În Monitorul Oficial nr. 250 din 11 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul Consiliului Concurenței nr. 126/2017 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind noi servicii feroviare pentru călători.
În temeiul art. 56 alin. (5) și art. 67 alin. (2) din Legea nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european,
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar aprobă prezentul regulament.
ARTICOLUL 1
Dispoziții generale
(1) Prezentul regulament are ca obiect adoptarea unor măsuri pentru stabilirea de noi servicii internaționale de transport feroviar de călători cu acces deschis și cu opriri intermediare, care vizează transportarea călătorilor în cadrul unei călătorii internaționale, prin aplicarea unitară și transparentă a prevederilor Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european.
(2) Prezentul regulament este obligatoriu pentru:
a) Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar;
b) entitățile care au dreptul să ceară un test de scop principal;
c) entitățile care au dreptul să ceară un test de echilibru economic.
(3) Regulamentul urmărește aplicarea unitară și transparentă a prevederilor Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european, denumită în continuare Legea nr. 202/2016, în condiții de certitudine juridică.
(4) În urma solicitării înaintate de către autoritățile competente sau de către operatorii de transport feroviar interesați, Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar stabilește dacă scopul principal al serviciului prestat este acela de a transporta călători între stații situate în state membre diferite.
ARTICOLUL 2
Obiect și domeniu de aplicare
(1) Prezentul regulament pune în aplicare prevederile art. 10 și 11 din Legea nr. 202/2016.
(2) Regulamentul stabilește detaliile procedurii și ale criteriilor care trebuie urmate atunci când se determină:
a) dacă scopul principal al unui serviciu feroviar este acela de a transporta călători între gări situate în state membre diferite;
b) dacă echilibrul economic al unui contract de servicii publice de transport feroviar este compromis de un serviciu internațional de transport feroviar de călători.
(3) Prezentul regulament nu se aplică serviciilor organizate de o întreprindere în scopul transportării propriilor angajați către și de la locul de muncă și nici serviciilor pentru care nu se vând bilete către public.
ARTICOLUL 3
Definiții
În sensul prezentului regulament, termenii și expresiile de mai jos semnifică după cum urmează:
a) autoritate competentă – orice autoritate publică sau grup de autorități publice din România care are competența de a interveni în transportul public de călători sau orice organism învestit cu o astfel de autoritate;
b) contract de servicii publice – unul sau mai multe documente obligatorii din punct de vedere juridic, care confirmă acordul încheiat între o autoritate competentă și un operator de serviciu public, cu scopul de a încredința respectivului operator de serviciu public gestionarea și exploatarea serviciilor publice de transport de călători, sub rezerva unor obligații de serviciu public, în condițiile legii;
c) efect financiar net – efectul unui contract de servicii publice asupra costurilor suportate și a veniturilor generate în cursul îndeplinirii obligațiilor de serviciu public, având în vedere veniturile aferente păstrate de întreprinderea feroviară care execută contractul de servicii publice și de o marjă rezonabilă de profit, calculat în conformitate cu pct. 2 din anexa1 la Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 și nr. 1.107/70 ale Consiliului;
d) nou serviciu internațional de transport de călători – un serviciu internațional de transport de călători care este propus să fie introdus pe piață sau care implică o modificare substanțială în sensul creșterii frecvențelor sau a numărului de opriri ale unui serviciu internațional de transport de călători existent;
e) operator de transport feroviar – echivalentul expresiei întreprindere feroviară, definită la art. 3 pct. 1 din Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind instituirea spațiului feroviar unic european, orice entitate publică sau privată autorizată, a cărei activitate principală constă în furnizarea serviciilor de transport feroviar de mărfuri și/sau călători, tracțiunea fiind asigurată obligatoriu de aceasta; sunt incluse, de asemenea, societăți care asigură doar tracțiunea;
f) solicitant – întreprinderea care notifică Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar intenția sa de a exploata un nou serviciu internațional de transport călători, înainte de a solicita capacitate de infrastructură de la administratorul infrastructurii;
g) test de echilibru economic – procesul de evaluare realizat de Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar, la cererea unei entități prevăzute la art. 11, pentru a determina dacă echilibrul economic al unui contract de servicii publice ar fi compromis de un nou serviciu internațional de transport feroviar de călători propus;
h) test de scop principal – procesul de evaluare realizat de Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar, la cererea unei entități prevăzute la art. 5, pentru a determina dacă scopul principal al unui nou serviciu feroviar propus este de a transporta călători între gări situate în state membre diferite sau de a transporta călători între gări situate în același stat membru.
