În Monitorul Oficial nr. 259 din 13 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Apărării Naționale nr. M.25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
(1) Rezerviștii voluntari sunt încadrați, din timp de pace, în funcții prevăzute în statele de organizare ale comandamentelor, marilor unități, unităților și formațiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naționale, denumite în continuare structuri militare, pe bază de contract individual pe durată determinată, denumit în continuare contract.
(2) Rezerviștii voluntari sunt destinați pentru asigurarea cu prioritate a structurii de forțe a armatei cu resursele umane necesare realizării capacității de luptă complete, potrivit prevederilor actelor normative specifice privind asigurarea capacității de luptă a Armatei României.
(3) Forma și conținutul contractului menționat la alin. (1) sunt prevăzute în modelul din anexa nr. 1.
Art. 2.
(1) Anual, pe baza propunerilor directorilor programelor majore pentru structurile aflate în finanțare, prin Directiva de planificare a apărării, se aprobă numărul maxim de posturi prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari în anul următor, pe categorii de personal.
(2) Numărul maxim de posturi finanțate în vederea încadrării rezerviștilor voluntari se evidențiază în cadrul anexelor de personal din documentele de planificare, iar fondurile necesare se aprobă în bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Art. 3.
(1) În termen de 30 de zile calendaristice de la data aprobării Directivei de planificare a apărării, în baza art. 13 din Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, denumită în continuare Lege, Statul Major General elaborează și supune aprobării ministrului apărării naționale repartiția numărului de funcții prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari pe structuri centrale, categorii de forțe ale armatei și comandamente de armă/sprijin, respectiv pe surse de proveniență a acestora.
(2) Stabilirea nominală a structurilor militare care urmează să încadreze rezerviști voluntari, respectiv aprobarea repartiției numărului de funcții pentru fiecare dintre acestea se realizează având în vedere prevederile documentelor de planificare a apărării, cu respectarea reglementărilor privind asigurarea capacității de luptă a Armatei României, astfel:
a) de către directorii/șefii structurilor centrale, altele decât Statul Major General, la propunerea șefilor structurilor cu atribuții pe linia asigurării cu resurse umane, pentru structurile militare aflate în subordine și/sau în coordonare;
b) de către șeful Statului Major General, la propunerea locțiitorului șefului Statului Major General, pentru structurile militare din subordinea nemijlocită a acestuia, altele decât statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei și comandamentele de armă/sprijin, respectiv la propunerea șefilor categoriilor de forțe ale armatei și comandanților comandamentelor de armă/sprijin, pentru structurile militare din subordinea acestora.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), numărul de funcții prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari în Direcția generală de informații a apărării și structurile subordonate se supune aprobării ministrului apărării naționale de către directorul general al Direcției generale de informații a apărării.
Art. 4.
(1) În situația în care, în statele de organizare ale structurilor militare stabilite potrivit prevederilor art. 3 alin. (2), există posturi prevăzute numai la război, pentru încadrarea acestora cu rezerviști voluntari se elaborează fișe-anexă cu modificări la statul de organizare, cu valabilitate temporară, denumite în continuare fișe-anexă, potrivit metodologiei stabilite prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.S 77/2012 privind aprobarea „Normelor pentru elaborarea, modificarea, avizarea și aprobarea statelor de organizare ale structurilor din compunerea Ministerului Apărării Naționale”, cu modificările și completările ulterioare*).
(2) Fișele-anexă elaborate potrivit prevederilor alin. (1) au valabilitate până la expirarea termenului până la care a fost încheiat contractul în calitate de rezervist voluntar sau până la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război.
Art. 5.
În înțelesul prezentelor norme metodologice, prin candidat se înțelege cetățeanul român, bărbat sau femeie, care își exprimă opțiunea de a îndeplini serviciul militar în calitate de rezervist voluntar prin completarea unei cereri de înscriere în procesul de recrutare și selecție.
