În Monitorul Oficial nr. 862 din 1 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 221/2017 pentru aprobarea Normei privind cerinţele de autorizare a activităţii de transport de materiale radioactive.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
SECŢIUNEA 1
Scop şi domeniu de aplicare
Art. 1.
Prezenta normă stabileşte cerinţele pentru autorizarea de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, a activităţilor de transport de materiale radioactive.
Art. 2.
Măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei transportului de materiale radioactive în scopul menţinerii sub limitele admise a expunerii la radiaţii a persoanelor, bunurilor şi mediului înconjurător în timpul şi ca urmare a operaţiunilor auxiliare pe care le presupune transportul de materiale radioactive sunt prevăzute în reglementările internaţionale, după cum urmează:
a) Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (A.D.R.), adoptat şi semnat la Geneva la 30 septembrie 1957, cu modificările şi completările ulterioare, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 136 din 31 mai 1994, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare ADR;
b) Regulamentul privind Transportul Internaţional Feroviar al Mărfurilor Periculoase (RID), din anexa С la Convenţia privind transporturile internaţionale feroviare (COTIF), semnată la Berna la 9 mai 1980, modificată prin Protocolul de la Vilnius încheiat la 3 Iunie 1999, ratificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 69/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 538 din 1 septembrie 2001, aprobată prin Legea nr. 53/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 22 ianuarie 2002, denumit în continuare R/D;
c) Acordul european privind transportul internaţional al mărfurilor periculoase pe căile navigabile interioare (ADN), adoptat la Geneva la 26 mai 2000, cu modificările şi completările ulterioare, la care România a aderat prin Legea nr. 159/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 675 din 1 octombrie 2008, denumit în continuare ADN;
d) Instrucţiuni tehnice publicate de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale de la Montreal, pentru siguranţa transportului aerian al mărfurilor periculoase, în completarea Anexei 18 a Convenţiei de la Chicago privind aviaţia civilă Internaţională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944, la care România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 194, publicat în Buletinul Oficial al României, nr. 14 din 24 aprilie 1965, denumite în continuare IT-OAC/.
Art. 3.
Respectarea cerinţelor reglementărilor internaţionale menţionate la art. 2 constituie condiţie obligatorie pentru autorizarea de către CNCAN a activităţilor de transport de materiale radioactive.
Art. 4.
Prezenta normă se aplică împreună cu reglementările specifice aplicabile emise de alte autorităţi competente din domeniul transportului mărfurilor periculoase.
Art. 5.
(1) Prezenta normă nu se aplică activităţilor de transport de materiale radioactive, exceptate conform prevederilor alin. 1.7.1.4 din RID/ADR/ADN, respectiv cap. 6; 6.1.2 din IT-OACI.
(2) Activităţile de transport prevăzute la alin. (1) în care sunt implicate materiale radioactive a căror activitate totală depăşeşte nivelul de exceptare prevăzut în coloana a 5-a a tabelului 2-B din anexa nr. 2 la Normele fundamentale de securitate radiologică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 14/2000, cu completările ulterioare, se autorizează conform reglementărilor specifice emise de CNCAN.
SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii
Art. 6.
În scopul prezentei norme, pe lângă termenii utilizaţi în reglementările internaţionale ADR, RID, ADN, IT-OACI, codul IMDG (codul internaţional pentru transportul maritim de mărfuri periculoase) şi Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 27 iunie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează şi definiţiile din anexa nr. 1.
CAPITOLUL II
Autorizarea activităţilor de transport
Art. 7.
(1) Următoarele activități se autorizează de către CNCAN:
a) transportul materialelor radioactive;
b) depozitarea în tranzit a materialelor radioactive.
(2) Următoarele expedieri de materiale radioactive se autorizează de către CNCAN:
a) expedierea de materiale radioactive în colete tip B(U) cu activitate mai mare decât cea mai mică dintre valorile 3000A1 sau 3000A2, după caz, sau 1000TBq;
b) expedierea de materiale fisile, cu excepţia celor în colete cu materiale fisile exceptate;
c) expedierea de materiale radioactive în colete tip B(M) şi tip C;
d) expedierea de materiale radioactive în aranjament special.
Art. 8.
(1) Orice model din cele prevăzute mai jos necesită aprobare unilaterală:
a) material radioactiv sub formă specială;
b) colet tip B(U).
(2) Modelele prevăzute la alin. (1) produse în România se aprobă de către CNCAN.
Art. 9.
(1) Orice model din cele prevăzute mai jos necesită aprobare multilaterală:
a) material radioactiv cu dispersabilitate redusă;
b) colete cu un conţinut de 0,1 kg sau mai mult de hexaflorură de uraniu;
c) colete care conţin materiale fisile, în afara celor exceptate;
d) colete tip B(U) care conţin materiale radioactive cu dispersabilitate redusă;
e) colete tip B(M);
f) colete tip C.
(2) Autoritatea competentă din România pentru aprobarea celor prevăzute în alin. (1) este CNCAN.
(3) Pentru modelele prevăzute la alin. (1) concepute şi produse într-o ţară parte contractantă RID/ADR/ADN/IT-OACI şi care deţin aprobare de model eliberată de autoritatea competentă din acea ţară, CNCAN validează aprobările de model.
Art. 10.