ARTICOLUL 4
Notificarea unui nou serviciu internațional de transport feroviar de călători planificat
(1) Solicitantul unui nou serviciu internațional de transport feroviar de călători planificat notifică Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar intenția sa de a exploata un nou serviciu internațional de transport de călători, înainte de a solicita capacitate de infrastructură de la administratorul de infrastructură.
(2) Formularul de notificare standard, prevăzut în anexa nr. 1, poate fi descărcat de către entitatea solicitantă de pe pagina web2 a Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar.
(3) Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar publică de îndată, pe pagina sa web, notificarea făcută de solicitant, cu excepția informațiilor confidențiale și a secretelor de afaceri, și informează în această privință entitățile prevăzute la art. 5 sau la art. 11, după caz.
(4) Solicitantul justifică orice cerere privind excluderea de la publicare a informațiilor confidențiale și a secretelor de afaceri. În situația în care Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar consideră că această justificare este acceptabilă, păstrează confidențialitatea informațiilor respective sau, în caz contrar, comunică refuzul său solicitantului care a cerut confidențialitatea. Această procedură nu aduce atingere posibilității de contestare a deciziei respective, prevăzute de legislația națională.
(5) Toate informațiile furnizate de solicitant în formularul standard privind notificarea unui nou serviciu internațional de transport feroviar de călători planificat prevăzut în anexa nr. 1 și orice documente justificative trebuie transmise Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar, după cum urmează: un exemplar în original în scris și un exemplar în format electronic. Documentele anexate la formular vor fi prezentate în original și/sau în copii, copiile fiind certificate, pentru conformitate, de către partea/părțile care notifică sau de către împuterniciții acestora, autorizați să o/le reprezinte.
ARTICOLUL 5
Entitățile care au dreptul să ceară un test de scop principal
Testul de scop principal poate fi cerut de următoarele entități:
a) autoritățile competente care au încheiat contracte de servicii publice de transport feroviar într-o zonă geografică afectată de noul serviciu propus;
b) orice operator de transport feroviar care exploatează servicii internaționale sau interne de transport feroviar de călători pe ruta sau pe rutele ce urmează să fie deservite de noul serviciu propus, indiferent dacă în scopuri comerciale sau pe baza unui contract de servicii publice.
ARTICOLUL 6
Informațiile care trebuie furnizate în cererea privind testul de scop principal
(1) Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar publică pe pagina sa web un formular standard pentru cererea de test de scop principal, care va fi utilizat de entitățile solicitante.
(2) Informațiile care trebuie furnizate de entitatea solicitantă în cererea privind testul de scop principal sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Cererea privind testul de scop principal, înaintată Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar, trebuie să cuprindă:
a) adresa de înaintare, semnată de reprezentantul legal sau de persoana împuternicită;
b) cererea privind testul de scop principal, completată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, împreună cu toate documentele prevăzute și definite în acea anexă.
(4) Entitatea solicitantă a unui test de scop principal trebuie să justifice orice propunere de excludere a informațiilor confidențiale și a secretelor de afaceri. În situația în care Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar consideră că această justificare este acceptabilă, se păstrează confidențialitatea informațiilor respective. Dacă nu consideră ca fiind acceptabilă această justificare, Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar comunică refuzul său părții care solicită confidențialitatea. Această procedură nu aduce atingere posibilității de contestare a deciziei respective, prevăzute de legislația națională.
(5) Toate informațiile furnizate de entitatea solicitantă în formularul standard și orice documente justificative vor fi transmise Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar după cum urmează: un exemplar în original și un exemplar în format electronic. Documentele anexate la formular vor fi prezentate în original și/sau în copii, copiile fiind certificate, pentru conformitate, de către entitatea solicitantă sau de către împuterniciții acesteia, autorizați să o reprezinte.
ARTICOLUL 7
Termenul de solicitare a realizării unui test de scop principal sau a unui test de echilibru economic
(1) Cererile entităților prevăzute la art. 5 sau la 11, după caz, privind un test de scop principal sau un test de echilibru economic trebuie depuse în termen de 30 de zile de la publicarea notificării solicitantului pe pagina web a Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar. Entitățile care au dreptul să depună cereri pentru ambele teste pot face acest lucru simultan.
(2) Dacă în termenul prevăzut la alin. (1) nu au fost formulate solicitări de către entitățile prevăzute la art. 5 sau 11, Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar va informa, de îndată, solicitantul cu privire la acest aspect.
(3) Dacă testul de scop principal dezvăluie faptul că scopul principal al serviciului propus este altul decât transportarea călătorilor între gări situate în state membre diferite și Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar emite o decizie negativă, atunci testul de echilibru economic este anulat printr-o decizie care face trimitere la acea decizie negativă privind scopul principal.