În Monitorul Oficial nr. 232 din 5 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 3.554/2017 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Prezenta metodologie reglementează organizarea și funcționarea învățământului profesional și tehnic dual, denumit în continuare învățământ dual, pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5, conform Cadrului național al calificărilor, în condițiile legii.
Învățământul dual se organizează pentru dobândirea de cunoștințe, deprinderi și competențe, preponderent pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5, conform Cadrului național al calificărilor. Competențele-cheie se dezvoltă în contextul formării profesionale.
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic cu următoarele caracteristici specifice:
a) este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică;
b) asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici;
c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor;
d) facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unității de învățământ partenere.
Învățământul dual îndeplinește următoarele cerințe:
a) existența contractului de parteneriat încheiat între unul sau mai mulți operatori economici sau între o asociație/un consorțiu de operatori economici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea școlară, contract care stabilește condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri;
b) existența contractului individual de pregătire practică, încheiat între elev, respectiv părintele, tutorele sau susținătorul legal al elevului minor, operatorul economic și unitatea de învățământ, contract care stabilește drepturile și obligațiile părților;
c) existența autorizării/acreditării operatorilor economici implicați în formarea profesională prin învățământul dual.
(1) Denumirea generică de operatori economici, utilizată în prezenta metodologie, include operatorii economici/instituții de interes public/alte organizații – persoane juridice, care îndeplinesc condițiile legale referitoare la capacitatea juridică de angajator.
(2) Calitatea de potențiali angajatori și parteneri de practică, prevăzută la art. 3 lit. a), se referă la interesul privind angajarea absolvenților pe care operatorul economic i-а format în baza contractelor de parteneriat și de a încheia contracte pentru practica elevilor din învățământul dual.
(3) Sunt asimilate operatorilor economici, în înțelesul prezentei metodologii, și organizațiile care acționează în numele acestora (asociații/clustere/consorții de operatori economici/alte structuri asociative cu personalitate juridică ale operatorilor economici) pentru încheierea contractelor de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual.
Autorizarea/acreditarea operatorilor economici implicați în formarea profesională prin învățământul dual se reglementează prin metodologie specifică, elaborată de Ministerul Educației Naționale, prin consultarea factorilor interesați și aprobată prin hotărâre a Guvernului.
CAPITOLUL II
Organizarea învățământului dual
SECȚIUNEA 1
Contractul de parteneriat
A.
Dispoziții generale
(1) Învățământul dual se organizează în unități de învățământ de stat, particulare sau confesionale autorizate sau acreditate, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau asociație/consorțiu de operatori economici/clustere, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea școlară și prin care se stabilesc condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri.
(2) Modelul contractului de parteneriat este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta metodologie.
Contractul de parteneriat menționat la art. 7 se încheie pentru fiecare nouă serie de elevi pentru care se inițiază pregătirea prin învățământul dual, cu actualizarea anuală, prin act adițional, a informațiilor din anexele nr. 1, 2 și 3 din contractul de parteneriat, prin care sunt convenite responsabilitățile specifice și contribuțiile asumate.
Durata pentru care se încheie contractul de parteneriat cuprinde perioada de timp aferentă activităților de promovare a ofertei, recrutarea, selecția și admiterea elevilor, întreaga perioadă de formare profesională prin învățământul dual, precum și perioada de susținere a examenului final de certificare a calificării profesionale.
Contractul de parteneriat poate fi completat și cu alte clauze convenite de părți, cu condiția să nu contravină reglementărilor prezentei metodologii.
B.
Drepturile părților
Contractul de parteneriat stabilește drepturile operatorilor economici cu privire la:
a) participarea la activitățile de informare și promovare a ofertei de formare profesională;
b) stabilirea probelor de admitere și elaborarea procedurii de admitere;
c) participarea la recrutarea, selecția și admiterea candidaților pentru locurile oferite în învățământul dual;
d) participarea la planificarea strategică a unității de învățământ – planul de acțiune al școlii (PAS);
e) participarea la proiectarea curriculumului în dezvoltare locală;
f) reprezentarea în consiliul de administrație al unității de învățământ și/sau, după caz, în consiliul reprezentativ al operatorilor economici;
g) organizarea și derularea practicii elevilor și stabilirea schemelor orare;
h) evaluarea continuă a elevilor în practică;
i) urmărirea frecvenței și situației școlare a elevilor;
j) organizarea unor stagii suplimentare de pregătire practică pentru elevii cu situația școlară neîncheiată din cauza absențelor sau care nu au obținut medii de trecere la stagiile de pregătire practică sau la pregătirea practică din cadrul modulelor din planul de învățământ pentru calificarea respectivă sau, în alte situații, cu acordul părinților;
k) organizarea și desfășurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor;
l) stabilirea cuantumului și a criteriilor de acordare a susținerii financiare, stimulentelor și altor forme de sprijin pentru elevi;
m) stabilirea criteriilor de angajare a absolvenților absolvenții pe care i-а format în baza contractelor de pregătire practică.
Contractul de parteneriat stabilește drepturile unității de învățământ cu privire la:
a) organizarea și derularea activităților de informare și promovare a ofertei de formare profesională;
b) elaborarea și aplicarea procedurii de admitere a candidaților în învățământul dual;
c) planificarea strategică a unității de învățământ – planul de acțiune al școlii (PAS);
d) proiectarea curriculumului în dezvoltare locală;
e) reprezentarea în consiliul de administrație al unității de învățământ;
f) organizarea și derularea procesului de pregătire a elevilor și stabilirea schemelor orare;
g) evaluarea continuă a elevilor;
h) inițierea și organizarea unor măsuri pentru recuperarea orelor neefectuate de către elevi din cauza absențelor sau pentru remediere în cazul elevilor cu progres întârziat, inclusiv prin stagii suplimentare de pregătire practică;
i) organizarea și desfășurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor.