În Monitorul Oficial nr. 321 din 4 mai a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.024/2017 privind modificarea anexelor nr. 1-5 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 560/2016 pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a contribuabililor mijlocii şi pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii.
ANEXA Nr. 1
(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 560/2016)
PROCEDURĂ
de administrare şi monitorizare a contribuabililor mijlocii
Organele fiscale centrale competente pentru administrarea contribuabililor mijlocii şi a sediilor secundare înregistrate fiscal ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor înfiinţate de contribuabilii mijlocii sunt administraţiile pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sau Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz, pentru:
a) contribuabilii persoane juridice care îşi au domiciliul fiscal pe raza teritorială a regiunii sau a municipiului Bucureşti, după caz;
b) sediile secundare înfiinţate de contribuabilii mijlocii care îşi au domiciliul fiscal pe raza teritorială a regiunii sau a municipiului Bucureşti, după caz, chiar dacă locul de desfăşurare a activităţii sediilor secundare se află pe raza teritorială a altor regiuni/municipiului Bucureşti;
c) grupul fiscal unic al cărui reprezentant îşi are domiciliul fiscal pe raza teritorială a regiunii sau a municipiului Bucureşti, după caz;
d) contribuabilii nerezidenţi pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanţi sau reprezentanţi fiscali, potrivit titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
A. Procedura de înregistrare fiscală
1. Modificările intervenite în datele declarate iniţial de contribuabilii mijlocii şi înscrise în certificatul de înregistrare se fac prin depunerea cererii de preschimbare a certificatului de înregistrare la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în a cărui rază teritorială contribuabilul mijlociu îşi are sediul social.
2. Modificările intervenite în datele declarate iniţial de contribuabilii mijlocii în vectorul fiscal vor fi declarate de către aceştia la organul fiscal central competent.
3. La primirea de la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal a modificărilor menţionate la pct. 1, Direcţia generală de tehnologia informaţiei va actualiza cu aceste date Registrul contribuabililor al administraţiilor pentru contribuabilii mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sau al Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz.
4. Înregistrarea sediilor secundare ale contribuabililor mijlocii ca plătitoare de salarii şi de venituri asimilate salariilor, cu excepţia sucursalelor care se înregistrează conform procedurilor speciale în materie de înregistrare a comercianţilor, se face prin completarea şi depunerea formularului „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru sediile secundare (060)”, la organul fiscal central competent din cadrul direcţiei generale regionale a finanţelor publice sau la Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz, în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea sediul secundar.
5. Radierea înregistrării fiscale a sediilor secundare ale contribuabililor mijlocii se face prin depunerea formularului (060) menţionat mai sus la organul fiscal central competent, împreună cu certificatul de înregistrare fiscală, în vederea anulării.
6. Informaţiile referitoare la înfiinţarea şi radierea sediilor secundare ale contribuabililor mijlocii, care îşi desfăşoară activitatea pe raza altor regiuni, se transmit administraţiilor pentru contribuabilii mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sau al Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz, în a căror rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contribuabilul care le-a înfiinţat, prin Direcţia generală de tehnologia informaţiei, şi se evidenţiază într-o secţiune separată a Registrului contribuabililor.
B. Administrarea grupului fiscal unic
Pentru preluarea în administrare de către administraţiile pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti a contribuabililor care îndeplinesc criteriul grupului fiscal unic – criteriu specific de selecţie al contribuabililor mijlocii sau pentru predarea spre administrare de către aceste administraţii a contribuabililor care nu mai îndeplinesc criteriul grupului fiscal unic sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile privind transmiterea evidenţelor fiscale şi a dosarelor fiscale prevăzute în Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic.
C. Obligaţii declarative
1. Contribuabilii mijlocii depun declaraţii fiscale la organul fiscal central competent prevăzut în prezenta procedură.
2. În cazul contribuabililor mijlocii care au înfiinţate sedii secundare, declararea impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariaţii care îşi desfăşoară activitatea la sediile secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor, se face la administraţiile pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sau Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz, competente în administrarea acestora.
3. (1) Declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale datorate de contribuabilii mijlocii se face prin modalităţile de declarare prevăzute de lege.
(2) Formatul hârtie al declaraţiei fiscale se arhivează la organul fiscal central care a primit declaraţia.
4. (1) În situaţia în care contribuabilul a utilizat mai multe căi de transmitere a declaraţiei fiscale, va fi înregistrată prima declaraţie depusă, conform legii.
(2) Orice corecţie ulterioară a unei declaraţii fiscale, cu excepţia decontului de TVA, se face prin depunerea unei declaraţii fiscale rectificative, în condiţiile legii.
D. Soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare
1. Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depuse de contribuabilii mijlocii se soluţionează potrivit art. 169 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, şi potrivit Procedurii de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare.
