În Monitorul Oficial nr. 697 din 29 august a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 297/2017 privind recunoaşterea Acordului interprofesional pentru struguri de vin, vin şi produse pe bază de vin, recolta anului de comercializare 2017-2018.
ACORD INTERPROFESIONAL
pentru struguri de vin, vin şi produse pe bază de vin, recolta anului de comercializare 2017-2018
Membrii semnatari ai prezentului acord interprofesional, şi anume asociaţiile membre ale Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, denumită în continuare O.N.I.V., constituită în conformitate cu prevederile statutului O.N.I.V. şi prevederile art. 1, 5 şi 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2008 privind înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru produse agroalimentare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 29/2009, precum şi ale art. 1, 6, şi 9 din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009 privind organizarea şi funcţionarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare şi pentru aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare şi retragere a recunoaşterii, de control şi monitorizare a acestora, precum şi delegarea de atribuţii, respectiv Asociaţia profesională Vitis Transilvania (AP Vitis Transilvania Jidvei), Asociaţia Interprofesională Vitivinicolă Vrancea-Pietroasa (AIW Vrancea-Pietroasa), Asociaţia Profesională Vitivinicolă Dealu Mare (APV Dealu Mare), Asociaţia Profesională Domeniile Cotnari (AP Domeniile Cotnari), Asociaţia Profesională Vie Vin Recaş (AW Recaş – Timiş), Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din România (APEV), Asociaţia Producătorilor Vitivinicoli Drăgăşani (APV Drăgăşani), Asociaţia Profesională a Producătorilor de Material Săditor Viticol din România (APMSV), Asociaţia Profesională a Producătorilor şi Importatorilor de Echipamente, Ambalaje şi alte Materiale pentru producţia de vin şi băuturi alcoolice (APIEAM), Asociaţia Viticultorilor şi Oenologilor din podgoria Miniş Măderat (AVO Miniş Măderat), Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Vinuri cu Denumire de Origine Tohani (APCVDO Tohani), Asociaţia Profesională a Viticultorilor Terasele Dunării Ostrov (APV Terasele Dunării Ostrov), Asociaţia Profesională a Viticultorilor Viile Teleormanului Zimnicea (APV Viile Teleormanului Zimnicea), Asociaţia Consultanţilor Oenologi din România (ASCER), Asociaţia Vitivinicolă Panciu (AV Panciu), Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Centrul de Studii Vitivinicole şi Analiză Senzorială (CSVAS), Asociaţia Profesională a Producătorilor de Vinuri însurăţei (APV însurăţei), Asociaţia Profesională Vitivinicolă Colinele Dobrogei (APV Colinele Dobrogei), Asociaţia Profesională a Distribuitorilor şi Importatorilor de Pesticide din Ardeal (ADIPA), Asociaţia Nonprofit a Viticultorilor din Carei, Asociaţia Vinţeler Bihor, Asociaţia Provitis Arad, Asociaţia Cavalerii Vinului Sfântul Orban, Asociaţia Viticolă Vin de Sântimreu Crama Ur, au încheiat prezentul acord interprofesional, denumit în continuare A.I.P., privind producerea, cumpărarea, livrarea şi plata strugurilor de vin din recolta anului de comercializare 2017/2018, destinată producerii vinurilor.
Acordul interprofesional a luat în considerare prevederile Regulamentului UE nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului.
ARTICOLUL 1
Obiectivele şi durata A.I.P.
1.1. A.I.P. reglementează într-o manieră unitară, la nivel naţional, relaţiile dintre parteneri (producători/furnizori şi beneficiari/procesatori).
1.2. A.I.P. asigură contractul de bază privind producerea, cumpărarea, livrarea şi plata strugurilor de vin, denumit în continuare C.P.C.L.P., precum şi clauzele generale ale acestuia, respectând interesele generale ale partenerilor din filiera vitivinicolă.
1.3. A.I.P. asigură cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a sectorului vitivinicol din România şi integrarea acestuia în structurile europene, precum şi organizarea comună de piaţă, bazată pe principii concurenţiale, cu reguli tehnice şi administrative armonizate, în sectorul vitivinicol pentru struguri de vin, vin şi produse pe bază de vin.
1.4. Organizarea comună de piaţă în sectorul vitivinicol se referă la norme şi proceduri privind realizarea producţiei de struguri de vin, de la plantare până la obţinerea produsului final – vinul. Acest cadru reprezintă sistemul de legătură între producători, prin carnetul de viticultor, procesatori, prin retragerea obligatorie, sub control, a subproduselor şi distribuitori ai grupei de produse vitivinicole.
1.5. Filiera de produs cuprinde organismele private din sectorul vitivinicol, precum şi sistemul de relaţii funcţionale dintre acestea şi producătorii, procesatorii, transportatorii, depozitarii, distribuitorii, comercianţii, care au atribuţii în producerea, certificarea, controlul şi protejarea vinurilor cu denumire de origine controlată, denumite în continuare vinuri cu D.O.C., vinurilor cu indicaţie geografică, denumite în continuare vinuri cu I.G., şi vinurilor varietale fără denumire de origine controlată sau indicaţie geografică, denumite în continuare vinuri varietale, în scopul comercializării şi/sau consumului.
