În Monitorul Oficial nr. 260 din 13 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2017 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii de investigaţie în domeniul energiei privind funcţionarea pieţei angro de energie.
CAPITOLUL I
Scop, domeniu de aplicare şi definiţii
Art. 1.
(1) Prezentul regulament stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a activităţii de investigaţie pe care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, este abilitată să o efectueze.
(2) Prezentul regulament are drept scop respectarea regulilor de piaţă şi promovarea unei concurenţe deschise şi echitabile pe piaţa angro de energie în beneficiul consumatorilor finali şi înlăturarea comportamentelor care afectează integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.
Art. 2.
(1) Termenii şi expresiile din prezentul regulament au semnificaţiile definite în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, în Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie, denumit în continuare REMIT, şi în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1.348/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014 privind raportarea de date, pentru punerea în aplicare a art. 8 alin. (2) şi (6) din REMIT.
(2) În cadrul prezentului regulament, sintagma „piaţă angro de energie” cuprinde piaţa angro de energie electrică şi piaţa angro de gaze naturale.
Art. 3.
(1) Prevederile prezentului regulament se aplică participanţilor la piaţă şi structurilor operaţionale asociate, titulari ai unei licenţe în domeniul energiei, în vederea realizării investigaţiilor care vizează funcţionarea pieţei angro de energie.
(2) Aplicarea prevederilor prezentului regulament este asigurată de către personalul de specialitate din cadrul ANRE, împuternicit în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 4.
(1) ANRE este autoritatea competentă să desfăşoare investigaţii în domeniul energiei în vederea unei bune funcţionări a pieţei angro de energie şi în deplină conformitate cu reglementările naţionale şi europene.
(2) Fac obiectul investigaţiilor desfăşurate de ANRE următoarele:
a) tranzacţiile bazate pe informaţii privilegiate în sensul prevederilor art. 3 alin. (1)-(2) lit. e) din REMIT;
b) manipularea pieţei sau tentativa de manipulare a pieţei angro de energie în sensul prevederilor art. 5 din REMIT;
c) nerespectarea obligaţiilor de publicare a informaţiilor privilegiate, de raportare a datelor şi de înregistrare în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1)-(3), art. (8) alin. (1) si (5) si art. 9 alin. (1) şi (5) din REMIT;
d) nerespectarea de către persoanele care efectuează tranzacţii cu titlu profesional a obligaţiilor ce le revin în temeiul art. 15 din REMIT.
(3) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului regulament:
a) divergenţele dintre operatorul de transport şi de sistem şi proprietarul reţelei de transport;
b) neînţelegerile precontractuale în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale;
c) disputele apărute în derularea contractelor între participanţii la piaţa de energie electrică şi gaze naturale;
d) disputele asupra unor probleme care nu fac obiectul reglementărilor în vigoare din sectorul energiei electrice şi din sectorul gazelor naturale;
e) disputele privind accesul la reţelele din sectorul energiei electrice şi divergenţele privind accesul la sistemele din sectorul gazelor naturale;
f) plângerile împotriva titularilor de licenţe în domeniul energiei, ale căror obligaţii sunt cuantificate prin indicatori de calitate, stabiliţi prin standarde de performanţă a activităţii acestora;
g) litigiile care au ca obiect ori sunt în legătură cu operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie;
h) disputele a căror soluţionare nu intră în competenţa autorităţii de reglementare, inclusiv aspecte legate de proprietate;
i) situaţiile care sunt deduse soluţionării instanţelor judecătoreşti competente, existând litigii în derulare cu privire la acestea;
j) situaţiile care au fost deduse soluţionării instanţelor judecătoreşti, existând o hotărâre judecătorească definitivă;
k) situaţiile care se supun regulamentului pentru constatarea, notificarea şi sancţionarea abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei.
Art. 5.
În sensul prezentului regulament, prin investigaţie se înţelege acţiunea, realizată în baza procedurii specifice, pe care o declanşează ANRE atunci când există temei de fapt şi de drept şi au fost semnalate fapte care pot constitui încălcări ale legislaţiei naţionale şi/sau europene în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale sau când există motive întemeiate de a suspecta săvârşirea unor asemenea fapte.
Art. 6.
(1) Compartimentul investigaţii este organizat ca entitate distinctă în cadrul ANRE, în subordinea preşedintelui sau a unui vicepreşedinte, şi este format din investigatori, cu pregătire de specialitate în domeniile economic, juridic sau tehnic, care pot avea calitatea de agenţi constatatori.
(2) Compartimentul investigaţii efectuează investigaţii dispuse prin decizie a preşedintelui ANRE.
(3) În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, Compartimentul investigaţii colaborează şi solicită date, informaţii şi documente de la alte structuri din cadrul ANRE, cu respectarea deplină a drepturilor legale şi a normelor interne de muncă.
CAPITOLUL II
Organizarea investigaţiei
Art. 7.
(1) ANRE efectuează investigaţii după cum urmează:
a) din oficiu;
b) ca răspuns la o plângere formulată de o persoană fizică sau juridică afectată în mod real şi direct de o potenţială încălcare a prevederilor legale privind buna funcţionare a pieţei angro de energie;
c) la solicitarea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în domeniul Energiei, denumită în continuare ACER.
(2) Decizia de declanşare din oficiu a investigaţiei poate avea la bază informaţii provenite de la:
a) participanţi la piaţă, terţi care acţionează în numele participanţilor la piaţă, platforme electronice de tranzacţionare, Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România (OPCOM – S.A.), Bursa Română de Mărfuri (BRM) sau oricare alte persoane care efectuează cu titlu profesional tranzacţii cu produse energetice angro;
b) unul dintre compartimentele funcţionale ale ANRE, Comitetul de reglementare al ANRE şi de la instituţii sau autorităţi naţionale sau europene cu care ANRE este abilitată să coopereze în condiţiile legii.
Art. 8.
La nivelul ANRE se constituie o comisie de analiză cu rol de consultare pentru preşedinte, ale cărei componenţă şi atribuţii vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui ANRE şi care va emite puncte de vedere cu privire la propunerea de declanşare a unei investigaţii, rezultatul investigaţiei şi măsurile stabilite.
Art. 9.
(1 ) Direcţiile de specialitate, care sunt responsabile cu monitorizarea pieţei de energie electrică/gaze naturale pentru exercitarea atribuţiilor ce le revin, analizează cazurile în care există indicii privind o posibilă afectare a pieţei angro de energie şi propun acele situaţii în care se justifică declanşarea unor investigaţii.
(2) Procedura de investigaţie cuprinde, după caz, următoarele etape: analiza preliminară a direcţiilor menţionate la alin. (1), evaluarea comisiei de analiză cu privire la propunerea de declanşare a investigaţiei, efectuarea investigaţiei în cadrul Compartimentului investigaţii, evaluarea comisiei de analiză asupra rezultatului investigaţiei şi a măsurilor stabilite, adoptarea deciziei finale şi urmărirea aplicării măsurilor.
(3) Analiza preliminară efectuată de către direcţia de specialitate este finalizată printr-o notă de fundamentare care va cuprinde propuneri privind începerea sau neînceperea unei investigaţii.
(4) În situaţia în care, în urma analizei preliminare, se constată că există temei, preşedintele ANRE dispune, prin decizie, după consultarea comisiei de analiză, efectuarea de investigaţii de către personalul propriu împuternicit în acest sens.
(5) Decizia preşedintelui ANRE prin care se dispune efectuarea unei investigaţii va indica temeiurile de fapt şi de drept, inclusiv notele de fundamentare ce au stat la baza declanşării investigaţiei, obiectul şi scopul investigaţiei, participanţii la piaţă vizaţi, componenţa echipei de investigaţie, mandatul membrilor acesteia, precum şi termenul şi instanţa la care poate fi contestată, potrivit legii.
Art. 10.
(1) Direcţiile de specialitate prevăzute la art. 9 alin. (1) propun preşedintelui ANRE declanşarea unei investigaţii din oficiu atunci când, pe baza informaţiilor pe care le deţin, inclusiv a celor provenite de la entităţile sau persoanele prevăzute la art. 7 alin. (2), consideră că sunt temeiuri pentru declanşarea unei investigaţii.
(2) În cazul unei investigaţii din oficiu se aplică prevederile art. 9, cu menţiunea că informaţiile de la entităţile sau persoanele prevăzute la art. 7 alin. (2) sunt trimise preşedintelui ANRE, după care sunt repartizate, spre analiză, direcţiilor menţionate la art. 9 alin. (1) şi, spre informare, Compartimentului investigaţii, cu respectarea confidenţialităţii acestora.
Art. 11.
În cazul procedurii de soluţionare a plângerilor se aplică prevederile art. 9, la care se adaugă următoarele:
a) la primirea unei plângeri formulate de o persoană fizică sau juridică afectată în mod real şi direct de o potenţială încălcare a normelor privind buna funcţionare a pieţei angro de energie, aceasta se înregistrează la registratura generală a ANRE şi se trimite preşedintelui ANRE, după care este repartizată, spre soluţionare, direcţiei de specialitate şi, spre informare, Compartimentului investigaţii;
b) nota de fundamentare prevăzută la art. 9 alin. (3) va cuprinde propuneri privind respingerea plângerii, în cazul în care aceasta este neîntemeiată, nu intră în competenţa ANRE sau nu cade sub incidenţa legii, şi emiterea unor adrese de respingere care vor fi comunicate autorului plângerii;
c) ANRE poate decide să declanşeze investigaţia în termen de 90 de zile de la data la care i se confirmă autorului plângerii faptul că aceasta este considerată completă şi îndeplineşte toate condiţiile;
d) în situaţia în care, în urma analizei plângerii, ANRE, prin direcţia de specialitate, consideră că, pe baza informaţiilor pe care le deţine, nu există temeiuri pentru declanşarea unei investigaţii, va informa autorul plângerii asupra hotărârii de respingere, care se va comunica autorului, în scris, în termen de 60 de zile. ANRE stabileşte un termen rezonabil în cadrul căruia autorul plângerii poate să îşi prezinte punctul de vedere, în scris, faţă de soluţia ANRE. În cazul în care autorul plângerii
prezintă informaţii şi documente suplimentare, ANRE poate revizui decizia de neîncepere a investigaţiei;
e) în cazul în care se constată că plângerea nu intră în competenţa ANRE sau nu cade sub incidenţa legii, ANRE, prin direcţia de specialitate, va formula un răspuns autorului plângerii în termen de 60 de zile de la înregistrarea plângerii;
f) plângerea trebuie să includă detalii privind o potenţială afectare a bunei funcţionări a pieţei angro de energie, cu descrierea succintă a circumstanţelor faptei, a efectelor produse, a părţilor implicate şi a duratei pretinsei încălcări, toate informaţiile furnizate în acest fel fiind prelucrate cu respectarea prevederilor legale în materie de protecţie a datelor. Orice plângere devine efectivă şi poate sta la baza declanşării unei investigaţii numai în măsura în care aceasta este corectă şi completă;
g) autorii plângerilor sau împuterniciţii acestora trebuie să furnizeze copii certificate ale documentelor relevante pentru a susţine plângerea depusă, documente care le sunt în mod rezonabil disponibile, şi să indice ANRE de unde pot fi obţinute alte informaţii şi documente relevante în cauză care nu le sunt disponibile.