În Monitorul Oficial nr. 486 din 27 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 840/2017 privind stabilirea personalului împuternicit să constate contravențiile și să aplice amenzile prevăzute de Legea contabilității nr. 82/1991.
Art. 1.
Constatarea contravenției prevăzute la art. 41 pct. 2 lit. f) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și aplicarea amenzii stabilite de art. 42 alin. (1) din același act normativ se fac de persoanele cu atribuții de inspecție fiscală și de persoanele din cadrul aparatului de inspecție economico-financiară, așa cum este definit de art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea inspecției economico-financiare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 101/2012, precum și de personalul altor direcții din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
Art. 2.
(1) Se împuternicesc persoanele din cadrul aparatului de inspecție economico-financiară să constate și să aplice sancțiunea prevăzută la art. 1 autorităților publice, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii, ai căror conducători au calitatea de ordonator principal de credite, în baza sesizărilor transmise de Direcția de metodologie contabilă instituții publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
(2) Direcția generală de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și structurile teritoriale de inspecție economico-financiară din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor transmite Direcției de metodologie contabilă instituții publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice o copie a proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, precum și înștiințări în cazul în care sunt formulate plângeri împotriva proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor transmise.
(3) În cazul în care, în termen de 3 zile lucrătoare de la aplicarea sancțiunii, nu se depun situațiile financiare prevăzute la art. 36 alin. (7)-(9) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se vor lua următoarele măsuri:
a) Direcția de metodologie contabilă instituții publice emite decizii de blocare a deschiderilor de credite bugetare și a conturilor de disponibilități ale autorităților publice, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii, ai căror conducători au calitatea de ordonator principal de credite, care nu au depus situațiile financiare la termen;
b) Direcția de metodologie contabilă instituții publice transmite deciziile emise instituțiilor publice pentru care s-a dispus măsura blocării deschiderilor de credite și a conturilor de disponibilități Direcției generale control financiar-preventiv, Direcției generale de programare bugetară și Direcției generale trezorerie și contabilitate publică, după caz;
c) Direcția generală control financiar-preventiv și Direcția generală de programare bugetară restituie cererile pentru deschiderea de credite bugetare prezentate de ordonatorii principali de credite pentru care s-a dispus măsura blocării deschiderilor de credite;
d) Direcția de metodologie contabilă instituții publice transmite lista autorităților și instituțiilor publice pentru care s-a dispus măsura blocării deschiderilor de credite bugetare și a conturilor de disponibilități Direcției generale regionale a finanțelor publice a municipiului București – Activitatea de trezorerie și contabilitate publică la care acestea au deschise conturile;
e) Direcția de metodologie contabilă instituții publice emite decizii de deblocare a deschiderilor de credite și a conturilor de disponibilități după depunerea situațiilor financiare, decizii care se comunică instituțiilor publice și direcțiilor prevăzute la lit. b) și d).
Art. 3.
(1) Se împuternicesc persoanele din cadrul aparatului de inspecție economico-financiară să constate și să aplice sancțiunea prevăzută la art. 1 unităților administrativ-teritoriale în baza sesizărilor transmise de serviciul/biroul Sinteza și asistența elaborării și execuției bugetelor locale, din cadrul activităților de trezorerie și contabilitate publică județene și a municipiului București.
(2) Direcția generală de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și structurile teritoriale de inspecție economico-financiară din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor transmite serviciului/biroului Sinteza și asistența elaborării și execuției bugetelor locale, din cadrul activităților de trezorerie și contabilitate publică județene și a municipiului București, o copie a proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, precum și înștiințări în cazul în care sunt formulate plângeri împotriva proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor transmise.
(3) În cazul în care, în termen de 3 zile lucrătoare de la aplicarea sancțiunii, nu se depun situațiile financiare prevăzute la art. 36 alin. (10) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se vor lua următoarele măsuri:
a) direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și/sau administrațiile județene ale finanțelor publice emit decizii de blocare a deschiderilor de credite bugetare și a conturilor de disponibilități ale unităților administrativ-teritoriale care nu au depus situațiile financiare la termen;
b) serviciul/biroul Sinteza și asistența elaborării și execuției bugetelor locale, din cadrul activităților de trezorerie și contabilitate publică județene și a municipiului București, transmite deciziile emise pentru care s-a dispus măsura blocării deschiderilor de credite bugetare și a conturilor de disponibilități atât unităților administrativ-teritoriale, cât și unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului la care acestea au deschise conturile;
c) unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului restituie cererile pentru deschiderea de credite bugetare prezentate de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pentru care s-a dispus măsura blocării deschiderilor de credite;
d) direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și/sau administrațiile județene ale finanțelor publice emit decizii de deblocare a deschiderilor de credite și a conturilor de disponibilități după depunerea situațiilor financiare, decizii care se comunică unităților administrativ-teritoriale și unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului la care acestea au deschise conturile.
Art. 4.
(1) Pentru efectuarea de operațiuni de natura celor prevăzute la art. 42 alin. (9) din Legea nr. 82/1991,republicată, cu modificările și completările ulterioare, ordonatorii de credite ai instituțiilor publice pentru care a fost dispusă măsura blocării deschiderilor de credite bugetare sau a conturilor de disponibilități, după caz, au obligația de a anexa la cererile de deschidere de credite sau, în cazul conturilor de disponibilități, la ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) care stau la baza acestor operațiuni o notă justificativă din care să rezulte în mod explicit natura plăților care vor fi efectuate.
(2) Răspunderea privind întocmirea notelor justificative și a deschiderii de credite bugetare sau a efectuării de plăți din conturile de disponibilități blocate, numai pentru operațiuni de natura celor prevăzute la art. 42 alin. (9) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, revine ordonatorilor de credite.
Art. 5.
Direcția generală de inspecție economico-financiară, Direcția de metodologie contabilă instituții publice, Direcția generală de control financiar-preventiv, Direcția generală de programare bugetară și Direcția generală trezorerie și contabilitate publică din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și administrațiile județene ale finanțelor publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6.
Ordinul ministrului economiei și finanțelor nr. 2.219/2008 privind stabilirea personalului împuternicit să constate contravenții și să aplice amenzile prevăzute de Legea contabilității nr. 82/1991, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 din 1 august 2008, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.