În Monitorul Oficial nr. 134 din 22 februarie a.c. a fost publicată Hotărârea nr. 2/2016 a Colegiului Psihologilor din România pentru aprobarea Standardelor privind organizarea formării profesionale pentru psihologii cu drept de liberă practică.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
(1) Formarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică se realizează în condițiile Normelor privind formarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, aprobate prin hotărâre a Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu.
(2) Potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, denumită în continuare lege, titlul universitar necesar pentru exercitarea profesiei de psiholog în România, pentru toate treptele de specializare este „licențiat în psihologie”, confirmat prin diplomă de licență, emisă de către o instituție de învățământ superior acreditată, din România sau din străinătate, recunoscută sau echivalată, după caz, în condițiile legii.
Art. 2.
(1) Formarea profesională inițială se realizează potrivit condițiilor stipulate la alin. (2).
(2) Formarea profesională complementară este specifică profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și se poate realiza prin cursuri de formare profesională complementară, într-o specialitate profesională, cu o durată de 2 ani, organizate de către furnizori de formare profesională, avizați în condițiile legii de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România. Durata programelor de formare profesională complementară pentru specialitățile consiliere psihologică și psihoterapie poate fi mai mare de 2 ani, în funcție de fiecare metodă psihoterapeutică.
(3) Cursurile universitare de master organizate de către instituțiile de învățământ acreditate pot fi recunoscute și avizate ca formare profesională complementară, la cerere, cu respectarea condițiilor de calitate specifice formării profesionale complementare a psihologilor cu drept de liberă practică și obținerii avizului Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România. Pentru treapta de specializare psiholog specialist, cursurile universitare de master organizate de către instituțiile de învățământ acreditate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sunt recunoscute de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România.
(4) În cazul constatării nerespectării condițiilor de avizare, privind calitatea formatorilor și/sau a programelor analitice, specifice cursurilor de formare profesională complementare a psihologilor cu drept de liberă practică, Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România poate suspenda avizul profesional acordat pentru aceasta, până la remedierea situației constatate.
Art. 3.
(1) Formarea profesională continuă este specifică profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și se poate realiza prin cursuri de formare profesională continuă, conferințe, workshopuri, simpozioane sau alte manifestări profesionale, avizate profesional, organizate de către furnizorii de formare profesională, avizați de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România.
(2) În cazul constatării nerespectării condițiilor de calitate, privind calitatea formatorilor sau a programelor analitice, specifice formării profesionale continue a psihologilor cu drept de liberă practică, Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România poate suspenda avizul profesional acordat, până la remedierea situației constatate.
Art. 4.
(1) Formarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, organizată în condițiile art. 2, este susținută numai de către formatori certificați de către Colegiul Psihologilor din România, cu condiția îndeplinirii cerințelor prevăzute în Standardele de calitate în serviciile psihologice (SCSP), la propunerea furnizorilor de formare profesională avizați de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România.
(2) Calitatea de formator în cadrul programelor de formare profesională specifică psihologilor cu drept de liberă practică este certificată potrivit dispoziției președintelui Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România, în specialitățile profesionale atestate, precum și în domeniile de activitate/de formare, specifice fiecărei specialități profesionale. Formarea profesională într-o specialitate nu poate fi realizată în general, ci numai într-un domeniu circumscris competenței profesionale obținute prin experiență profesională relevantă și/sau studii, cercetări doctorale și/sau publicații de specialitate, în condițiile Standardelor de calitate în serviciile psihologice (SCSP).
(3) Formatorii recunoscuți de către asociațiile naționale din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de către asociațiile naționale membre ale EFPA – European Federation of Psychologists Associations, sau recunoscuți de către autoritățile competente, prin Internal Market Information System (IMI) pot realiza activități de formare profesională pentru psihologii cu drept de liberă practică în România, cu condiția coparticipării unor formatori români, certificați de către Colegiul Psihologilor din România.
CAPITOLUL II
Avizarea furnizorilor de formare profesională
Art. 5.
(1) Furnizorii de formare profesională pot desfășura activități de formare profesională pentru psihologii cu drept de liberă practică numai în condițiile în care sunt avizați de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România, potrivit condițiilor stabilite în Normele privind formarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică.
