În Monitorul Oficial nr. 618 din 31 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat nr. 870/2017 privind modificarea Procedurii de acordare a Avizului tehnic de specialitate pe planul de afaceri al investitorilor străini, în vederea obţinerii vizei de lungă şedere în România pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, aprobată prin Ordinul ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ și antreprenoriat nr. 689/2017.
Art. I.
Procedura de acordare a Avizului tehnic de specialitate pe planul de afaceri al investitorilor străini, în vederea obţinerii vizei de lungă şedere în România pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, aprobată prin Ordinul ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ și antreprenoriat nr. 689/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 21 iunie 2017, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (2), partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Pentru obţinerea avizului tehnic de specialitate în vederea obţinerii vizei de lungă şedere în România pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, cetăţeanul străin trebuie să depună: o cerere-tip de eliberare a avizului tehnic de specialitate (formularul nr. 1, prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură) în două exemplare semnate de administratorul societăţii (sau mandatar cu procură specială/împuternicire avocaţială, după caz), însoţită de următoarele documente:”.
2. La articolul 2 alineatul (2) litera b), teza întâi se modifică şi va avea următorul cuprins:
„b) planul de afaceri (formularul nr. 2, prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură) în original, semnat pe fiecare pagină, la care vor fi ataşate documente din care rezultă valoarea elementelor de cost prezentate în plan.”
3. La articolul 2 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) copia ultimului act constitutiv al societăţii;”.
4. La articolul 2 alineatul (2), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„j) certificate de atestare fiscală, în original sau copie, emise conform prevederilor legale privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plată a impozitelor, taxelor și datoriilor la bugetul general consolidat sau, după caz, la bugetele locale – atât pentru sediul social/profesional, sucursale, filiale, cât şi pentru toate punctele de lucru.”
5. La articolul 3, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„b) avizul tehnic de specialitate pe planul de afaceri al investitorilor străini avizat anterior (transpus în formularul nr. 2), semnat pe fiecare pagină;”.
6. La articolul 3, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) copia ultimului act constitutiv al societăţii;”.
7. La articolul 3, partea introductivă a literei g) se modifică și va avea următorul cuprins:
„g) documente justificative privind efectuarea investiţiei în conformitate cu planul de afaceri avizat (originale sau copii certificate «conform cu originalul»), după caz:”.
8. La articolul 3 litera g), a 7-a liniuţă se modifică şi va avea următorul cuprins:
„- documente justificative privind achiziţia şi plata activelor:
(i) contract de achiziţie;
(ii) ordin de plată și extras de cont semnat de banca emitentă, în care se evidenţiază plata, conform contractului.”
9. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 4.
(1) Toate documentele depuse trebuie să fie valabile la data depunerii cererii de eliberare a avizului/atestatului tehnic de specialitate. Dosarul va avea ca primă filă un opis cu documentele enumerate la art. 2, respectiv art. 3 din prezenta procedură. Ordinea actelor în dosar va respecta succesiunea din articolele menţionate, iar opisul va fi alcătuit pe baza acestei succesiuni. Fiecare filă a dosarului va fi numerotată și semnată de către solicitant/împuternicit. Pe fiecare copie, lângă semnătură, se va consemna «conform cu originalul». Depunerea se va face în baza procurii notariale/împuternicirii avocaţiale pentru depunerea documentaţiei şi ridicarea avizului/atestatului, în cazul în care deponentul este o altă persoană decât solicitantul cererii. În cazul în care procura este emisă de autorităţile străine, aceasta va fi apostilată/supralegalizată conform prevederilor legale în vigoare. După soluţionarea cererii, indiferent de soluţia emisă, dosarul va rămâne în arhiva M.M.A.C.A.”
10. La articolul 6 alineatul (4), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„e) semnătura reprezentantului legal.”
11. În anexa nr. 1 la procedură, din formularul nr. 1 se elimină termenul „Ştampilă”.