În Monitorul Oficial nr. 627 din 2 august a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 263/2017 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.
Anexa la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 524 şi 524 bis din 14 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 1.
(1) Cantităţile maxime anuale de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare în sectorul producţiei primare de produse agricole pentru lucrări mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, sunt cele prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare.”
2. La articolul 4, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), cererea de acord pentru finanţare se poate depune şi în cursul anului calendaristic pentru care se solicită ajutorul de stat prin rambursare. În cerere se menţionează perioada/perioadele pentru care se solicită acordul pentru finanţare. Cantităţile de motorină pentru care se emite acordul se determină pentru perioada următoare lunii în care se depune cererea de acord pentru finanţare, rămase până la sfârşitul anului. Cantitatea de motorină determinată se calculează prin înmulţirea lunilor rămase până la finele anului începând cu luna următoare lunii de depunere a acordului cu consumul, rezultat în urma raportului dintre consumul normat şi numărul total de luni ale anului.”
3. La articolul 4 alineatul (6), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„e) situaţia suprafeţelor şi a structurii estimative a culturilor pentru care solicită ajutorul de stat şi/sau producţia de ciuperci estimată, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, după caz, conţinând codurile de culturi actualizate anual conform cererii unice de plată;”.
4. La articolul 4, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (61)-(63), cu următorul cuprins:
„(61) Cererea de acord pentru finanţare va fi însoţită de originalul sau copia adeverinţei prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu modificările şi completările ulterioare, emisă de primărie conform înscrisurilor din Registrul agricol, sau va cuprinde informaţii privind suprafeţele şi culturile prevăzute în cererea unică de plată depusă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi pe care solicitantul le exploatează până la sfârşitul fiecărui an calendaristic aferent solicitării, în cadrul schemelor de plăţi pe suprafaţă, în cursul anului de cerere.
(62) În situaţia în care solicitantul a depus adeverinţa emisă de primărie odată cu cererea unică de plată aferentă anului agricol anterior şi aceasta cuprinde datele prevăzute la alin. (61), adeverinţa îşi păstrează valabilitatea.
(63) În situaţia exploatării în cursul anului de cerere de acord pentru finanţare şi a altor suprafeţe şi culturi, altele decât cele prevăzute la alin. (61), solicitantul are obligaţia să depună o adeverinţă emisă de primărie, în original sau în copie, conform înscrisurilor din Registrul agricol, care cuprinde informaţii privind suprafeţele şi culturile în cauză care vor face obiectul cererii unice de plată aferente anului agricol în curs.”
5. La articolul 4, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(9) Acordul pentru finanţare, al cărui model este prevăzut în anexele nr. 6a şi 6b, se eliberează în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a cererilor.”
6. La articolul 5, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 5.
(1) În vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, în cursul fiecărui an calendaristic beneficiarii achiziţionează cantităţile necesare de motorină pe care le vor utiliza în acest scop şi solicită facturi fiscale pe numele beneficiarilor şi/sau bonuri fiscale de achiziţie emise de vânzător, care să conţină obligatoriu CUI/CIF beneficiar, inclusiv pentru bonurile fiscale cu valoare de până la 100 euro.
…………………………………………………………………………………………………………………..
(3) Facturile fiscale/Bonurile fiscale eliberate de vânzători pentru cantităţile de motorină reprezintă documente justificative care însoţesc, în copie, fiecare dintre cererile de plată ale beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare.”
7. La articolul 5, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alineatele (9) şi (10), cu următorul cuprins:
„(9) Rectificarea acordurilor pentru finanţare se poate face la cererea solicitantului în următoarele cazuri:
a) când se modifică suprafeţele/culturile/producţia de ciuperci/efectivele de animale/familii de albine/viermi de mătase/cantităţile de apă pentru irigaţii, în cursul anului de cerere, în sensul diminuării/creşterii acestora;
b) când are loc un transfer integral de exploataţie sau o fuziune, în cursul anului de cerere, dovedite cu documente justificative, caz în care cantitatea de motorină din acordul fostului beneficiar rămasă neutilizată poate fi transferată noului beneficiar.
(10) Beneficiarul poate solicita rectificarea acordului iniţial odată cu depunerea cererii de plată, a documentelor justificative şi a formularului de solicitare a rectificării.”
8. La articolul 7 alineatul (1), litera a) se abrogă.
9. În cuprinsul articolului 7, sintagma „facturi fiscale” se înlocuieşte cu sintagma „facturi/bonuri fiscale”.
10. La articolul 7 alineatul (3), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar/procesul-verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigaţii, întocmit de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) în baza Legii nr. 133/2017 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare;”.
11. La articolul 7, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Cererea de acord pentru finanţare şi cererile de plată pentru rambursare pot fi depuse de administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul/reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.”
12. La articolul 7, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
„(6) Beneficiarul poate solicita, în oricare dintre cererile de plată, decontarea cantităţilor de motorină achiziţionate în cursul anului de cerere cu condiţia ca facturile fiscale/bonurile fiscale să fi fost emise înaintea sau în cursul perioadei pentru care se face solicitarea. În cazul în care cantitatea de motorină din facturile fiscale/bonuri fiscale anexate unei cereri de plată nu a fost solicitată integral, beneficiarul poate solicita diferenţa într-o cerere de plată viitoare, aferente aceluiaşi an de cerere.”
13. La articolul 8 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„e) stabilesc cantitatea de motorină aferentă cererii de plată.”
14. La articolul 8, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) În cazul contestaţiilor, sesizărilor, reclamaţiilor sau altora asemenea vor fi efectuate controale privind documentele care au stat la baza întocmirii cererii de acord pentru finanţare, respectiv cererii de plată, inclusiv facturi/bonuri fiscale depuse în copie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Controalele pot fi efectuate de către reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi/sau Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după caz.”