În Monitorul Oficial nr. 447 din 15 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Mediului nr. 126/807/2017 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate.
Aplicare:
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 44/1.195/2011 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 277 din 20 aprilie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
În sensul prezentului ordin, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, denumită în continuare ANPA, şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, denumită în continuare ARBDD, au atribuţia de a administra resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale ale României, conform art. 4 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2.
(1) Pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, denumită în continuare RBDD, pescuitul comercial se practică în complexele lacustre, Dunăre şi braţele sale, complexul lagunar Razim-Sinoie şi zona costieră a Mării Negre până la izobata de 20 m.
(2) Pe teritoriul ariilor naturale protejate care cuprind sectoare din Dunăre, Prut, Marea Neagră, precum şi lacuri de acumulare în care nu se practică acvacultura, pescuitul comercial se practică cu avizul ANPA şi cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale planurilor de management şi/sau regulamentelor ariilor naturale protejate aprobate.
(3) Pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale din RBDD şi ariile naturale protejate prevăzute la alin. (2) se desfăşoară în perioadele stabilite prin regulamentele (CE) în domeniul pescuitului, prin ordinul anual privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii şi prin planurile de management şi/sau regulamentele ariilor naturale protejate aprobate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3.
(1) Accesul la resursele acvatice vii din ariile naturale protejate, în vederea practicării pescuitului în scop comercial, se atribuie în mod direct pescarilor comerciali persoane fizice sau celor organizaţi în asociaţii profesionale de profil din unitatea administrativ-teritorială.
(2) Atribuirea dreptului de pescuit se face în baza licenţelor, permiselor şi a autorizaţiilor emise de autorităţile competente stabilite prin legislaţia naţională în vigoare.
Art. 4.
Autorităţile responsabile cu emiterea şi eliberarea documentelor prevăzute la art. 3 au obligaţia să asigure tipărirea şi gestionarea acestora.
CAPITOLUL II
Practicarea pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate
Art. 5.
(1) Pentru a avea acces la resursele acvatice vii din ariile naturale protejate în vederea practicării pescuitului în scop comercial solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) sa folosească nave/ambarcaţiuni care deţin licenţă de pescuit;
b) să deţină permis de pescuit comercial;
c) să deţină autorizaţie pentru recoltare/capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare de specii de floră şi faună sălbatice;
d) să deţină autorizaţie de pescuit comercial.
(2) Activitatea de pescuit comercial pe teritoriul RBDD se va desfăşura în baza licenţei de pescuit a navei/ambarcaţiunii, permisului de pescuit comercial, autorizaţiei pentru recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare de specii de floră şi faună sălbatice şi a autorizaţiei de funcţionare eliberate de autoritatea publică locală competentă.
(3) În timpul desfăşurării activităţii de pescuit comercial pe teritoriul RBDD, pescarii comerciali trebuie să deţină asupra lor licenţa de pescuit a navei/ambarcaţiunii şi permisul de pescuit comercial.
(4) Pentru păstrarea tradiţiilor în pescuit pe teritoriul RBDD, pe timpul desfăşurării activităţii de pescuit în scop comercial, pescarii comerciali pot avea la bordul navei/ambarcaţiunii de pescuit un membru al familiei sau un membru din comunitatea pescărească din care fac parte, după notificarea prealabilă a ARBDD.
(5) În activitatea de pescuit pe teritoriul RBDD cu unelte fixe tip talian marin, talian submersibil şi năvod pot fi folosiţi zilieri în proporţie de maximum 50% din numărul total de personal participant la această activitate, conform legislaţiei în vigoare, cu condiţia să fie membri ai comunităţilor pescăreşti din RBDD sau limitrofe acesteia.
(6) Pentru obţinerea de venituri din activităţi complementare pescuitului, pescarii comerciali din RBDD pot practica cu navele/ambarcaţiunile de pescuit şi activităţi de turism pescăresc, cu respectarea regulilor de navigaţie şi siguranţă la bord.
Art. 6.
(1) Stabilirea numărului navelor/ambarcaţiunilor de pescuit care practică pescuitul în scop comercial se face de către administratorul resursei acvatice vii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind captura totală admisibilă şi efortul de pescuit (TAC).
