În Monitorul Oficial nr. 116 din 6 februarie a.c. a fost publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenții pentru servicii de investiții financiare, agenții delegați și pentru modificarea și completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiții financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006.
Art. I.
Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenții pentru servicii de investiții financiare, agenții delegați și pentru modificarea și completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiții financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 29 iunie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 11, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) În cazul suspendării contractului individual de muncă în temeiul prevederilor cap. IV al titlului II din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, S.S.I.F. are obligația să solicite A.S.F. suspendarea autorizației agentului pentru servicii de investiții financiare, prezentând documentul/ documentele prevăzut(e) la art. 10 alin. (1) lit. с), în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data suspendării contractului individual de muncă sau, în cazul suspendării în temeiul art. 50 lit. a)-с) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul medical.”
2. Articolul 21 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 21.
Persoana fizică străină din alt stat membru ce își va desfășura activitatea ca agent delegat al S.S.I.F. pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să fie înscrisă în registrul agenților delegați ținut de autoritatea competentă din acel stat, dacă există un asemenea registru, și să depună la A.S.F. dovada acestei înscrieri.”
3. La articolul 25, literele b) și h) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„b) să fie înregistrată la oficiul registrului comerțului ca societate comercială constituită ca societate pe acțiuni sau ca societate cu răspundere limitată, conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau, în cazul unei persoane juridice străine din alt stat membru, să fie înregistrată la autoritatea similară din acel stat membru ca persoană juridică conform legislației acelui stat;
………………………………………………………………………………………………………………………..
h) să aibă un capital social de minimum 25.000 euro, echivalent în lei la cursul de referință B.N.R. la data depunerii cererii sau, în cazul unei persoane juridice străine, minimum de capital social impus de legislația statului membru respectiv pentru înființarea unei societăți;”.
4. După articolul 26 se introduc două noi articole, articolele 261 și 262, cu următorul cuprins:
„Art. 261.
(1) În cazul unei persoane juridice străine din alt stat membru, în locul documentelor menționate la art. 26 lit. b)-d) și f) se depun documente oficiale echivalente acestora, eliberate de autoritatea similară din acel stat membru, iar referirile la documentele menționate și la oficiul registrului comerțului de la pct. 2-4 și 7 ale anexei nr. ЗА se citesc în acest sens.
(2) În cazul unei persoane juridice străine din alt stat membru, prevederile art. 20 alin. (1) se aplică corespunzător și persoanelor fizice străine desemnate prin care agentul delegat își va desfășura activitatea.
Art. 262.
Persoana juridică străină din alt stat membru ce își va desfășura activitatea ca agent delegat al S.S.I.F. pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să fie înscrisă în registrul agenților delegați ținut de autoritatea competentă din acel stat, dacă există un asemenea registru, și să depună la A.S.F. dovada acestei înscrieri.”
5. Articolul 27 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 27.
Orice modificare intervenită în modul de organizare și funcționare a agentului delegat, persoană juridică, referitoare la valoarea capitalului social, la structura acționariatului, la modificarea sediului social sau la componența consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, a directorilor/membrilor directoratului sau schimbarea administratorului unic se notifică A.S.F., de către S.S.I.F., împreună cu documentele aferente prevăzute la art. 26 și 261, după caz, în termen de 15 zile de la data producerii acesteia sau, după caz, înregistrării la oficiul registrului comerțului sau, în cazul unei persoane juridice străine din alt stat membru, la autoritatea similară din acel stat membru.”