Orice model de colet care necesită o aprobare unilaterală şi nu este conceput şi produs într-o ţară parte contractantă RID/ADR/ADN/IT-OACI poate fi transportat în România în următoarele condiţii:
a) este furnizat de către acea ţară un certificat care să ateste faptul că respectivul model de colet îndeplineşte prescripţiile tehnice RID/ADR/ADN/IT-OACI şi certificatul este validat de către autoritatea competentă din prima ţară parte RID/ADR/ADN/IT-OACI implicată în expediţie; ori
b) dacă nu a fost furnizat un certificat şi nici nu există aprobare a acestui model de colet de către o ţară parte
contractantă RID/ADR/ADN/IT-OACI, modelul de colet necesită aprobarea CNCAN.
Art. 11.
CNCAN aprobă calculul valorilor A1 şi A2 pentru radionuclizii care nu sunt prevăzuţi în tabelul 2.2.7.2.2.1 din RID/ADR/ADN.
Art. 12.
CNCAN aprobă calculul limitelor de activitate alternative la expediţiile exceptate de instrumente sau obiecte conform alin. 2.2.7.2.2.2 din RID/ADR/ADN.
Art. 13.
CNCAN aprobă Programul de radioprotecţie pentru expedierile cu nave maritime cu utilizare specială.
Art. 14.
CNCAN aprobă modelul de material fisil exceptat conform alin. 2.2.7.2.3.5 din RID/ADR/ADN.
Art. 15.
(1) Orice model de colet, cu excepţia celor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi la art. 9 alin. (1), produs în România nu necesită aprobare de model emisă de CNCAN.
(2) Orice model de colet dintre cele care nu necesită aprobarea CNCAN prevăzut la alin. (1) poate fi produs şi transportat în România, numai dacă pentru respectivul model de colet a fost elaborat un raport de securitate pentru modelul de colet, conform cerinţelor capitolului VIII din prezenta normă.
(3) Evaluarea modelului de colet prevăzut la alin. (1) de către CNCAN se face în procesul de autorizare a activităţii în care acesta se produce.
Art. 16.
(1) Orice expediere internaţională de materiale radioactive trebuie notificată la CNCAN cu cel puţin 72 de ore înainte de intrarea şi/sau ieşirea de pe teritoriul României.
(2) Notificarea expedierii prevăzută la alin. (1) trebuie făcută de către transportator, expeditor sau destinatar.
CAPITOLUL III
Autorizaţii/Certificate emise de CNCAN
Art. 17.
Pentru activităţile menţionate la art. 7 alin. (1) lit. a) şi b), CNCAN emite autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi nucleare.
Art. 18.
Pentru activităţile menţionate la art. 7 alin. (2), CNCAN emite certificate de aprobare a expedierii.
Art. 19.
(1) Pentru fiecare model din cele prevăzute la art. 8 alin. (1), art. 9 alin. (1) şi la art. 10 Iit. b) pentru care se solicită aprobare de model în România, CNCAN emite un certificat de aprobare de model.
(2) Certificatul de aprobare de model prevăzut la alin. (1) ţine loc de Autorizaţie de model în sensul art. 23 alin. (1) din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 20.
Pentru cele menţionate la art. 11, 12, 13 şi 14 CNCAN emite certificate de aprobare.
Art. 21.
Pentru certificatele prevăzute la art. 10 lit. b), art. 18 şi art. 19 CNCAN atribuie un indicativ cu următoarea structură:
Indicativ de ţară/număr/indicativ de tip
a) Indicativul de ţară este RO.
b) Numărul este unic ŞI specific pentru expediţie sau pentru model. Indicativul pentru aprobarea expedierii trebuie să evidenţieze în mod clar legătura cu indicativul pentru aprobarea de model.
c) Pentru certificatele de aprobare eliberate se utilizează următoarele indicative de tip:
AF – Model de colet tip A pentru materiale fisile
B(U) – Model de colet tip B(U), B(U) F pentru materiale fisile
B(M) – Model de colet tip B(M), B(M) F pentru materiale fisile
С – Model de colet tip C, CF pentru materiale fisile
IF – Model de colet industrial pentru materiale fisile
S – Materiale radioactive sub formă specială
LD – Materiale radioactive cu dispersabilitate redusă
FE – Materiale fisile care îndeplinesc prescripţiile prevăzute la alin. 2.2.7.2.3.6 din RID/ADR/ADN/IT-OACI
T – Expediere
Х – Aranjament special
AL – Alte limite de activitate pentru o expediţie exceptată de instrumente sau obiecte.
În cazul modelelor de colete pentru transportul hexaflorurii de uraniu nefisilă sau fisilă exceptată, în cazul în care nu se aplică niciunul dintre indicativele de mai sus, trebuie utilizate următoarele indicative:
H(U) aprobare unilaterală
H(M) aprobare multilaterală
d) În certificatele de aprobare pentru modele de colete şi materiale radioactive sub formă specială, altele decât cele care sunt eliberate în virtutea dispoziţiilor tranzitorii prevăzute la alin. 1.6.6.2 şi alin. 1.6.6.4 din RID/ADR/ADN/IT-OACI şi în certificatele de aprobare pentru materiale radioactive cu dispersabilitate redusă, trebuie adăugat la codul pentru tip simbolul „-96”.