În Monitorul Oficial nr. 174 din 9 martie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni nr. 12/2017 privind aprobarea Procedurii de evaluare a programelor, proiectelor sau acţiunilor pentru sprijinirea românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor acestora.
În conformitate cu dispoziţiile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, cu modificările ulterioare, acordarea de finanţări nerambursabile se face pe baza evaluării programelor, proiectelor sau acţiunilor de către o comisie de evaluare din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MpRP).
Procedura de evaluare, selectare şi aprobare a programelor, proiectelor sau acţiunilor, precum şi derularea şi utilizarea fondurilor alocate vor respecta principiile liberei concurenţe, eficacităţii utilizării fondurilor publice, transparenţei şl tratamentului egal, definite potrivit art. 4 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare.
I. Constituirea şi funcţionarea Comisiei de evaluare
Membrii Comisiei de evaluare sunt numiţi prin ordin al ministrului pentru românii de pretutindeni.
Comisia de evaluare este alcătuită din 5 membri cu drept de vot şi 2 membri supleanţi.
La şedinţele Comisiei de evaluare vor participa, fără drept de vot, reprezentanţi ai compartimentelor juridic şi financiar, responsabilul de proiect şi un membru al Secretariatului tehnic. La lucrările Comisiei de evaluare pot participa în calitate de observatori, în vederea asigurării transparenţei decizionale, membri ai comisiilor de specialitate de la Senat sau Camera Deputaţilor.
În cazul în care se evaluează gestionat de către unul dintre membrii Comisiei de evaluare, membrul aflat în incompatibilitate va fi înlocuit cu un membru supleant.
Pe lângă Comisia de evaluare funcţionează Secretariatul tehnic, alcătuit din 3 persoane. Secretariatul tehnic gestionează activitatea comisiei între şedinţe. De asemenea, Secretariatul tehnic asigură informarea, la cererea beneficiarilor, cu privire la sesiunea de finanţare, procedura de depunere a cererilor, programele de finanţare etc.
După înregistrarea cererilor de finanţare depuse la MpRP, acestea sunt redirecţionate către Secretariatul tehnic, care le centralizează şi le înaintează responsabililor de proiect conform procedurii de repartiţie.
Ulterior analizării îndeplinirii condiţiilor de conformitate şi de eligibilitate, cererile de finanţare sunt predate de către responsabilii de proiect Secretariatului tehnic, în vederea evaluării acestora de către Comisia de evaluare.
Secretariatul tehnic asigură pregătirea lucrărilor Comisiei de evaluare şi, de comun acord cu membrii acesteia, stabileşte data şi ora şedinţei.
Comisia de evaluare se întruneşte la sediul MpRP o dată la 2 luni sau de câte ori este nevoie. Fiecare membru al Comisiei de evaluare va semna la începerea activităţii în comisie o declaraţie de imparţialitate.
Membrii Comisiei de evaluare au dreptul de a analiza şi evalua documentele depuse de solicitanţi individual şi/sau în şedinţe comune.
II. Atribuţiile Comisiei de evaluare şi ale Secretariatului tehnic
Evaluarea se realizează în cadrul unor sesiuni de evaluare, fiind avute în vedere proiectele depuse până la acel moment.
Şedinţele Comisiei de evaluare sunt conduse de preşedintele comisiei.
Comisia de evaluare analizează fiecare proiect, inclusiv proiectele iniţiate de către MpRP, ţinând cont de criteriile generale stabilite de prevederile legale referitoare la regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, de modul de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, precum şi de prezentul regulament. Evaluarea proiectelor de către Comisia de evaluare se va realiza în ordine cronologică şi, totodată, în ordinea perioadei de derulare a acţiunilor. Astfel, se va avea în vedere numărul de înregistrare pe care proiectul îl primeşte la momentul transmiterii/depunerii la registratura MpRP, cu excepţia celor ale căror activităţi au loc într-un termen scurt, care vor fi evaluate cu prioritate.
Fiecare membru al Comisiei de evaluare va întocmi o fişă de punctaj, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură.
Ulterior evaluării se va completa fişa de proiect, conţinând următoarele:
– punctajele obţinute de la fiecare membru al Comisiei de evaluare;
– data la care s-a evaluat proiectul;
– punctajul final reprezentând media punctajelor membrilor Comisiei de evaluare.
Deciziile, propunerile şi concluziile Comisiei de evaluare, precum şi fişa de punctaj întocmită pentru fiecare proiect se consemnează în procesul-verbal al şedinţei, redactat, datat şi înregistrat de către reprezentantul Secretariatului tehnic. La solicitarea membrilor Comisiei de evaluare pot fi consemnate în procesul-verbal opinii, propuneri, puncte de vedere etc.
Comisia de evaluare analizează fiecare proiect, inclusiv proiectele iniţiate de către MpRP, ţinând cont de criteriile generale privind acordarea finanţărilor nerambursabile, precum şi de criteriile specifice fiecărui program de finanţare, astfel cum acestea sunt prevăzute mai jos.
Formularul de evaluare se structurează în:
1. criteriu eliminator ELIGIBIL/NEELIGIBIL;
2. criterii referitoare la solicitant – 20 de puncte;
3. criterii referitoare la proiect – 72 de puncte;
4. criterii specifice programului de finanţare – 8 puncte.