În Monitorul Oficial nr. 459 din 21 iunie a.c. a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului prin care se clarifică aspecte declarate neconstituționale din art. 18, respectiv art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.
Interesat de legislație actualizată?
În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii
În extras
Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 iunie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Titlul capitolului II se modifică și va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL II
Cariera polițistului”
2. La articolul 9, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Ofițerii de poliție pot proveni și din rândul agenților de poliție absolvenți cu diplomă de licență sau echivalentă ai instituțiilor de învățământ superior cu profil corespunzător specialităților necesare poliției.”
3. La articolul 10 alineatul (1), literele a) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) să fie aptă din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
…………………………………….
c) să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist.”
4. La articolul 10, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) În primul an de activitate, polițistul încadrat direct sau transferat trebuie să urmeze un curs pentru inițierea în carieră în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne.”
5. La articolul 10, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) Cursurile pentru inițierea în carieră sunt programe de formare profesională organizate potrivit specificului funcțiilor/posturilor Ministerului Afacerilor Interne și au o durată de cel puțin:
a) 3 luni, pentru polițistul care a dobândit această calitate în condițiile art. 9 alin. (22);
b) 4 săptămâni, pentru polițistul care a dobândit această calitate în condițiile art. 9 alin. (3).”
6. La articolul 11, alineatul (2) se abrogă.
7. La articolul 11, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Formarea profesională continuă a polițistului, pentru dezvoltarea carierei, se asigură prin:
a) cursuri de capacitate profesională pentru obținerea gradelor profesionale de: comisar-șef de poliție, subcomisar de poliție sau agent-șef de poliție;
b) cursuri pentru schimbarea specialității/profilului de muncă;
c) alte cursuri necesare îndeplinirii atribuțiilor postului, desfășurate în țară sau în străinătate.”
8. La articolul 16, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Acordarea gradului profesional următor, în cadrul aceleiași categorii, se face în ordinea ierarhică a gradelor, în limita numărului de posturi prevăzute cu gradele respective, aprobat de ministrul afacerilor interne.”
9. La articolul 16, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Gradul profesional de comisar-șef de poliție, subcomisar de poliție sau agent-șef de poliție poate fi obținut în urma absolvirii unui curs de capacitate profesională, organizat pentru respectivul grad profesional.”
10. La articolul 16, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) și (22), cu următorul cuprins:
„(21) Sunt exceptați de la absolvirea cursului prevăzut la alin. (2) ofițerul de poliție care a absolvit un curs postuniversitar, un program universitar de master sau care a dobândit titlul științific de doctor în domeniul management sau în specialitatea studiilor funcției de bază, precum și agentul de poliție care a absolvit studii superioare.
(22) Gradul profesional de chestor poate fi obținut de comisarul-șef de poliție care a promovat examenul organizat în acest scop.”
11. Articolele 18 și 19 se abrogă.
12. La articolul 21, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Absolvenților instituțiilor de învățământ de profil ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și celor pregătiți pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne la alte instituții de învățământ li se acordă grade profesionale sau, după caz, li se echivalează gradele militare cu gradele profesionale în condițiile art. 73 alin. (1) și (2) și sunt încadrați în structurile de poliție cu perioade de stagiu.
……………………………………………………………………………………
(3) La absolvirea cu diplomă de licență a programelor de studii de ordine și siguranță publică, respectiv drept, organizate la forma de învățământ cu frecvență sau frecvență redusă în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne, absolventului care urmează a fi repartizat în unități de poliție i se acordă gradul profesional de subinspector de poliție și este încadrat ca debutant pe o perioadă de stagiu de 12 luni.”
13. La articolul 21, după alineatul (32) se introduce un nou alineat, alineatul (33), cu următorul cuprins:
„(33) Prevederile alin. (2) și (3) se aplică în mod corespunzător și absolvenților formați pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne la alte instituții de învățământ, cu excepția situației absolvenților Institutului Medico-Militar care pe perioada de stagiu se încadrează în funcții specifice corespunzătoare gradului profesional deținut.”
14. La articolul 21, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
„(41) Prin excepție de la prevederile alin. (4), perioada de rezidențiat stabilită potrivit prevederilor legale în cazul personalului de specialitate medical se ia în calcul la acordarea gradului profesional.”
15. La articolul 22, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) Polițiștii se încadrează și pot fi promovați în funcții de execuție prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale egale sau mai mari cu cel mult 3 trepte față de cele pe care le au.”
16. La articolul 22, după alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (41)-(43), cu următorul cuprins:
„(41) Promovarea în funcție constă în numirea în funcția imediat superioară în cadrul postului ocupat.
(42)După definitivarea în profesie, polițistul este promovat în funcție potrivit alin. (41).
(43)Polițistul este promovat în funcție anual, dacă la evaluarea de serviciu pentru anul anterior a obținut calificativul de cel puțin «bine» și nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare.”
17. La articolul 22, alineatul (8) se abrogă.
18. La articolul 23, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) Jurământul de credință este semnat de către absolventul sau polițistul încadrat direct sau transferat și, după caz, de către șeful instituției de învățământ sau de șeful unității, precum și de către polițiștii asistenți.”
19. Articolul 27 se abrogă.
20. După secțiunea a 2-a a capitolului II se introduc două noi secțiuni, secțiunea a 3-a «Modificarea și suspendarea raportului de serviciu al polițistului», alcătuită din articolele 271-2732, și secțiunea a 4-a «Ocuparea posturilor vacante», alcătuită din articolele 2733-2748, cu următorul cuprins:
„SECȚIUNEA a 3-a
Modificarea și suspendarea raportului de serviciu al polițistului
§1.
Norme generale privind modificarea și suspendarea raportului de serviciu al polițistului
Art. 271
(1) Raportul de serviciu al polițistului se poate modifica prin:
a) delegare;
b) detașare;
c) participare la misiuni internaționale;
d) împuternicire pe o funcție de conducere;
e) transfer;
f) mutare;
g) punere la dispoziție.
(2) Modificarea raportului de serviciu în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) se poate realiza după definitivarea în profesie, cu excepția situațiilor în care a intervenit reorganizarea unității.
Art. 272
Raportul de serviciu al polițistului se suspendă de drept, din inițiativa sau la cererea sa.