În Monitorul Oficial nr. 262 din 13 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.232/2017 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.699/2015 pentru aprobarea Procedurii de soluționare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.699/2015 pentru aprobarea Procedurii de soluționare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 969 din 28 decembrie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:
1.Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 7.
Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală de reglementare a colectării creanțelor bugetare, Direcția generală coordonare inspecție fiscală, Direcția generală de tehnologia informației, Direcția generală juridică, Direcția generală antifraudă fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”
2. Procedura de soluționare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, prevăzută în anexa nr. 1, se modifică și se completează după cum urmează:
2.1. La capitolul II, punctul 17.(2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„17. (2) Procedura are ca scop final evaluarea riscului fiscal asociat atât persoanelor impozabile, cât și deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare depuse de acestea.”
2.2. La capitolul II, la punctul 18, partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„18. Deconturile cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare se soluționează în funcție de gradul de risc fiscal pe care acestea îl prezintă, astfel:”.
2.3. La capitolul II litera A, punctul 19.(2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„19.(2) Deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare depuse de persoanele impozabile care au fapte de natura infracțiunilor înscrise în cazierul fiscal se încadrează la risc fiscal mare și se soluționează conform prevederilor pct. 34.(1)-34.(5).”
2.4. La capitolul II litera A, punctele 20.(1), 20.(2) și 21 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„20. (1) Compartimentul de specialitate verifică, prin accesarea bazei de date speciale constituite în condițiile prevederilor pct. 24.(1)-24.(3), pentru fiecare decont cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare supus procedurii, dacă persoana impozabilă este înscrisă în baza de date menționată.
20. (2) Deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare depuse de persoanele impozabile care îndeplinesc condiția prevăzută la pct. 20.(1) se încadrează la risc fiscal mare și se soluționează conform prevederilor pct. 301.(1)-301.(19).
21. Deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare depuse de persoanele impozabile care nu au fapte de natura infracțiunilor înscrise în cazierul fiscal și nici nu au fost identificate în baza de date specială constituită în condițiile prevederilor pct. 24.(1)-24.(3), prin care se solicită rambursarea unei sume de până la 45.000 lei, se încadrează la risc fiscal mic și se soluționează potrivit prevederilor pct. 32.”
2.5. La capitolul II, litera B se modifică și va avea următorul cuprins:
„B. Constituirea bazei de date speciale și prevederi privind soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA depuse de persoanele impozabile înscrise în baza de date
24. (1) Baza de date specială reprezintă o listă în care sunt înscrise persoane impozabile, despre care organele fiscale dețin informații că pot prezenta un risc fiscal pentru rambursarea de TVA.
24. (2) Baza de date specială se constituie de către compartimentul de specialitate și cuprinde informații cu privire la persoanele impozabile pentru care au fost întocmite referate potrivit prevederilor pct. 25.
24. (3) Baza de date specială conține informații privind denumirea/numele și prenumele persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA, codul de înregistrare în scopuri de TVA, numărul și data referatului prin care s-a propus înscrierea în baza de date specială, structura din cadrul organului fiscal care a făcut propunerea, motivele care au stat la baza înscrierii în baza de date, numărul și data referatului prin care s-a propus menținerea în baza de date, motivele care au stat la baza menținerii în baza de date, numărul și data referatului prin care s-a propus radierea din baza de date, structura care a făcut propunerea, motivele care au stat la baza radierii, după caz.
25. De îndată ce structurile cu atribuții de inspecție fiscală, de administrare fiscală, Direcția generală juridică sau structurile juridice teritoriale, Direcția generală antifraudă fiscală dețin informații de natura celor menționate la pct. 24.(1), vor înștiința despre acest fapt compartimentul de specialitate. În acest sens se întocmește un referat motivat, prin care se propune înscrierea persoanei impozabile în baza de date specială, aprobat de coordonatorul structurii care face propunerea. Persoanele impozabile pentru care se primesc referate vor fi înscrise de către compartimentul de specialitate în baza de date specială, constituită în condițiile pct. 24.(1)-24.(3).
