În Monitorul Oficial nr. 402 din 27 mai a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 694/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind scoaterea definitivă, ocuparea temporară și schimbul de terenuri și de calcul al obligațiilor bănești.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
Prezenta metodologie reglementează modul de stabilire a echivalenței valorice a terenurilor și de calcul al obligațiilor bănești care revin titularilor aprobărilor de scoatere definitivă sau de ocupare temporară a terenurilor din fondul forestier național și de evaluare a terenurilor și a vegetației forestiere de pe terenurile care fac obiectul schimbului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare, și ale Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
CAPITOLUL II
Scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier național, fără compensare echivalentă ca suprafață și bonitate a acestora
SECȚIUNEA A
Taxa pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier național
Art. 2.
(1) Calculul taxei pentru scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier național se realizează conform formulei:
Tx = S x VEXP x PML x Tp,
în care:
S – suprafața terenului scos definitiv din fondul forestier național, exprimată în hectare, cu 4 zecimale;
VEXP – volumul masei lemnoase ajunse la vârsta exploatabilității pe clase de producție relative pentru principalele specii forestiere, exprimat în m3/ha, ale cărui valori sunt prevăzute în anexa nr. 1 și care este stabilit în funcție de specia principală de bază corespunzătoare condițiilor staționale și de bonitatea acestora;
PML – prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, exprimat în lei/m3, corectat cu coeficientul de corecție a prețului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, pe specii și pe grupe de specii, prevăzut în anexa nr. 2, aferent speciei principale de bază corespunzătoare condițiilor staționale;
Tp – taxa procentuală, a cărei valoare este cea prevăzută în anexa nr. 2 la Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, exprimată în procente.
(2) În cazul scoaterii definitive a unor terenuri din fondul forestier național care au, conform prevederilor amenajamentelor silvice, categoria de folosință „pădure” sau „clasă de regenerare”, specia principală de bază se stabilește corespunzător condițiilor staționale.
(3) În cazul scoaterii definitive a unor terenuri din fondul forestier național încadrate ca neproductive se va considera ca specie principală de bază, în funcție de etajul fitoclimatic în care este localizat terenul, una dintre următoarele specii la clasa a V-a de producție:
a) mesteacăn – în etajul forestier montan (FM1-FM3, FD4);
b) carpen – în etajul forestier deluros (FD1-FD3);
c) plop alb – în etajul forestier de câmpie și silvostepă (CF, SS).
Volumul acestor specii la vârsta exploatabilității tehnice se înmulțește cu un coeficient de corecție de 0,4.
(4) În cazul scoaterii definitive a unor terenuri din fondul forestier național care au, conform prevederilor amenajamentelor silvice, altă categorie de folosință decât „pădure”, „clasă de regenerare” sau „neproductiv”, specia principală de bază și clasa de producție se stabilesc pe baza condițiilor staționale aferente arboretului care este limitrof cu terenul care se scoate definitiv din fondul forestier național pe lungimea cea mai mare.
SECȚIUNEA B
Contravaloarea terenului scos definitiv din fondul forestier național
Art. 3.
(1) Contravaloarea terenului scos definitiv din fondul forestier proprietate publică se determină cu ajutorul formulei:
VT – S x Cr x n x PML x N, în care:
VT – valoarea terenului, exprimată în lei;
S – suprafața terenului care se scoate definitiv din fondul forestier național, exprimată în hectare, cu 4 zecimale;
Cr – creșterea medie anuală la exploatabilitate a producției totale a arboretelor pe specii și clase de producție relative, exprimată în m3/ha, aferentă speciei principale de bază corespunzătoare condițiilor staționale și bonității acestora, conform anexei nr. 3. În cazul terenurilor din fondul forestier național care au altă categorie de folosință decât „pădure”, „clasă de regenerare” sau „neproductiv”, specia principală de bază și clasa de producție a acesteia vor fi stabilite conform prevederilor art. 2;
PML – prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, exprimat în lei/m3, corectat cu coeficientul de corecție a prețului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, pe specii și pe grupe de specii, prevăzut în anexa nr. 2, aferent speciei principale de bază corespunzătoare condițiilor staționale;
n – numărul de ani necesari de la înființarea unui arboret și până la recoltarea primelor produse secundare care pot fi valorificate. Acest indicator are următoarele valori:
– 10 ani pentru speciile repede crescătoare: sălcii și plopi;
– 30 de ani pentru speciile de cvercinee;
– 20 de ani pentru celelalte specii;
N – coeficientul rezultat prin însumarea notelor prevăzute în anexa nr. 4 „Criterii în baza cărora se determină coeficienții N și N1, utilizați la calculul contravalorii terenurilor (VT, VTc), al chiriei (CHA) și, respectiv, al contravalorii pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității (DVML)”, atribuite terenului forestier în cauză.
(2) Contravaloarea terenului scos definitiv din fondul forestier proprietate privată se stabilește prin înțelegere între proprietarii de terenuri și beneficiarul scoaterii, în condițiile legii.
SECȚIUNEA C
Contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice
Art. 4.
