) stabilește/stabilesc planul de desfășurare a probei;
b) notează candidații;
c) transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele probei de verificare a cunoștințelor de limbă străină comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaților.
(3) Comisia de verificare a cunoștințelor teoretice are în principal următoarele atribuții:
a) stabilește tematica pentru proba scrisă de verificare a cunoștințelor teoretice;
b) stabilește subiectele și baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice;
c) notează lucrările;
d) transmite, prin secretariatul comisiei, baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice și rezultatele probei scrise de verificare a cunoștințelor teoretice comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaților.
(4) La elaborarea subiectelor de concurs, comisia de verificare a cunoștințelor teoretice are în vedere următoarele:
a) subiectele să fie în concordanță cu tematica aprobată și publicată pe pagina de internet a Ministerului Justiției;
b) subiectele să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conținutului tematicii, pentru ca acestea să poată fi tratate în timpul de lucru stabilit;
c) să se evite repetarea subiectelor de la concursurile anterioare;
d) timpul necesar rezolvării subiectelor să nu depășească timpul alocat desfășurării probei de concurs;
e) subiectele să nu conțină probleme controversate în doctrină sau în practică.
(5) Comisia/Comisiile de interviu are/au în principal următoarele atribuții:
a) stabilește/stabilesc planul interviului și realizează interviul;
b) notează pentru fiecare candidat proba interviului;
c) transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele probei interviului comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaților.
(6) Comisia/Comisiile de soluționare a contestațiilor are/au, după caz, în principal, următoarele atribuții:
a) soluționează contestațiile depuse de candidați cu privire la rezultatul verificării dosarelor candidaților și transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele contestațiilor comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaților;
b) soluționează contestațiile depuse de candidați cu privire la baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice și transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele contestațiilor comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaților;
c) soluționează contestațiile depuse de candidați cu privire la notarea probei de verificare a cunoștințelor teoretice și transmite/transmit prin secretariatul comisiei rezultatele contestațiilor comisiei de organizare a concursului, pentru a fi comunicate candidaților.
(7) Secretarul comisiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) are în principal următoarele atribuții:
a) veghează la respectarea procedurii de organizare și desfășurare a concursului;
b) întocmește, redactează și semnează alături de membrii comisiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) întreaga documentație privind activitatea specifică a acestora, inclusiv procesele – verbale ale fiecărei sesiuni de lucru ale comisiilor;
c) îndeplinește orice sarcini specifice necesare pentru buna desfășurare a concursului.
Art. 8.
(1) Proba de verificare a cunoștințelor de limbă străină se susține oral.
(2) Înregistrarea acestei probe se realizează prin mijloace tehnice audio, numai cu acordul candidaților. Aceștia își exprimă acordul pentru înregistrarea audio, în cererea de înscriere.
(3) În situația în care candidatul nu își dă acordul pentru înregistrarea audio, secretarul comisiei consemnează în scris întrebările și răspunsurile, într-un proces-verbal, care se semnează de candidat.
(4) Proba se notează cu „Admis” sau „Respins”.
(5) Rezultatele probei se afișează la sediul Ministerului Justiției și pe pagina de internet a instituției, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la susținerea probei.
(6) Rezultatele probei de verificare a cunoștințelor de limbă străină nu se contestă.
Art. 9.
(1) Candidații vor susține proba scrisă de verificare a cunoștințelor teoretice la următoarele discipline: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal și Drept procesual penal.
(2) Verificarea cunoștințelor teoretice are loc pe parcursul unei singure zile.
(3) Modalitatea de testare în cadrul probei scrise de verificare a cunoștințelor teoretice este de tip test-grilă care conține 100 de întrebări, fiecare întrebare având trei variante de răspuns, una singură fiind corectă. Pentru fiecare disciplină de concurs, testul-grilă cuprinde câte 25 de întrebări.
(4) Comisia de verificare a cunoștințelor teoretice are obligația de a elabora minimum 5 variante de subiecte pentru această probă.
(5) Fiecare dintre variantele cu subiectele de concurs este introdusă într-un plic sigilat și semnat de toți membrii comisiei de verificare cu cel puțin două ore înainte de desfășurarea probei.
(6) Timpul alocat pentru rezolvarea testului-grilă este de 3 ore din momentul comunicării subiectelor.
Art. 10.
