În Monitorul Oficial nr. 891 din 13 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 11/2017 pentru modificarea şi completarea Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 4/2015 privind funcţionarea sistemului de plăţi TARGET2 – România.
Art. I.
Anexa II la Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 4/2015 privind funcţionarea sistemului de plăţi TARGET2 – România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 bis din 18 iunie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1 punctul (55), definiţia „sistem auxiliar” se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(55) «sistem auxiliar» (ancillary system) înseamnă un sistem administrat de o entitate stabilită în Spaţiul Economic European (SEE) care este supravegheată şi/sau monitorizată de o autoritate competentă şi care respectă cerinţele privind monitorizarea pentru localizarea infrastructurilor care oferă servicii în euro, astfel cum sunt acestea modificate periodic şi publicate pe website-ul BCE3, în care sunt transmise reciproc şi/sau compensate sau înregistrate plăţi şi/sau instrumente financiare în raport cu: (a) obligaţiile monetare decontate în TARGET2 şi/sau cu (b) fondurile deţinute în TARGET2, în conformitate cu Orientarea BCE/2012/27 a Băncii Centrale Europene din 5 decembrie 2012 privind sistemul transeuropean automat de transfer rapid cu decontare pe bază brută în timp real (TARGET2) (JO L 30, 30.I.2013, p.1) şi cu aranjamentul bilateral dintre sistemul auxiliar şi banca centrală relevantă din Eurosistem. ”
2. La articolul 34, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(6) În cazul în care un titular de cont PM este suspendat din TARGET2 – România pentru alte motive decât cele menţionate la alineatul (1) litera (a), toate plăţile primite de acesta şi ordinele de plată iniţiate de acesta sunt stocate şi, numai după ce au fost în mod explicit acceptate de către banca centrală a titularului de cont PM suspendat, sunt introduse în etapa de procesare iniţială.”
3. La articolul 34, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
„(7) În cazul în care un titular de cont PM este suspendat din TARGET2 – România pentru motivele menţionate la alineatul (1) litera (a), orice ordine de plată iniţiate de respectivul titular de cont PM sunt procesate numai la instrucţiunile reprezentanţilor acestuia, inclusiv cei desemnaţi de o autoritate competentă sau de o instanţă judecătorească, precum administratorul judiciar al titularului de cont PM, sau în conformitate cu o decizie executorie a unei autorităţi competente sau a unei instanţe judecătoreşti care dă instrucţiuni cu privire la modul în care trebuie procesate aceste plăţi. Toate plăţile primite se procesează în conformitate cu alineatul (6).”
4. La articolul 38, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Prin derogare de la prevederile alineatului (1), participantul consimte că BNR poate să divulge informaţii referitoare la plăţi, informaţii tehnice sau organizaţionale aferente participantului, participanţilor din acelaşi grup sau clienţilor participantului, obţinute pe parcursul operării TARGET2 – România, (a) altor bănci centrale sau terţi implicaţi în operarea TARGET2 – România, în măsura în care divulgarea este necesară pentru funcţionarea eficientă a TARGET2 sau pentru monitorizarea expunerii participantului sau a grupului acestuia; (b) altor bănci centrale, în vederea efectuării analizelor necesare pentru operaţiunile de piaţă, funcţiile politicii monetare, stabilitatea financiară sau integrarea financiară; sau (c) autorităţilor de supraveghere şi monitorizare ale statelor membre şi ale Uniunii, inclusiv băncile centrale, în măsura în care divulgarea este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor lor publice şi cu condiţia ca, în toate aceste cazuri, divulgarea să nu contravină legii aplicabile. BNR nu este răspunzătoare pentru consecinţele financiare şi comerciale ale unei asemenea divulgări.”
5. La apendicele I punctul 8 alineatul (8), litera (c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(c) din contul PM către contul tehnic administrat de sistemul auxiliar care utilizează procedura de decontare 6 în timp real; şi”.
6. La apendicele IV punctul 6, litera (a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(a) Dacă BNR consideră necesar, poate declanşa procesarea în situaţii de urgenţă a ordinelor de plată în modulul pentru situaţii de urgenţă al SSP sau prin intermediul altor mijloace. În aceste situaţii, participanţilor le este furnizat doar un nivel minim de servicii. BNR îşi informează participanţii, prin oricare dintre mijloacele de comunicare disponibile, cu privire la declanşarea procesării în situaţii de urgenţă.”
7. La apendicele IV punctul 8, litera (b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(b) În cazul unei întreruperi în funcţionare la nivelul BNR, toate sau o parte dintre funcţiile sale tehnice aferente TARGET2 – România pot fi îndeplinite de alte bănci centrale din Eurosistem sau de SSP.”
8. La apendicele V, tabelul de la punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Ora |
Descriere |
6.45-7.00 | Fereastră pentru pregătirea operaţiunilor din timpul zilei (*) |
7.00-18.00 | Procesare în timpul zilei |
17.00 | Moment-limită pentru plăţile clienţilor, adică plăţile în care iniţiatorul şi/sau beneficiarul unei plăţi nu este un participant direct sau indirect, astfel cum este identificat de sistem prin utilizarea mesajului MT 103 sau MT 103+ |
18.00 | Moment-limită pentru plăţi interbancare, adică alte plăţi decât plăţile clienţilor |
18.00 – 18.45 (**) | Procesarea închiderii zilei (end-of-day) |
18.15 (**) | Moment-limită general pentru utilizarea facilităţilor permanente |
(Imediat după) 18.30 (***) | Datele pentru actualizarea sistemelor contabile sunt disponibile băncilor centrale |
18.45 – 19.30 (***) | Procesarea deschiderii zilei (start-of-day) (noua zi de operare) |
19.00 (***)-19.30 (**) | Furnizare de lichiditate în contul PM |
19.30 (***) | Mesaj «început de procedură» (start-of-procedure) şi decontare a ordinelor de plată programate de transfer de lichiditate din conturile PM în subconturi/contul tehnic (decontări aferente sistemelor auxiliare) |
19.30 (***) -22.00 | Realizarea transferurilor de lichiditate suplimentare prin intermediul ICM pentru procedura de decontare 6 în timp real; realizarea transferurilor de lichiditate suplimentare prin intermediul ICM, înainte de transmiterea de către sistemul auxiliar a mesajelor «început de ciclu» (start-of-cycle) pentru procedura de decontare 6 interfaţată; perioada de decontare a operaţiunilor din timpul nopţii ale sistemelor auxiliare (doar pentru procedura de decontare 6 în timp real şi pentru procedura de decontare 6 interfaţată ale sistemelor auxiliare) |
22.00-1.00 | Perioadă pentru întreţinere tehnică |
1.00-7.00 | Procedura de decontare a operaţiunilor din timpul nopţii ale sistemelor auxiliare (doar pentru procedura de decontare 6 în timp real şi pentru procedura de decontare 6 interfaţată ale sistemelor auxiliare) |
9. La apendicele VI, punctul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„14. În cazul participanţilor direcţi se aplică următoarele reguli de facturare. Participantul direct (managerul grupului AL sau al grupului CAI, în situaţia în care sunt utilizate metodele AL sau CAI) primeşte facturile relevante pentru luna precedentă în care sunt specificate comisioanele care trebuie plătite, nu mai târziu de a noua zi de operare a lunii următoare. Plata se efectuează cel mai târziu în a paisprezecea zi lucrătoare a acelei luni în contul indicat de BNR şi se debitează din contul PM al participantului respectiv.”