26. Referatul motivat va cuprinde constatările complete asupra tuturor împrejurărilor edificatoare în cauză, care să justifice existența riscului fiscal din punctul de vedere al acordării unei rambursări necuvenite de taxă pe valoarea adăugată pentru persoana impozabilă în cauză.
261. În sensul prezentei proceduri, se consideră că persoanele impozabile prezintă un risc fiscal pentru rambursarea TVA dacă se regăsesc în oricare dintre următoarele situații:
a) organele fiscale primesc documente oficiale de la alte instituții, care vizează aspecte de natură fiscală și care ar putea avea incidență în acordarea unei rambursări necuvenite de TVA.
Referatele se întocmesc de structurile din cadrul organului fiscal care au primit, spre soluționare documentele oficiale sus- menționate numai dacă cuprind cel puțin unul dintre elementele următoare:
– operațiunile/tranzacțiile efectuate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată;
– estimarea implicațiilor asupra bazei de impozitare a TVA.
Referatele vor cuprinde și cel puțin o categorie de informații din care să rezulte elemente cum ar fi:
– informații din care să rezulte stabilirea, în mod eronat sau cu rea-credință, de către persoana impozabilă a impozitelor și taxelor, cu incidență în diminuarea bazei impozabile a TVA și a taxei pe valoarea adăugată aferente;
– informații din care să rezulte existența indiciilor de omisiune, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, cu influență asupra taxei pe valoarea adăugată;
– informații din care să rezulte evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive sau ținerea de evidențe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, cu influență asupra taxei pe valoarea adăugată.
În cazul în care informațiile provin de la organe de cercetare penală, referatele se întocmesc numai la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale;
b) în cadrul acțiunilor de control fiscal s-au constatat fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni cu implicații de natură fiscală. În acest sens, în referatele întocmite de organele fiscale care au efectuat controlul fiscal se vor detalia operațiunile/tranzacțiile efectuate cu influență asupra bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, operațiuni care pot întruni elementele unei infracțiuni, cu precizarea prevederilor legale încălcate pentru situația de fapt identificată. In acest caz, referatul va cuprinde cel puțin elementele prevăzute la lit. a);
c) cu ocazia inspecției fiscale ulterioare au fost stabilite diferențe mai mari de 10% din suma rambursată, dar nu mai puțin de 50.000 lei pentru fiecare decont de TVA care a făcut obiectul inspecției fiscale ulterioare.
Referatele întocmite de organele de inspecție fiscală vor cuprinde informații referitoare la: diferențele suplimentare constatate, cuantumul acestora, prevederile legale încălcate, caracterul întâmplător sau continuu al încălcării prevederilor legale, informații privind conformarea voluntară a persoanei impozabile, alte informații relevante în motivarea propunerii de înscriere în baza de date specială;
d) s-au constatat neconcordanțe semnificative, verificate și confirmate de organul fiscal, între informațiile înscrise în declarațiile informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA (formular 394) depuse de persoana impozabilă și cele depuse de partenerii de afaceri și/sau neconcordanțe semnificative între datele primite prin sistemul VIES și cele declarate de către persoana impozabilă prin declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formular 390 VIES).
Referatul întocmit de structura din cadrul organului fiscal care a făcut constatarea va conține informații din care să rezulte că neconcordanțele semnificative sunt generate de persoana impozabilă în cauză, că nu au fost corectate ulterior și că au o influență relevantă asupra acordării unei rambursări necuvenite de taxă pe valoarea adăugată. Totodată, în cuprinsul acestuia se va menționa modalitatea de confirmare a neconcordanțelor, cum ar fi: notificarea contribuabilului și confirmarea neconcordanțelor, solicitarea de informații de la terți (inclusiv solicitarea de informații prin SCAC), constatarea la fața locului.