1.6. A.I.R este valabil pentru campania vitivinicolă din anul de comercializare 1 august 2017-31 iulie 2018, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între membrii semnatari.
1.7. Clauzele prezentului A.I.P. sunt obligatorii pentru toţi membrii afiliaţi structurilor profesionale semnatare.
1.8. A.I.P este aprobat de către O.N.I.V. şi pus în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
1.9. O.N.I.V. va verifica respectarea prevederilor C.P.C.L.P.
Definiţii:
An de comercializare – anul de comercializare 2017-2018, care începe în data de 1 august 2017 şi se termină pe 31 iulie 2018.
Struguri pentru vin – toate cantităţile de struguri pentru vin din soiuri nobile destinate pentru obţinerea vinului cu D.O.C., vinului cu I.G. sau vinului varietal.
Vin – este produsul obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică, totală sau parţială, a strugurilor proaspeţi, presaţi sau nu, sau a mustului de struguri.
ARTICOLUL 2
Clauze generale
2.1. Conform clauzelor generale ale A.I.P, C.P.C.L.P se încheie între producătorii de struguri şi procesatori, persoane fizice şi/sau juridice.
2.2. C.P.C.L.P. stipulează suprafeţele plantate cu viţă-de-vie nobilă, producţiile nete de plată care vor fi predate beneficiarului, precum şi preţul de vânzare/cumpărare, conform anexei la prezentul A.I.P.
2.3. C.P.C.L.P. este documentul în care se stabilesc clauze contractuale pentru strugurii de vin din soiuri nobile, materia primă pentru obţinerea de vin cu D.O.C., vin cu I.G. şi vin varietal.
2.4. Comercializarea strugurilor de vin din soiuri nobile se efectuează numai însoţită de carnetul de viticultor, vizat de direcţiile agricole judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare D.A.J., şi completat pentru fiecare transport care circulă între producător şi procesator.
2.5. C.P.C.L.P se încheie până la data de 31 august a anului de comercializare şi se semnează de toţi partenerii.
2.6. Partenerii pot denunţa în caz de litigiu doar clauzele din C.P.C.L.P, cu excepţia clauzelor A.I.P.
ARTICOLUL 3
Modul de aplicare a A.I.P.
3.1. Prezentul A.I.P. reprezintă voinţa partenerilor asociaţi în structuri profesionale reprezentative pe filiera vitivinicolă din cele opt regiuni viticole, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnării lui.
3.2. A.I.P poate fi modificat prin negocieri între partenerii semnatari.
3.3. Membrii semnatari vor supraveghea aplicarea A.I.P în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai structurii profesionale reprezentative sunt implicaţi într-o activitate contractuală derivată din prezentul acord şi pasibilă de atingerea într-o manieră păgubitoare a uneia dintre părţi.
3.4. C.P.C.L.P. poate cuprinde clauze complementare specifice, care au caracter limitat la partenerii semnatari, care nu anulează stipulaţiile A.I.P., nici în litera şi nici în spiritul lor, şi care nu modifică convenţia de bază privind respectarea intereselor generale ale partenerilor.
3.5. C.P.C.L.P:
a) se întocmeşte anterior livrării;
b) se întocmeşte în scris şi cuprinde, îndeosebi, următoarele elemente:
(i) preţul datorat pentru livrare, care este fix şi este determinat în contract şi/sau se calculează prin combinarea mai multor factori stabiliţi în contract, care ar putea include indicatori piaţă, cantitatea de produse livrate şi calitatea sau componenţa produselor agricole livrate;
(ii) cantitatea şi calitatea produselor în cauză care pot sau trebuie să fie livrate, precum şi calendarul acestor livrări;
(iii) durata contractului, care poate fi determinată sau nedeterminată şi include clauze de reziliere;
(iv) detaliile privind termenele şi modalităţile de plată;
(v) modalităţile de colectare sau de livrare a produselor agricole;
(vi) dispoziţiile aplicabile în caz de forţă majoră.
3.6. Toate elementele contractelor de livrare a produselor agricole încheiate de producători, colectori, procesatori sau distribuitori, inclusiv elementele menţionate la art. 3.5, sunt negociate în mod liber între părţi.
3.7. Clauzele speciale ale C.P.C.L.P. sunt negociate între parteneri şi pot fi modificate de către aceştia prin acte adiţionale, pentru clauzele care nu afectează parametrii de producţie. Clauzele speciale ale C.P.C.L.P. nu pot fi extinse asupra A.I.P. aferent campaniei din care acesta a fost derivat.
3.8. în termen de 90 de zile de la aplicarea reglementărilor A.I.P corespunzător anului de comercializare, O.N.I.V. prezintă membrilor săi bilanţul realizării acestora.