(2) Navele/ambarcaţiunile folosite la pescuit trebuie să fie înscrise în fişierul navelor/ambarcaţiunilor de pescuit şi să deţină licenţă de pescuit.
(3) Navele/ambarcaţiunile de pescuit posesoare de licenţă de pescuit care nu activează în perioada înscrierii în autorizaţia de pescuit comercial sunt declarate inactive.
(4) ARBDD are obligaţia să transmită către ANPA, până la data de 31 decembrie a fiecărui an, lista ambarcaţiunilor active posesoare de licenţă de pescuit.
Art. 7.
Pentru asigurarea exploatării durabile a resurselor acvatice vii prin măsuri de limitare a efortului de pescuit, la atribuirea dreptului de pescuit în scop comercial se va ţine seama de următoarele criterii:
a) captura realizată de pescar în anul anterior;
b) pescarii dovedesc apartenenţa la comunităţile locale cu tradiţie în activitatea de pescuit comercial;
c) pescarii nu sunt în perioada de interdicţie prevăzută de lege privind desfăşurarea activităţii de pescuit în scop comercial.
Art. 8.
(1) Licenţa de pescuit este documentul care conferă titularului dreptul, astfel cum este determinat de normele naţionale, de a utiliza o anumită capacitate de pescuit în scopul capturării resurselor acvatice vii. Aceasta conţine cerinţele minime privind identificarea, caracteristicile tehnice şi echiparea unei nave/ambarcaţiuni de pescuit comercial.
(2) Licenţa de pescuit se emite de către ANPA şi se eliberează prin filialele regionale ANPA/Direcţia pentru politici şi inspecţii maritime, în baza procedurilor aprobate prin decizie a preşedintelui ANPA.
(3) Numărul şi tipul uneltelor de pescuit admise pentru o navă/ambarcaţiune sunt limitate în funcţie de TAC şi vor fi înscrise în licenţa de pescuit.
(4) Modelul licenţei de pescuit în ape continentale este prezentat în anexa nr. 1.
(5) Modelul licenţei de pescuit la Marea Neagră este prezentat în anexa nr. 2.
Art. 9.
(1) Licenţa de pescuit se eliberează la solicitarea proprietarului navei/ambarcaţiunii de pescuit.
(2) Pentru obţinerea licenţei de pescuit, solicitantul va depune la filialele regionale ale ANPA/Direcţia pentru politici şi inspecţii maritime următoarele documente:
a) cerere, în care se va menţiona zona de pescuit, numărul de pescari comerciali (conform atestatului de bord), tipul şi numărul uneltelor de pescuit;
b) dovada plăţii taxei de licenţiere, conform prevederilor legale în vigoare;
c) copie de pe documentul de înmatriculare al navei/ambarcaţiunii de pescuit emis de Autoritatea Navală Română (ANR) şi prezentarea originalului pentru conformitate.
(3) Licenţa de pescuit poate fi suspendată ori retrasă prin decizie a preşedintelui ANPA, în baza constatărilor personalului cu drept de inspecţie şi control din cadrul ANPA sau când nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acesteia.
(4) Excluderea definitivă din Fişierul navelor şi ambarcaţiunilor de pescuit se poate face la solicitarea proprietarului navei/ambarcaţiunii de pescuit.
Art. 10.
(1) Pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate, cu excepţia RBDD, permisul de pescuit comercial şi autorizaţia de pescuit comercial se emit şi se eliberează de ANPA prin filialele regionale ANPA/Direcţia pentru politici şi inspecţii maritime, în baza procedurilor aprobate prin decizie a preşedintelui ANPA.
(2) Pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial pe teritoriul RBDD, permisul de pescuit comercial şi autorizaţia de pescuit comercial şi autorizaţia de mediu se emit şi se eliberează de ARBDD, în baza procedurilor aprobate prin decizie a guvernatorului ARBDD.
Art. 11.
(1) Permisul de pescuit comercial este un document individual, netransmisibil, emis pentru o perioadă nedeterminată şi care se vizează anual.
(2) Modelul permisului de pescuit comercial pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial pe teritoriul RBDD este prezentat în anexa nr. 3.
(3) Modelul permisului de pescuit comercial pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial în habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate, cu excepţia RBDD, este stabilit prin normele în vigoare privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului comercial, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.