27. La primirea referatului privind persoana impozabilă pentru care organele fiscale au stabilit risc fiscal pentru rambursarea de TVA, după înscrierea acesteia în baza de date specială, compartimentul de specialitate verifică dacă pentru persoana impozabilă respectivă există deconturi cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare în curs de soluționare.
28. Pentru deconturile încadrate la risc fiscal mic, care se află în curs de soluționare potrivit prevederilor pct. 15 la data înscrierii persoanei impozabile în baza de date, procedura se întrerupe, deconturile se încadrează la risc fiscal mare și se soluționează conform prevederilor pct. 301.(1)-301.(19).
29. Ca urmare a înscrierii în baza de date specială, conform prevederilor pct. 25, 26 și 261, compartimentul de specialitate întocmește o notă prin care stabilește încadrarea persoanei impozabile la risc fiscal mare și propune anularea actelor procedurale întocmite ca urmare a încadrării deconturilor în curs de soluționare la risc fiscal mic. Nota întocmită de compartimentul de specialitate se înaintează spre aprobare conducătorului unității fiscale.
30. În situația prevăzută la pct. 28, dacă a fost emisă decizia de rambursare sub rezerva verificării ulterioare, aceasta se desființează în condițiile art. 94 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.
301. (1) Pentru soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA depuse de persoanele impozabile înscrise în baza de date specială, compartimentul de specialitate solicită structurii din cadrul organului fiscal care a propus înscrierea persoanei impozabile în baza de date să efectueze o analiză, pentru a stabili dacă deconturile supuse soluționării prezintă riscul unei rambursări necuvenite.
301. (2) În situația în care persoana impozabilă este administrată de un alt organ fiscal decât cel care a propus înscrierea în baza de date specială, solicitarea prevăzută la pct. 301.(1) se transmite de compartimentul de specialitate structurii corespondente celei care a propus înscrierea în baza de date, din cadrul organului fiscal competent să administreze persoana impozabilă.
301. (3) În scopul analizei, compartimentul de specialitate transmite formatul electronic al decontului cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare depus de persoana impozabilă înscrisă în baza de date specială, precum și solicitarea de efectuare a analizei privind menținerea/radierea din baza de date specială a respectivei persoane impozabile, până la sfârșitul zilei următoare depunerii decontului. Odată cu decontul se transmit și informații privind referatul care a stat la baza înscrierii/menținerii persoanei impozabile în baza de date specială.
301. (4) Structura din cadrul organului fiscal care a propus înscrierea persoanei impozabile în baza de date specială analizează motivele care au stat la baza propunerii de înscriere și/sau menținere în baza de date specială, raportat la nivelul soldului sumei negative de TVA solicitat la rambursare, la perioada fiscală în care s-au derulat operațiunile care au generat soldul sumei negative a taxei. Pentru stabilirea perioadei din care provine suma solicitată la rambursare, se va avea în vedere modul de stabilire a perioadei din modelul fișei de analiză de risc, prevăzută în anexa nr. 4 la procedură. În analiză vor fi avute în vedere orice alte informații relevante care pot configura faptul că există riscul unei rambursări necuvenite.
301. (5) În cadrul analizei se va stabili existența/inexistența raportului de cauzalitate dintre condițiile care au condus la înscrierea și/sau menținerea persoanei impozabile în baza de date specială și, respectiv, elementele/operațiunile/tranzacțiile desfășurate în perioada în care a fost generat soldul sumei negative. Această analiză se va realiza cu respectarea prevederilor art. 169 alin. (9) din Codul de procedură fiscală.
301. (6) Structura din cadrul organului fiscal care a propus înscrierea sau menținerea persoanei impozabile în baza de date specială transmite compartimentului de specialitate, în termen de maximum 10 zile, un referat cu propunerea privind menținerea sau radierea, după caz, a persoanei impozabile respective în/din baza de date specială.
