În Monitorul Oficial nr. 165 din 4 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 825/2016 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Decizie de reverificare”.
În extras
INSTRUCȚIUNILE
de completare și utilizare a formularului „Decizie de reverificare”
1. Formularul „Decizie de reverificare” este actul administrativ care are ca obiect dispunerea reverificării unei anumite perioade, în baza art. 128 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, de către conducătorul structurii de inspecție fiscală, ca urmare a apariției unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor, care influențează rezultatele acestora.
2. Formularul se completează în situația în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 128 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, în baza unor informații, documente sau alte înscrisuri obținute ca urmare a unor controale inopinate/controale încrucișate desfășurate la alți contribuabili/plătitori ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorități publice ori obținute în orice mod de organele de inspecție, de natură să modifice rezultatele inspecției fiscale anterioare.
3. Decizia de reverificare se comunică contribuabilului, cu respectarea prevederilor art. 122 alin. (2)-(6) din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, respectiv înainte de începerea inspecției fiscale cu 30 de zile pentru marii contribuabili sau cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili/plătitori.
4. Decizia de reverificare este emisă de organele de inspecție fiscală în aplicarea prevederilor art. 128 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 și cuprinde posibilitatea de a fi contestată.
5. Informațiile din conținutul formularului „Decizie de reverificare” se completează după cum urmează:
5.1. Denumirea organului fiscal emitent: se completează cu denumirea exactă a organului fiscal și a structurii de inspecție fiscală care emite formularul.
5.2. Numărul și data înregistrării formularului: se completează numărul și data emiterii formularului.
5.3. Denumirea completă și datele de identificare ale contribuabilului/plătitorului: cuprinde denumirea completă a contribuabilului, codul de identificare fiscală și domiciliul fiscal ale acestuia.
5.4. Denumirea obligațiilor fiscale și perioadele aferente fiecărei obligații pentru care se dispune reverificarea: se va completa câte un rând pentru fiecare impozit, taxă, contribuție, precum și perioada cuprinsă în reverificare aferentă obligației fiscale.
5.5. Motivul reverificării: cuprinde datele suplimentare care influențează rezultatele inspecției fiscale anterioare.
5.6. Date despre actul administrativ fiscal supus reverificării: cuprinde denumirea organului fiscal emitent al actului administrativ, denumirea completă, numărul și data înregistrării, precum și câte un rând pentru fiecare obligație fiscală supusă reverificării, perioada pentru care aceasta a fost calculată și suma stabilită în actul administrativ fiscal supus reverificării.
5.7. Formularul cuprinde și data programată pentru începerea inspecției fiscale.
5.8. Date privind conducătorul structurii de inspecție fiscală care aprobă formularul: se completează cu funcția, numele și prenumele, semnătura persoanei care aprobă formularul, precum și ștampila unității emitente.
6. Formularul „Decizie de reverificare” se întocmește, în trei exemplare, de echipa de inspecție fiscală, se avizează de șeful de serviciu coordonator și se aprobă de conducătorul structurii de inspecție fiscală, câte un exemplar pentru:
– organul fiscal de administrare competent;
– organele de inspecție fiscală, exemplar care cuprinde și numele, prenumele și semnătura persoanelor care au întocmit formularul, precum și numele, prenumele și semnătura șefului de serviciu coordonator care avizează formularul;
– contribuabilul/plătitorul verificat.