(1) Intrarea candidaților în sălile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sală și a actului de identitate, cu o oră înainte de începerea probei scrise. După verificarea identității, fiecare candidat păstrează pe bancă actul de identitate, până la predarea lucrării scrise. Pe listă se menționează prezența fiecărui candidat.
(2) Candidații care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susține proba scrisă. Li se interzice candidaților să dețină asupra lor pe timpul desfășurării probei orice surse de informare care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și orice mijloace de comunicare ori mijloace de transmitere de date. Încălcarea acestor dispoziții conduce la eliminarea din concurs.
(3) După înmânarea tezei de concurs, candidații înscriu numele și prenumele pe colțul foii ce urmează a fi lipit, după care se aplică ștampila Ministerului Justiției, respectiv cea a compartimentului de resurse umane. Ștampila pe acesta și semnătura pe ștampilă se aplică de președintele comisiei de verificare a cunoștințelor teoretice.
(4) Plicul cu subiectele de concurs este ales și desfăcut de către un candidat dintre cele 5 plicuri cu variante de subiecte. Acesta semnează procesul-verbal încheiat în ziua susținerii probei scrise.
(5) Pe toată durata desfășurării probei scrise, în sălile de concurs au acces numai membrii comisiei de organizare a concursului, ai comisiei de verificare a cunoștințelor teoretice, precum și persoanele care supraveghează desfășurarea probei.
(6) Pe parcursul desfășurării probei, se poate folosi numai cerneală sau pix cu pastă de culoare albastră. La cerere, se pot pune la dispoziție, dacă este necesar, cerneală sau pixuri.
(7) Candidații primesc coli de hârtie având ștampila Ministerului Justiției – compartimentul de resurse umane – care se folosesc drept ciorne.
(8) La expirarea timpului prevăzut la art. 9 alin. (6), delegatul care a supravegheat desfășurarea probei strânge toate tezele de concurs în ordinea predării lor de către candidați, sub semnătură, după care le predă comisiei de verificare a cunoștințelor teoretice pe bază de proces-verbal.
(9) Dacă examinarea se face în mai multe săli, se întocmește câte un proces-verbal pentru lucrările din fiecare sală.
(10) Lucrarea se consideră predată de candidat după verificarea stării acesteia de către delegatul care a supravegheat desfășurarea probei și după semnarea borderoului de către candidat.
(11) Pe toată durata desfășurării probei scrise este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidați. În cazuri excepționale, părăsirea temporară a sălii de concurs se poate face numai cu însoțitor.
(12) Orice fraudă sau tentativă de fraudă dovedită se sancționează cu eliminarea din concurs. În aceste cazuri, delegații care supraveghează lucrările îl sesizează de îndată pe președintele comisiei de verificare a cunoștințelor teoretice, care întocmește un proces-verbal despre constatările făcute și măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu mențiunea „fraudă”.
Art. 11.
Pentru a putea participa la interviu, candidații trebuie să obțină cel puțin 60 de puncte la proba scrisă de verificare a cunoștințelor teoretice.
Art. 12.
(1) Baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice se afișează la centrul/centrele de concurs după încheierea probei de concurs și se publică pe pagina de internet a Ministerului Justiției.
(2) În termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la afișarea baremului, candidații pot depune contestație cu privire la acesta, la secretariatul compartimentului de resurse umane din Ministerul Justiției.
(3) Comisia de soluționare a contestațiilor la baremul de notare a probei de verificare a cunoștințelor teoretice soluționează contestațiile la barem, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor.
(4) Baremul definitiv stabilit în urma soluționării contestațiilor se publică pe pagina de internet a Ministerului Justiției, la expirarea termenului prevăzut la alin. (3).
(5) În situația în care, în urma soluționării contestațiilor la barem, se anulează una sau mai multe din întrebări din testul – grilă, punctajul corespunzător întrebărilor anulate se acordă tuturor candidaților.
(6) În ipoteza în care, în urma soluționării contestațiilor la barem, se apreciază că răspunsul corect la una dintre întrebări este altul decât cel indicat în barem, se corectează baremul și se va acorda punctajul corespunzător întrebării respective numai candidaților care au indicat răspunsul corect stabilit prin baremul definitiv.
(7) În situația în care, în urma soluționării contestațiilor la barem, se apreciază că răspunsul indicat ca fiind corect în baremul inițial nu este singurul răspuns corect, punctajul corespunzător întrebării respective se acordă pentru oricare dintre variantele de răspuns stabilite ca fiind corecte prin baremul definitiv.