301. (7) Referatul prin care se propune menținerea sau radierea persoanei impozabile în/din baza de date specială va conține următoarele informații:
– structura din cadrul organului fiscal care a propus menținerea/radierea persoanei impozabile în/din baza de date specială;
– datele de identificare ale persoanei impozabile;
– informații privind decontul cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare supus procedurii de soluționare: numărul și data de înregistrare, perioada pentru care s-a depus decontul, perioada din care provine soldul sumei negative a TVA solicitate la rambursare, perioada de prescripție, perioada de la ultimul control al taxei pe valoarea adăugată, suma solicitată la rambursare;
– motivul care a stat la baza înscrierii/menținerii în baza de date specială, data înscrierii, încetarea sau neîncetarea condițiilor care au stat la baza înscrierii în baza de date specială a persoanei impozabile;
– propunerea clară de menținere sau de radiere a persoanei impozabile în/din baza de date specială.
301. (8) În cazul în care se menține motivul care a stat la baza înscrierii în baza de date specială și nu este îndeplinită o altă condiție de radiere prevăzută la pct. 31. (2), se va efectua o analiză argumentată și fundamentată asupra raportului de cauzalitate existent între condițiile care au condus la înscrierea și/sau menținerea persoanei impozabile în baza de date specială și, respectiv, elementele/operațiunile/tranzacțiile desfășurate în perioada în care a fost generat soldul sumei negative în perioada de referință, care va fi prezentată detaliat în cadrul referatului.
301. (9) În situația în care, drept urmare a analizei prevăzute la pct. 301. (8), se constată existența raportului de cauzalitate dintre condițiile care au condus la înscrierea persoanei impozabile în baza de date specială și elementele/ operațiunile/tranzacțiile desfășurate în perioada în care a fost generat soldul sumei negative, identificându-se astfel un risc considerabil al unei rambursări necuvenite de TVA, se va propune menținerea persoanei impozabile în baza de date specială.
301. (10) În situația în care, drept urmare a analizei prevăzute la pct. 301. (8), nu se stabilește un raport de cauzalitate între condițiile care au condus la înscrierea și/sau menținerea persoanei impozabile în baza de date specială și elementele/operațiunile/tranzacțiile desfășurate în perioada în care a fost generat soldul sumei negative de TVA, fără a fi identificate elemente cu un grad rezonabil de certitudine în ce privește riscul unei rambursări necuvenite de TVA pentru persoana impozabilă în cauză, se va propune radierea din baza de date specială a persoanei impozabile respective.
301. (11) Referatul prin care se propune radierea persoanei impozabile din baza de date specială se întocmește și în situația în care nu se menține motivul care a condus la înscrierea în baza de date specială sau este îndeplinită o altă condiție de radiere din baza de date, prevăzută la pct. 31. (2).
301. (12) În vederea fundamentării referatului prevăzut la pct. 301. (7), cu respectarea termenului de maximum 10 zile prevăzut la pct. 301.(6), structura emitentă poate solicita informații de la terți, poate efectua o constatare la fața locului sau un control fiscal, după caz, conform atribuțiilor structurii respective.
301. (13) Referatele întocmite conform prevederilor pct. 301 .(7) de structurile din cadrul organelor fiscale se transmit compartimentului de specialitate, pentru a fi supuse aprobării unei comisii constituite în acest scop.
301. (14) În vederea analizării și aprobării sau respingerii propunerilor de menținere sau de radiere în/din baza de date specială se constituie câte o comisie la nivelul fiecărei administrații județene a finanțelor publice, administrații regionale pentru contribuabili mijlocii, precum și la nivelul Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, al Administrației Fiscale pentru Contribuabili Mijlocii București și la nivelul administrațiilor sectoarelor 1-6 ale finanțelor publice din municipiul București.
301. (15) Comisiile prevăzute la pct. 301. (14) sunt constituite din următorii membri, respectiv:
a) comisiile de la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice, administrațiilor regionale pentru contribuabili mijlocii, administrațiilor sectoarelor 1-6 ale finanțelor publice din municipiul București și de la nivelul Administrației Fiscale pentru Contribuabili Mijlocii București sunt constituite din șeful administrației, șeful administrației adjunct-inspecție fiscală și șeful administrației adjunct-colectare persoane juridice sau șeful administrației adjunct-colectare, după caz;
b) comisia de la nivelul Direcției generale de administrare a marilor contribuabili este constituită din directorul general, directorul general adjunct – administrarea veniturilor statului, directorul general adjunct – inspecție fiscală desemnat.