CAPITOLUL II
Recrutarea, selecția, formarea și dezvoltarea profesională a rezerviștilor voluntari
SECȚIUNEA 1
Responsabilități
Art. 6.
Structurile specializate ale Ministerului Apărării Naționale responsabile cu organizarea și executarea recrutării și selecției candidaților pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar sunt centrele militare zonale, județene și ale sectoarelor municipiului București, denumite în continuare centre militare.
Art. 7.
Recrutarea și selecția candidaților pentru încadrarea funcțiilor din cadrul Direcției generale de informații a apărării și al structurilor subordonate/coordonate/aflate în control operațional al acesteia se realizează de către structurile beneficiare, în baza criteriilor specifice și metodologiei aprobate de către ministrul apărării naționale, la propunerea directorului general al Direcției generale de informații a apărării.
SECȚIUNEA a 2-a
Criterii de recrutare a rezerviștilor voluntari
Art. 8.
Candidații care optează pentru serviciul militar în calitate de rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii generale de recrutare:
a) să aibă cetățenie română și domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni, la data depunerii cererii de înscriere;
b) să fie declarați „apt medical” pentru arma/serviciul/specialitatea militară în care urmează să fie instruiți;
c) să fie evaluați și declarați „admis” din punct de vedere psihologic;
d) să fie evaluați și declarați „admis” din punctul de vedere al pregătirii fizice;
e) să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
f) să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice serviciului militar;
g) să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează îndeplinirea serviciului militar.
Art. 9.
(1) Candidații care se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Lege, denumiți în continuare candidați rezerviști, și care optează pentru serviciul militar în calitate de cadru militar rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să dețină gradul corespunzător funcției pe care urmează să o încadreze sau gradul imediat inferior, în cadrul aceleiași categorii de personal militar;
b) să fie confirmați în arma/serviciul/specialitatea militară a funcției pe care urmează să o încadreze;
c) să îndeplinească cerințele privind nivelul studiilor, corespunzătoare categoriei de personal militar din care fac parte, prevăzute de actele normative în vigoare;
d) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
(2) Candidații care se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) lit. b) din Lege, denumiți în continuare candidați fără pregătire militară, și care optează pentru serviciul militar în calitate de ofițer rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să fie absolvenți, cu diplomă, ai studiilor universitare de licență sau de master, în instituții de învățământ superior acreditate, potrivit legii, corespunzător prevederilor de studii ale funcțiilor pe care urmează să le încadreze și în specializări corespunzătoare armelor/serviciilor sau specialităților militare ale acestora;
b) să dețină documente de atestare a calificării de pilot, emise de Autoritatea Aeronautică Civilă Română – numai candidații care optează pentru funcții prevăzute cu arma „aviație”, specialitățile militare „pilot pe aeronave cu motoare clasice (piston)” și „pilot pe aeronave cu motoare reactive”;
c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
(3) Candidații fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de maistru militar rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor postliceale cu profil corespunzător armei/serviciului și specialității militare corespunzătoare funcției pentru care candidează;
b) să posede permis de conducere auto categoriile B și C – numai pentru cei care optează pentru funcții prevăzute cu armele „auto”, „geniu”, „artilerie și rachete”, „artilerie și rachete antiaeriene” sau „tancuri”, dacă îndeplinirea atribuțiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective;
c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
(4) Candidații fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de subofițer rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să fie absolvenți cel puțin ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data semnării angajamentului prevăzut la art. 14 alin. (5) din Lege, denumit în continuare angajament;
b) să posede permis de conducere auto categoriile B și C – numai pentru cei care optează pentru funcții prevăzute cu armele „auto”, „geniu” „artilerie și rachete”, „artilerie și rachete antiaeriene” sau „tancuri”, dacă îndeplinirea atribuțiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective;
c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
(5) Corespondența studiilor/specializărilor prevăzute la alin. (2) lit. a) și alin. (3) lit. a) cu armele/serviciile și specialitățile militare se stabilește prin dispoziție a șefului Direcției management resurse umane.