În Monitorul Oficial nr. 564 din 26 iulie a.c. a fost publicată Legea nr. 164/2016 pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Legea cooperației agricole nr. 566/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.236 din 22 decembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 1.
Prezenta lege stabilește cadrul legal al înființării, organizării și funcționării cooperației în sectorul agroalimentar.”
2. La articolul 4, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) Cooperativele agricole de gradul 1 sunt persoane juridice constituite, după caz, din persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și/sau întreprinderi familiale, definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice și persoane fizice, din persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, după caz, în scopul integrării pe orizontală și pe verticală a activității economice desfășurate de acestea și autorizate în conformitate cu prevederile prezentei legi.”
3. La articolul 6, partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 6.
Cooperativa agricolă cuprinde entități juridice pe domenii și ramuri de activitate, cum ar fi:”.
4. La articolul 6, după litera e) se introduce o nouă literă, litera e1), cu următorul cuprins:
„e1) cooperative agricole care pot desfășura, în comun, activitățile prevăzute la lit. a)-e) și care pot organiza integrarea, în condițiile legii, a producției agricole primare rezultate din exploatațiile membrilor cu procesarea și/sau cu comercializarea, precum și utilizarea în comun a utilajelor și construcțiilor care aparțin cooperativelor;”.
5. La articolul 6, litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:
„f) cooperative agricole pentru asistență mutuală și asigurare agricolă;”.
6. La articolul 6, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
„h) societatea cooperativă agricolă va putea derula toate operațiunile prevăzute la lit. a)-f) în cadrul aceleiași societăți cooperative.”
7. La articolul 7, partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 7.
Cooperativa agricolă este producătoare de produse agricole și/sau alimentare, desfășoară, în condițiile legii, activități comerciale și/sau prestatoare de servicii în sectorul agroalimentar, urmărind în acest scop:”.
8. La articolul 9, literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) membru fondator – persoana fizică sau persoana juridică care semnează actul constitutiv al cooperativei agricole;
b) membru cooperator acționar – persoana fizică care depune o cerere de înscriere și subscrie la capitalul social al cooperativei agricole aportul prevăzut în actul constitutiv; persoanele juridice care participă la constituirea cooperativei agricole de gradul 2 sunt considerate membri cooperatori în cadrul acestor cooperative;”.
9. La articolul 9, după litera b) se introduce o nouă literă, litera b1), cu următorul cuprins:
„b1) membru cooperator asociat – persoana fizică sau persoana juridică care dorește să devină membru cooperator și depune cerere de înscriere în cooperativă, pe perioada de probă până la acceptarea sa ca membru cooperator, perioadă de probă reglementată prin regulamentul de ordine internă a cooperativei aprobat de adunarea generală, în care sunt prevăzute drepturile și obligațiile membrului asociat;”.
10. La articolul 9, după litera e) se introduc două noi litere, literele f) și g), cu următorul cuprins:
„f) societate cooperativă agricolă – asociație de persoane fizice care se constituie cu scopul de a exploata în comun suprafețele agricole deținute de membrii cooperatori, de a efectua în comun lucrări de îmbunătățiri funciare, de a utiliza în comun mașini și instalații și de a valorifica produsele agricole;
g) unitate tehnico-economică – unitate de sine stătătoare ce presupune utilizarea forței de muncă și a mijloacelor de producție în interesul cooperativei.”
11. La articolul 10, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 10.
(1) Cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, care cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare, însoțit de statut.”
12. După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 101, cu următorul cuprins:
„Art. 101.
(1) Cooperativa agricolă prevăzută la art. 6 lit. e) poate primi drept de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris dat de către aceștia și conform statutului cooperativei.
(2) Cooperativa agricolă prevăzută la art. 6 lit. e) este asimilată unui fermier, astfel cum este definit la art. 2 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările și completările ulterioare, producător agricol, persoană juridică, a cărei dimensiune reprezintă cumulul dimensiunilor exploatațiilor membrilor cooperatori, aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă, și a exploatației cooperativei, după caz.
(3) În cazul accesării fondurilor de la bugetul de stat sau a fondurilor europene, destinate schemelor de plăți directe, ajutoarelor naționale tranzitorii și măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, de către cooperativele agricole, fondurile pot fi distribuite în mod corespunzător membrilor cooperatori, acestea nefiind purtătoare de impozit.”
13. La articolul 11 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) lista cu numele și prenumele, locul și data nașterii, domiciliul, codul numeric personal, cetățenia persoanelor fizice, membrii fondatori, denumirea, numărul din registrul comerțului și sediul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, și a persoanelor juridice membri cooperatori.”
14. La articolul 11 alineatul (2), după litera i) se introduc două noi litere, literele i1) și i2), cu următorul cuprins:
„i1) modul în care cooperativa agricolă, prevăzută la art. 6 lit. e), poate primi drept real principal asupra bunurilor membrilor cooperatori;
i2) mențiunea expresă că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole, prevăzută la art. 6 lit. e), se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă, precum și că producția destinată vânzării aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă se valorifică conform acordului dintre membri și cooperativă;”.