301. (16) Compartimentul de specialitate, care asigură secretariatul comisiei constituite potrivit pct. 301. (14), convoacă comisia în termen de cel mult 5 zile de la termenul stabilit pentru transmiterea referatelor, potrivit pct. 301. (12). În cazul în care referatul este întocmit de către Direcția generală antifraudă fiscală, la lucrările comisiei va fi invitat să participe, fără drept de vot, și un reprezentant desemnat al Direcției generale antifraudă fiscală.
301. (17) Deciziile comisiei constituite potrivit pct. 301. (14) se adoptă cu votul majorității simple a membrilor.
301. (18) În cazul în care prin decizia comisiei se stabilește menținerea persoanei impozabile în baza de date specială, decontul cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare se încadrează la risc fiscal mare și se soluționează conform prevederilor pct. 34. (1)-34. (5). Compartimentul de specialitate transmite decontul, împreună cu documentația aferentă, în ziua următoare aprobării referatului, compartimentului cu atribuții de inspecție fiscală, iar dispozițiile cap. III lit. E sunt aplicabile în mod corespunzător.
301. (19) În urma aprobării referatului, prin care s-a propus radierea persoanei impozabile din baza de date specială, compartimentul de specialitate radiază persoana impozabilă din baza de date specială, iar decontul cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare se soluționează potrivit prevederilor pct. 21 sau potrivit procedurii prevăzute la cap. III și IV, după caz.
31. (1) Radierea persoanei impozabile din baza de date specială se face, atât la propunerea motivată a structurii din cadrul organelor fiscale care a propus înscrierea, cât și la propunerea altor organe fiscale implicate în procedura de rambursare, până la data de 5 a fiecărei luni, cu aprobarea coordonatorului structurii în cauză.
31 .(2) Radierea din baza de date specială se face pornind de la motivele care au stat la baza înscrierii și/sau menținerii în această bază de date, conform prevederilor pct. 261, în oricare dintre următoarele situații:
a) persoana impozabilă nu mai face obiectul acțiunii de cercetare penală (a fost dispusă neînceperea urmăririi penale, au fost respinse plângerile penale formulate de organele fiscale, au fost scoși de sub urmărire penală, au fost emise ordonanțe de clasare a cauzelor etc.), potrivit informațiilor primite de la organele abilitate;
b) organele de inspecție fiscală au constatat diferențe de TVA nesemnificative cu ocazia inspecțiilor fiscale sau contribuabilul nu mai datorează sumele reprezentând TVA stabilite suplimentar, potrivit pct. 261 lit. c);
c) persoana impozabilă și-a încetat activitatea și a fost radiată din evidențele fiscale;
d) structurile care au propus înscrierea/menținerea persoanei impozabile în baza de date specială transmit compartimentului de specialitate un referat motivat, cu propunerea de radiere a persoanei impozabile respective, care se supune aprobării comisiei prevăzute la pct. 301.(14);
e) organele fiscale au constatat faptul că neconcordanțele între informațiile înscrise în declarațiile informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA (formular 394) depuse de persoana impozabilă și cele depuse de partenerii de afaceri și/sau neconcordanțe semnificative între datele primite prin sistemul VIES și cele declarate de către contribuabili prin declarațiile recapitulative privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formular 390 VIES), care au stat la baza introducerii în baza de date, nu se mai confirmă la data constatării sau se confirmă într-un procent nesemnificativ.
311. Anual, până pe data de 31 ianuarie, compartimentul de specialitate verifică și radiază din baza de date specială persoanele impozabile care, în cursul anului anterior, au fost radiate din evidențele fiscale.”