În Monitorul Oficial nr. 483 din 29 iunie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Ruralenr. 838/2016 privind modificarea și completarea anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, nr. 1.763/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018.
Acces non-stop la legislație actualizată
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Art. I.
Anexa la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, nr. 1.763/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 13 noiembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Punctul 1.2.1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„1.2.1. replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare constă în schimbarea soiurilor existente în cultură care au fost afectate de boli cu aceleași soiuri sau cu alte soiuri sau clone din aceste soiuri, în scopul adaptării producției la cererea pieței;”.
2. Punctul 1.6 se modifică și va avea următorul cuprins:
„1.6. ecocondiționalitatea cuprinde Bunele condiții agricole și de mediu – GAEC și Cerințele legale în materie de gestionare – S.M.R. stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, respectiv Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea;”.
3. La punctul 2.2, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole, acolo unde este cazul, în urma defrișării din motive sanitare sau fitosanitare, în conformitate cu anexa nr. 6;”.
4. La punctul 2.3, literele c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) două campanii viticole pentru programul de reconversie a soiurilor prin reamplasarea parcelelor pe alt amplasament echivalent ca suprafață, care urmează campaniei în care se aprobă planul individual;
d) două campanii viticole pentru programul de replantare ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare, după obținerea avizului de la Laboratorul Central de Carantină Fitosanitară, care atestă absența organismului dăunător la finalizarea tratamentului corespunzător;”.
5. Punctul 2.4 se modifică și va avea următorul cuprins:
„2.4. Sprijinul financiar pentru programele de restructurare/reconversie se acordă în sume forfetare pentru fiecare măsură eligibilă prevăzută în anexa nr. 1.”
6. După punctul 2.5 se introduce un nou punct, punctul 2.51, cu următorul cuprins:
„2.51. pentru toate activitățile efectuate în regie proprie, pentru care nu se pot prezenta documente emise de terți, solicitanții vor utiliza pentru întocmirea centralizatorului costurilor tarifele prezentate în devizele-cadru întocmite de I.C.-D.V.V. Valea Călugărească, conform anexei nr. 7 «Devize de lucrări».”
7. Punctul 2.7 se modifică și va avea următorul cuprins:
„2.7. Programele prevăzute la pct. 2.2 nu se aplică pentru:
a) parcelele viticole cu soiuri pentru struguri de vin care au ajuns la finalul ciclului lor natural de producție;
b) parcelele viticole cu soiuri pentru struguri de masă;
c) parcelele viticole cu hibrizi direct producători interziși;
d) parcelele viticole care au beneficiat de fonduri provenite din proiecte comunitare pentru înființare, restructurare/ reconversie în ultimele 10 campanii viticole, cu excepția măsurii prevăzute la pct. 2.3 lit. d);
e) parcelele viticole care nu sunt înscrise în Registrul plantațiilor viticole, denumit în continuare R.P.V .”
8. La punctul 3.1, literele g) și h) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„g) suprafața maximă a planului individual pentru persoanele fizice neînregistrate fiscal conform legislației în vigoare este de 10 ha/plan individual/persoană;
h) suprafața maximă a planului individual pentru persoanele fizice înregistrate fiscal conform legislației fiscale în vigoare, precum și pentru persoanele juridice este de 150 ha/plan individual/persoană.”
9. La punctul 4.1, literele c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) copie conformă cu originalul a situației centralizatoare a caracteristicilor parcelelor supuse programelor de restructurare/reconversie, conform modelului prezentat la lit. E din anexa nr. 1 la Normele privind gestionarea sistemului autorizațiilor de plantare a viței-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, acolo unde este cazul;
d) copie conformă cu originalul a autorizației de plantare/replantare provenită din conversie sau autorizație de plantare/replantare emisă pe numele solicitantului;”.
10. La punctul 4.1, după litera ș) se introduce o nouă literă, litera t), cu următorul cuprins:
„t) documente eliberate de unitatea fitosanitară pe raza căreia se afla plantația, din care să rezulte că suprafața supusă programului este infestată cu unul/mai multe organisme dăunătoare periculoase pentru starea fitosanitară a plantațiilor viticole, în cazul defrișărilor obligatorii prevăzute la pct. 2.2 lit. c), conform anexei nr. 6 la prezentele norme.”
11. Punctul 5.1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„5.1. Modificarea planului individual aprobat, cu excepția suprafeței totale în hectare, se poate face din motive obiective, de cel mult două ori pe campanie viticolă, justificându-se, în scris, modificarea acestuia, cu condiția încadrării în termenele prevăzute la pct. 2.3.”