2. (1) Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depuse în termenul legal de declarare de către contribuabilii care devin contribuabili mijlocii şi nesoluţionate până la data preluării de către administraţiile pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti se soluţionează după cum urmează:
a) în cazul deconturilor de TVA pentru care s-au emis deciziile de rambursare a TVA şi nu a fost finalizată etapa de compensare/restituire până la data predării, se transferă dosarul solicitării, inclusiv Decizia de rambursare a TVA aprobată, organelor fiscale centrale competente care le-au preluat, respectiv administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, în vederea finalizării procedurii;
b) deconturile pentru care nu s-au emis deciziile de rambursare a TVA până la data predării se transferă organelor fiscale centrale competente care le-au preluat, respectiv administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, în vederea soluţionării.
(2) Pentru soluţionarea acestor deconturi, administraţiile pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti aplică procedura corespunzătoare categoriei de contribuabili din care făcea parte respectivul contribuabil la data depunerii decontului de TVA.
(3) Organul fiscal central competent la data depunerii decontului transmite administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice şi Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare nesoluţionate, însoţite, în mod obligatoriu, de următoarele:
a) pentru deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, depuse de contribuabilii care, la data depunerii acestora, se încadrau în categoria contribuabililor mari:
– referatul privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depus de contribuabilii mari;
– orice alte acte procedurale întocmite potrivit procedurii de soluţionare, până la data predării;
b) pentru deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, depuse de contribuabilii care, la data depunerii acestora, beneficiau de regimul special de rambursare pentru exportatori:
– decizia privind regimul special de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru exportatori;
– referatul privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depus de exportatori;
– orice alte acte procedurale întocmite potrivit procedurii de soluţionare, până la data predării;
c) pentru deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depuse de contribuabilii care, la data depunerii acestora, nu erau consideraţi mari contribuabili, contribuabili mijlocii sau exportatori:
– fişa de calcul al Standardului Individual Negativ (SIN);
– fişa indicatorilor de inspecţie fiscală;
– fişa de analiză de risc;
– referatul pentru analiză documentară;
– orice alte acte procedurale întocmite potrivit procedurii de soluţionare, până la data predării.
(4) Pentru contribuabilii care devin contribuabili mijlocii, vechiul organ fiscal central competent la data depunerii decontului transmite administraţiei pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiei generale regionale ale finanţelor publice/Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti şi informaţiile înscrise în baza de date specială privind persoanele impozabile pentru care organele fiscale centrale au stabilit risc fiscal mare, în condiţiile prevăzute de Procedura de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare.
3. (1) Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depuse în termenul legal de către contribuabilii care nu mai îndeplinesc criteriile pentru a fi contribuabili mijlocii şi nesoluţionate până la data preluării de către noul organ fiscal central de administrare se soluţionează după cum urmează:
a) în cazul deconturilor de TVA pentru care s-au emis deciziile de rambursare a TVA şi nu a fost finalizată etapa de compensare/restituire până la data predării, se transferă dosarul
solicitării, inclusiv Decizia de rambursare a TVA aprobată, noului organ fiscal central competent, în vederea finalizării procedurii;
b) deconturile de TVA pentru care nu s-au emis deciziile de rambursare a TVA până la data predării se transferă noului organ fiscal central competent, în vederea soluţionării.
(2) Pentru soluţionarea acestor deconturi, noul organ fiscal central competent aplică procedura corespunzătoare categoriei de contribuabili mijlocii din care făcea parte respectivul contribuabil la data depunerii decontului de TVA. Vechiul organ fiscal central transmite noului organ fiscal central deconturile de TVA nesoluţionate, însoţite în mod obligatoriu de Referatul privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depus de contribuabilii prevăzuţi la pct. 1 şi de orice alte acte procedurale întocmite potrivit procedurii de soluţionare, până la data predării. Vechiul organ fiscal central transmite noului organ fiscal central şi informaţiile înscrise în baza de date specială privind persoanele impozabile pentru care organele fiscale au stabilit risc fiscal mare, constituită în condiţiile prevăzute de Procedura de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, referitoare la persoanele impozabile, care nu mai îndeplinesc criteriile pentru a fi contribuabili mijlocii.
E. Solicitarea documentelor de către contribuabilii mijlocii
Solicitarea documentelor de către contribuabilii mijlocii se face prin cerere adresată administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sau Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz, competente în administrarea acestora, astfel:
a) înregistrare la registratură;
b) transmitere prin poştă;
c) transmitere prin alte mijloace, inclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
F. Comunicarea documentelor solicitate de contribuabilii mijlocii
Comunicarea documentelor solicitate de contribuabilii mijlocii se face de către organele fiscale centrale competente în administrarea contribuabililor mijlocii astfel:
1. la domiciliul fiscal al contribuabilului mijlociu ori împuternicitului sau reprezentantului legal al contribuabilului, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură a documentelor;
2. prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
3. prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, la cererea contribuabilului.
4. la sediul administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sau al Administraţiei fiscale pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după caz, împuternicitului sau reprezentantului legal al contribuabilului.