În Monitorul Oficial nr. 491 din 28 iunie a.c. a fost publicată Legea nr. 145/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcţionarea Curții de Conturi.
Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcţionarea Curţii de Conturi, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 238 din 3 aprilie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 47, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Pentru a fi numiţi consilieri de conturi, se cere îndeplinirea următoarelor condiţii: studii superioare economice, juridice sau inginereşti, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite și pregătire profesională temeinică.”
2. La articolul 49, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
„(31) Membrii Curţii de Conturi, pe lângă atribuţiile prevăzute de lege, pot desfăşura activităţi didactice și de cercetare ştiinţifică.”
3. La articolul 49, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
„(5) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (4) beneficiază și persoanele care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi pe o perioadă de cel puţin jumătate din durata unui mandat complet, în următoarele situaţii:
a) dacă mandatul a încetat înainte de realizarea unui mandat complet, din motive neimputabile consilierului de conturi;
b) dacă mandatul se întinde pe perioada rămasă până la expirarea mandatului complet.”
4. La articolul 51, după alineatul (16) se introduc două noi alineate, alineatele (161) și (162), cu următorul cuprins:
„(161) Soţul supravieţuitor, copiii minori, precum și copiii majori ai auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi beneficiază de pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul titularul la data decesului, actualizată, după caz.
(162) Prevederile alin. (161) se aplică copiilor majori, până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani.”