În Monitorul Oficial nr. 177 din 9 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 358/2016 al Ministerului Afacerilor Externe pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2015/1.861 al Consiliului din 18 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 267/2012 privind măsuri restrictive împotriva Iranului.
În extras
Prezentele norme stabilesc metodologia de control al operațiunilor de import de produse cu dublă utilizare menționate în art. 1 din Regulamentul (UE) 2015/1.861 al Consiliului din 18 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 267/2012 privind măsuri restrictive împotriva Iranului, denumit în continuare Regulament, de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru controlul exporturilor – ANCEX, denumit în continuare ANCEX.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
În sensul prezentelor norme, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) sucursală, contract sau tranzacție, autoritate competentă, teritoriul vamal al Uniunii, resurse economice, fonduri, produse, persoană, entitate sau organism iranian, Comitetul de sancțiuni – definite și având înțelesul conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 267/2012 al Consiliului din 23 martie 2012 privind măsuri restrictive împotriva Iranului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 961/2010;
b) Comisie mixtă, înaltul reprezentant, JCPOA – definite și având înțelesul conform prevederilor Regulamentului;
c) produse cu dublă utilizare, utilizare finală militară, declarație destinatar final, destinatar, destinatar final, utilizare finală, destinație finală, asistență tehnică, regimuri internaționale de control al exporturilor, organisme și tratate – definite și având înțelesul conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2010 privind regimul de control al operațiunilor cu produse cu dublă utilizare, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 197/2011, cu modificările ulterioare;
d) import – totalitatea operațiunilor cu caracter comercial prin care se introduc pe teritoriul vamal al României produse cu dublă utilizare achiziționate din Iran (originare sau nu din Iran);
e) importator – persoană fizică sau juridică română ori rezidentă în România, care derulează operațiuni de import de produse cu dublă utilizare și asistență tehnică corespunzătoare acestor produse importate din Iran;
f) autorizație individuală de import – o autorizație acordată unui anumit importator, pentru importul în teritoriul vamal al României al unuia sau mai multor produse cu dublă utilizare din Iran.
Art. 2.
(1) În cadrul procesului de autorizare prin licență a operațiunilor pentru importul de produse cu dublă utilizare, solicitantul parcurge, după caz, următoarele etape:
a) stabilirea caracterului de produs cu dublă utilizare prin compararea caracteristicilor acestuia cu cele cuprinse în listele de produse cu dublă utilizare supuse regimului de control la import, prevăzute în anexele la Regulament, ținând cont și de destinația și utilizarea finală a produsului, precum și de stabilirea necesității solicitării unei autorizații de import;
b) completarea și depunerea la sediul ANCEX a formularelor pentru cererea de licență și a documentației prevăzute de normele metodologice și, după caz, de autorizația eliberată de organismele abilitate sau alte documente solicitate de ANCEX;
c) primirea răspunsului de la ANCEX.
(2) Corelarea termenelor procesului de autorizare prin licență a importului de produse cu dublă utilizare din Iran cu termenele prevăzute în documentele comerciale cade în responsabilitatea exclusivă a solicitantului.
Art. 3.
(1) Persoanele juridice, inclusiv autoritățile publice care desfășoară operațiuni de import de produse cu dublă utilizare din Iran, trebuie să desemneze cel puțin o persoană competentă, cunoscătoare a legislației în domeniu, împuternicită să coordoneze derularea operațiunilor în conformitate cu prevederile Regulamentului și ale prezentelor norme metodologice, să depună și să ridice de la ANCEX documentele referitoare la autorizarea prin licență și să notifice activitățile respective, denumită persoană de contact.
(2) Datele de identificare și împuternicirile persoanelor de contact vor fi transmise la ANCEX.
Art. 4.
(1) Persoanele care desfășoară operațiuni de import de produse cu dublă utilizare din Iran trebuie să participe la activitățile organizate de ANCEX pentru informarea periodică a acestora cu privire la obligațiile ce le revin în aplicarea legislației Uniunii Europene și naționale în domeniu.
(2) Persoanele care desfășoară operațiuni de import de produse cu dublă utilizare din Iran trebuie să se informeze cu privire la ultimele evoluții în domeniul controlului importului de astfel de produse.
(3) Persoanelor române sau rezidente în România le este interzis să pună la dispoziție, direct ori indirect, fonduri sau resurse economice persoanelor ori entităților iraniene listate.
Art. 5.
(1) Persoanele care desfășoară operațiuni de import de produse cu dublă utilizare din Iran trebuie să țină liste detaliate care să cuprindă informații privind: facturile, modul de ambalare a mărfurilor, mijlocul de transport, documentele de transport, documentele vamale sau alte documente care cuprind informații suficiente pentru a identifica:
a) denumirea și cantitatea produselor cu dublă utilizare importate din Iran;
b) numele și adresa exportatorului;
c) utilizarea finală a produselor cu dublă utilizare;
d) utilizatorul final al produselor importate.
(2) Toate documentele referitoare la derularea operațiunilor de import de produse cu dublă utilizare din Iran supuse regimului de control trebuie păstrate timp de 3 ani, începând cu anul calendaristic următor celui în care s-au efectuat aceste operațiuni.
