În Monitorul Oficial nr. 966 din 6 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.391/2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 108 „Declaraţie privind impozitul pe reprezentanţă”.
INSTRUCŢIUNI
de completare a formularului 108 „Declaraţie privind impozitul pe reprezentanţă”, cod 14.13.01.17/r.1
A. Depunerea declaraţiei
1. Declaraţia privind impozitul pe reprezentanţă se completează şi se depune de către reprezentanţa unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcţioneze în România, potrivit legii.
2. Termen de depunere:
Reprezentanţa unei/unor persoane juridice străine are obligaţia să depună declaraţia la organul fiscal central competent până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.
În situaţia reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine înfiinţate sau desfiinţate în/din România în cursul unei luni din anul de impunere, declaraţia se depune la organul fiscal central competent în termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost înfiinţată sau desfiinţată, după caz.
3. În situaţia reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine înfiinţate în România în cursul unei luni din anul de impunere se bifează rubrica „Declaraţie privind impozitul datorat pentru anul în care se înfiinţează reprezentanţa”, se calculează impozitul anual pe reprezentanţă datorat pentru anul de raportare, potrivit legii, şi se înscrie la rubrica „Impozit pe reprezentanţă” din formular.
În situaţia reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine desfiinţate din România în cursul anului de impunere se bifează rubrica „Declaraţie privind impozitul datorat pentru anul în care se desfiinţează reprezentanţa”, se recalculează impozitul anual pe reprezentanţă datorat pentru anul de raportare, potrivit legii, şi se înscrie la rubrica „Impozit pe reprezentanţă” din formular.
4. În cazul în care se corectează declaraţia depusă iniţial, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind „X” în rubrica „Declaraţie rectificativă”.
În situaţia în care se corectează declaraţia depusă în cazul înfiinţării sau desfiinţării reprezentanţei se bifează atât rubrica „Declaraţie rectificativă”, cât şi rubrica „Declaraţie privind impozitul datorat pentru anul în care se înfiinţează reprezentanţa” sau rubrica „Declaraţie privind impozitul datorat pentru anul în care se desfiinţează reprezentanţa”, după caz.
5. Declaraţia privind impozitul pe reprezentanţă se depune la organul fiscal central competent pentru administrarea reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine, autorizate să funcţioneze în România, potrivit legii.
6. Declaraţia privind impozitul pe reprezentanţă se completează cu ajutorul programului de asistenţă.
7. Formularul se depune la organul fiscal central competent, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
B. Completarea declaraţiei
8. Perioada de raportare
În rubrica „Anul” se înscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completează declaraţia (de exemplu: 2018).
9. Secţiunea I „Date de identificare a reprezentanţei”
9.1. În rubrica „Cod de identificare fiscală” se completează codul de identificare fiscală atribuit reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine, autorizate să funcţioneze în România, potrivit legii, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
În situaţia în care declaraţia se completează de către împuternicitul/reprezentantul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal competent reprezentanţei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica „Funcţia/Calitatea” din formular se înscrie „Împuternicit”.
9.2. În rubricile „Denumire” şi „Adresa” se înscriu datele de identificare ale reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine, autorizate să funcţioneze în România, potrivit legii.
9.3. În situaţia în care reprezentanţa se înfiinţează în cursul anului, se înscrie data înfiinţării reprezentanţei în rubrica corespunzătoare din formular.
9.4. În situaţia în care reprezentanţa se desfiinţează în cursul anului, se înscrie data desfiinţării reprezentanţei în rubrica corespunzătoare din formular.
10. Secţiunea II „Date privind impozitul pe reprezentanţă”
10.1. În rubrica „Impozit pe reprezentanţă” se înscrie suma reprezentând impozitul pe reprezentanţă, datorat pentru anul de raportare, stabilit potrivit legii.
10.2. În cazul reprezentanţei unei/unor persoane juridice străine, care se înfiinţează sau desfiinţează în cursul unui an fiscal, impozitul datorat pentru acest an se calculează proporţional cu numărul de luni de existenţă a reprezentanţei în anul fiscal respectiv.
10.3. În cazul în care persoanele juridice străine înfiinţează o reprezentanţă în România în cursul unei luni din anul de impunere, impozitul pentru anul de impunere se calculează începând cu data de 1 a lunii în care reprezentanţa a fost înfiinţată până la sfârşitul anului respectiv.
10.4. Pentru reprezentanţele care se desfiinţează în cursul anului de impunere, impozitul anual se recalculează pentru perioada de activitate de la începutul anului până la data de 1 a lunii următoare celei în care se desfiinţează.