(1) Contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice de pe terenurile care fac obiectul scoaterii definitive din fondul forestier proprietate publică se determină cu ajutorul formulei:
DVML = S x PML x (VEXP-VA) x N1,
în care:
DVML – contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice, exprimată în lei;
S – suprafața terenului care se scoate definitiv din fondul forestier național, exprimată în hectare, cu 4 zecimale;
PML – prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, exprimat în lei/m3, corectat cu coeficientul prevăzut în anexa nr. 2, aferent speciei principale majoritare din compoziția arboretului existent;
VEXP – volumul masei lemnoase ajunse la vârsta exploatabilității tehnice, exprimat în m3/ha, conform anexei nr. 1, pentru specia principală majoritară din compoziția arboretului existent și clasa de producție corespunzătoare acesteia;
VA – volumul actual al masei lemnoase, exprimat în m3/ha, egal cu volumul arboretului preluat din amenajamentul silvic, la care se adaugă creșterea arboretului corespunzătoare numărului de ani scurși de la data amenajării și din care se scade volumul extras în aceeași perioadă;
N1 – coeficientul egal cu nota acordată pentru criteriul prevăzut la nr. crt. 1 din anexa nr. 4 – tipul funcțional al arboretului existent pe terenul scos definitiv din fondul forestier național.
(2) Contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice de pe terenurile care fac obiectul scoaterii definitive din fondul forestier proprietate privată se stabilește prin înțelegere între proprietarii de terenuri și beneficiarul scoaterii, în condițiile legii.
(3) Pentru arboretele care au depășit vârsta exploatabilității tehnice nu se calculează contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice.
(4) În cazul regenerărilor artificiale care nu au încheiat starea de masiv nu se calculează contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice, valoarea investiției efectuate în scopul instalării vegetației forestiere înscriindu-se la categoria obiectivelor dezafectate.
SECȚIUNEA D
Contravaloarea obiectivelor dezafectate ca urmare a scoaterii definitive de terenuri din fondul forestier național
Art. 5.
(1) Pentru obiectivele existente în fondul forestier proprietate publică, valoarea de înlocuire a obiectivelor care se dezafectează se stabilește în condițiile legii.
(2) Pentru obiectivele existente în fondul forestier proprietate privată, contravaloarea obiectivelor dezafectate se stabilește prin înțelegere între proprietarii de terenuri și beneficiarul scoaterii, în condițiile legii.
CAPITOLUL III
Scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier național, cu compensarea echivalentă ca suprafață și bonitate a acestora
SECȚIUNEA A
Taxa pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier național
Art. 6.
Calculul taxei pentru scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier național se realizează conform formulei:
Tx = S x VEXP x PML x Tp,
în care semnificația termenilor este cea prevăzută la art. 2;
Tp – taxa procentuală în această situație are valoarea 1 (Tp = 100%), potrivit art. 37 alin. (5) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare.
SECȚIUNEA B
Contravaloarea terenului scos definitiv din fondul forestier național și a celui care se preia în compensare echivalentă ca suprafață și bonitate
Art. 7.
(1) Contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, la art. 36 alin. (1) și (4), precum și la art. 37 alin. (1) lit. e), al căror beneficiar este o unitate administrativ-teritorială sau o instituție publică – conform art. 37 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, se stabilește respectând următoarele:
a) atât contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național (VT), cât și contravaloarea terenurilor care se preiau în compensare (VTC) se determină cu ajutorul următoarei formule:
VT (VTC) = S x Cr x n x PML x N,
în care semnificația termenilor este cea prevăzută la art. 3 alin. (1);
b) calculul contravalorii celor două categorii de terenuri se face în scopul stabilirii și asigurării echivalenței acestora;
c) relația dintre contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național (VT) și contravaloarea terenurilor preluate în compensare în fondul forestier național (VTC) este următoarea:
VTC ≥ VT;
d) stabilirea speciei principale de bază și a clasei de producție a acesteia pentru terenurile care se preiau în compensare se face pe bază de studii pedostaționale.
(2) Contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național pentru realizarea obiectivelor prevăzute la art. 37 alin. (1) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, cu excepția celor prevăzute la lit. e), al căror beneficiar este o unitate administrativ-teritorială sau o instituție publică, se stabilește respectând următoarele:
a) contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național (VT) și contravaloarea terenurilor preluate în compensare (VTC) se determină cu ajutorul următoarei formule:
VT (VTC) = S x Cr x n x PML x N,
în care semnificația termenilor este cea prevăzută la art. 3 alin. (1);
b) relația dintre contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național (VT) și contravaloarea terenurilor preluate în compensare în fondul forestier național (VTC) este următoarea:
VTC ≥ 5 x VT;
c) suprafața terenului oferit în compensare trebuie să fie de cel puțin 3 ori mai mare decât suprafața terenului care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier național;
d) stabilirea speciei principale de bază și a clasei de producție a acesteia pentru terenurile care se preiau în compensare se face pe bază de studii pedostaționale.
(3) Contravaloarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier național cu suprafețe mai mici de 50 m2, pentru care beneficiarul scoaterii definitive optează să nu ofere teren în compensare, se stabilește cu ajutorul formulei:
VT = 5 x S x Cr x n x PML x N,
în care semnificația termenilor este cea prevăzută la art. 3 alin. (1).