CAPITOLUL II
Acordarea consultanței
Art. 6.
Acordarea consultanței de specialitate se face conform procedurii descrise în cap. II din Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2010 privind regimul de control al operațiunilor cu produse cu dublă utilizare, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 914/2012, denumite în continuare Norme, și se solicită prin completarea formularului prevăzut în anexa nr. 5 din normele menționate.
CAPITOLUL III
Licența individuală de import
Art. 7.
(1) Pentru eliberarea licențelor individuale de import, solicitantul depune la ANCEX următoarele documente:
a) formularele-tip prevăzute în anexele nr. 1, 2 și 3, completate, semnate de către persoana solicitantă și ștampilate. Instrucțiunile de completare și tipărire sunt prezentate în anexa nr. 4;
b) contractul comercial încheiat cu partenerul extern sau alte documente comerciale justificative;
c) documente privind utilizarea finală: declarația de utilizare finală emisă și semnată de destinatarul final, conform anexei nr. 6 din Norme, alte documente justificative;
d) un document de prezentare a societății (activități specifice, liste de produse, organizare, parteneri comerciali reprezentativi);
e) certificatul de înregistrare al societății, documente de înființare și funcționare, acte adiționale ale societății, în copie;
f) autorizația eliberată de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), în cazul importului de produse cu dublă utilizare din domeniul nuclear din Iran, în original și în copie certificată de solicitant;
g) alte documente pe care ANCEX le poate solicita, în funcție de specificul operațiunii și de produsele cu dublă utilizare care fac obiectul cererii de licență.
(2) Documentele specificate la lit. d) și e) se depun numai la prima solicitare de licență și ori de câte ori apar modificări.
(3) Valabilitatea licenței individuale de import este de maximum un an de la data emiterii și poate fi prelungită de către ANCEX pentru o perioadă de maximum un an, în baza unei solicitări justificate a exportatorului, înaintată la ANCEX cu minimum 30 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
(4) Importatorul va transmite la ANCEX, în termen de cel mult 10 zile de la data efectuării importului, documentele doveditoare privind efectuarea livrării, respectiv documentul administrativ unic, facturi externe și documente de transport.
CAPITOLUL IV
Termenul de soluționare a cererilor de licență individuală de import
Art. 8.
(1) Cererile de licență solicitate conform art. 7 se soluționează de către ANCEX în termen de cel mult 45 de zile de la data depunerii acestora și a documentației de susținere complete.
(2) În termenul prevăzut la alin. (1) ANCEX desfășoară activități de verificare, documentare, evaluare și informare privind obiectul cererii și condițiile desfășurării operațiunii.
(3) Cererile pentru licențe individuale de import pentru produse cu dublă utilizare, menționate în Regulamentul (UE) 2015/1.861 al Consiliului, se aprobă sau se resping în condițiile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 666/2014 privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru avizarea autorizării prin licență a operațiunilor cu produse cu dublă utilizare.
CAPITOLUL V
Condițiile utilizării licenței de import și declararea eventualelor modificări
Art. 9.
(1) Condițiile care au stat la baza eliberării licenței individuale de import trebuie menținute până la data efectuării operațiunii.
(2) Titularul licenței trebuie să declare, în scris, la ANCEX, orice modificări sau diferențe față de datele înscrise în aceasta, constatate în documente, precum și cu ocazia derulării operațiunii respective.
(3) În cazul în care aceste modificări sau diferențe schimbă condițiile în temeiul cărora a fost eliberată licența, aceasta este anulată prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(4) Declararea acestor modificări sau diferențe se efectuează în scris și este însoțită de o nouă cerere de licență, după caz.
CAPITOLUL VI
Refuzul eliberării licenței de import și posibilitatea contestării refuzului eliberării licenței de import
Art. 10.
Eliberarea licenței de import se refuză în următoarele cazuri:
a) împotriva persoanei solicitante a fost început procesul penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului de control al operațiunilor cu produse cu dublă utilizare sau persoana se află în curs de executare silită;
b) durata de funcționare a persoanei juridice, conform actelor de înființare, a expirat;
c) solicitantul nu are capacitatea de a se conforma reglementărilor privind regimul de control al operațiunilor cu produse cu dublă utilizare;
d) alte cazuri prevăzute expres de lege.
Art. 11.
(1) În cazul refuzului eliberării licenței de import, persoana solicitantă este informată, în termen de cel mult 10 zile de la data emiterii ordinului de respingere a solicitării de licență, cu privire la principalele motive care au condus la refuz.
(2) Persoana solicitantă poate contesta refuzul eliberării licenței în termen de cel mult 15 zile de la comunicare, în conformitate cu prevederile legii.
CAPITOLUL VII
Anularea, suspendarea, revocarea sau retragerea unei licențe individuale de import
Art. 12.
Licențele de import eliberate de ANCEX, în conformitate cu prevederile legii, pot fi anulate, suspendate, revocate sau retrase, conform prevederilor art. 43 din Norme.