12. Punctul 5.2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„5.2. Modificarea graficului de execuție în cadrul termenelor prevăzute la pct. 2.3, precum și înlocuirea soiurilor cu altele din anexa nr. 2 la prezentele norme nu constituie modificare a planului individual aprobat și, drept urmare, nu necesită aprobare de la comisia care aprobă planul, fiind obligatorie doar notificarea către A.P.I.A.; de această prevedere beneficiază toate planurile aflate în derulare.”
13. După punctul 6.9 se introduce un nou punct, punctul 6.10, cu următorul cuprins:
„6.10. În cazul defrișărilor obligatorii prevăzute la pct. 2.2 lit. c), în vederea plantării, solicitanții trebuie să depună documente eliberate de unitatea fitosanitară pe raza căreia se află plantația, care să ateste că suprafața supusă programului respectiv este liberă de organismele dăunătoare periculoase pentru starea fitosanitară a plantațiilor viticole, conform anexei nr. 6 la prezentele norme.”
14. La punctul 7.2, după litera b1) se introduce o nouă literă, litera b2), cu următorul cuprins:
„b2) pentru planurile aflate în derulare și pentru planurile depuse până la intrarea în vigoare a prezentului ordin, solicitanții trebuie să depună la centrele județene A.P.I.A., odată cu notificarea de începere a lucrării de plantare, următoarele documente, după caz:
– autorizație de plantare provenită din conversie (în cazul în care solicitantul a beneficiat de un certificat de drept de plantare acordat din rezerva națională sau din rezerva județeană);
– autorizație de replantare provenită din conversie (în cazul în care solicitantul a beneficiat de un certificat de acordare a unui drept individual de replantare);
– autorizație de replantare provenită din conversie emisă pe numele solicitantului și acordul proprietarului de drept de replantare (în cazul în care nu a existat identitate între proprietarul și cultivatorul parcelelor viticole din care au provenit drepturile individuale de replantare);”.
15. Litera c) a punctului 7.2 și punctele 7.10, 7.12 și 7.13 se abrogă.
16. Punctul 7.27 se modifică și va avea următorul cuprins:
„7.27. Plata sprijinului comunitar aferent fiecărei campanii viticole se face în lei, la cursul de schimb stabilit în ultima zi lucrătoare înaintea datei de 1 august care precedă exercițiul financiar pentru care sunt stabilite alocațiile financiare, publicat de Banca Centrală Europeană conform Regulamentului delegat (UE) nr. 907 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea și închiderea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro.”
17. Punctul 8.4 se modifică și va avea următorul cuprins:
„8.4. La avizarea anexei nr. 1 la Normele privind gestionarea sistemului autorizațiilor de plantare a viței-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, de către inspectorul O.N.V.P.V., solicitantul va prezenta o copie a următoarelor documente, după caz:
– anexa nr. 2 la Normele privind gestionarea sistemului autorizațiilor de plantare a viței-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, respectiv declarația de defrișare a parcelelor viticole;
– procesul-verbal de măsurătoare cu G.P.S. emis de A.P.I.A. înainte de defrișare;
– anexa nr. 1 la Normele privind gestionarea sistemului autorizațiilor de plantare a viței-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, respectiv cererea de plantare/replantare a viței-de-vie pentru strugurii de vin;
– procesul-verbal de recepție cantitativă și calitativă a măsurilor de restructurare/reconversie a parcelelor viticole;
– procesul-verbal de măsurătoare cu G.P.S. emis de A.P.I.A. după plantare.”
18. Anexa nr. 1 „Măsurile eligibile și sumele forfetare aferente programelor de restructurare/reconversie” se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
19. La anexa nr. 2 „Lista soiurilor de struguri pentru vin eligibile pentru realizarea programelor de restructurare/ reconversie”, la Regiunea viticolă „Colinele Dobrogei”, la coloana „Soiuri albe” se adaugă un nou soi alb, respectiv „Traminer roz”, iar la coloana „Soiuri roșii” se adaugă două noi soiuri roșii, respectiv „Novac” și „Negru de Drăgășani”.
20. După anexa nr. 6 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 7 „Devize de lucrări”, cuprinzând două anexe, anexa nr. 7A „Devize de lucrări – persoane fizice” și anexa nr. 7B „Devize de lucrări – persoane juridice”, prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.