(2) Avizarea furnizorilor de formare profesională are loc înainte de avizarea programelor/modalităților de formare profesională, o singură dată, pe perioadă nedeterminată, în temeiul dispozițiilor prezentelor standarde de formare.
(3) În vederea avizării și reavizării furnizorului de formare profesională, reprezentantul/reprezentanții acestuia completează și depun în mod obligatoriu fișa de autoevaluare, potrivit anexei nr. 1, alături de documentele prevăzute în Normele privind formarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, după caz.
(4) Avizul se retrage în cazul modificării statutului sau actului constitutiv al furnizorului de formare profesională, în sensul eliminării din obiectul de activitate a activităților de formare profesională pentru psihologii cu drept de liberă practică.
(5) Furnizorii de formare profesională au obligația completării și transmiterii către Colegiul Psihologilor din România a anexelor nr. 1-3, pentru toate modalitățile de formare profesională și pentru toți formatorii înregistrați, până la data de 1 iunie 2016.
CAPITOLUL III
Avizarea programelor de formare profesională complementară
Art. 6.
(1) Înainte de începerea derulării programelor de formare profesională complementară, furnizorii de formare profesională trebuie să obțină în mod obligatoriu avizul profesional emis de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România.
(2) În vederea avizării programelor de formare profesională complementară, furnizorii de formare profesională completează și depun în mod obligatoriu fișa modalității de formare profesională, potrivit anexei nr. 2, și fișele formatorilor în profesia de psiholog cu drept de liberă practică, potrivit anexei nr. 3, alături de documentele prevăzute în Normele privind formarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică. În cazul cursurilor universitare de master, se completează numai anexa nr. 2 sau anexa nr. 3, după caz.
(3) Reavizarea programelor de formare profesională complementară se realizează după o perioada de 5 ani sau ori de câte ori este necesar, înăuntrul acestui termen, la cererea furnizorului de formare profesională. Reavizarea privește asigurarea respectării condițiilor inițiale de formare profesională complementară, inclusiv actualizarea disciplinelor și programelor de formare, precum și actualizarea evidenței formatorilor înregistrați în modalitățile de formare profesională. Valabilitatea avizului este de 5 ani de la data emiterii de către Colegiu.
(4) Modalitățile de formare profesională complementară avizate profesional înainte de 31 decembrie 2011 se reavizează în mod obligatoriu până la data de 31 decembrie 2016.
Art. 7.
(1) În vederea avizării profesionale, programele modalităților de formare profesională complementară aferente nivelului II de competență trebuie să conțină cel puțin 50% discipline de specializare, care să corespundă competențelor profesionale aferente unei specialități, așa cum au fost aprobate prin Standardele de calitate în serviciile psihologice (SCSP), precum și activități de practică individuală de cel puțin 50 de ore/cursant, pe lângă seminare, lucrări, studii sau alte modalități de formare specifice, prevăzute în programele de formare.
(2) Modalitățile de formare profesională complementară, altele decât cele în specialitățile consiliere psihologică și psihoterapie, necesare pentru obținerea nivelului II și nivelului III de competențe, au o durată de 2 ani și vor conține cel puțin 500 de ore de formare/2 ani, la care se adaugă activitățile de practică individuală, precum și următoarele condiții suplimentare:
a) modalitatea de formare profesională complementară este susținută de un număr de minimum 4 formatori, certificați de către Colegiu, la care se adaugă un formator coordonator al programului de formare profesională;
b) programa de studii conține cel puțin 50% discipline de specializare, care să corespundă competențelor profesionale aferente unei specialități, așa cum au fost aprobate prin Standardele de calitate în serviciile psihologice (SCSP);
c) perioada de formare profesională anuală corespunde perioadei anului universitar;
d) să dețină un număr de maximum 40 de locuri/centru de formare, cu excepția învățământului universitar;
e) să facă dovada spațiului adecvat de desfășurare a activităților de formare profesională complementară de minimum 1 mp/cursant, dar nu mai puțin de 25 mp/sală de curs;
f) să prezinte în termen de maximum 60 de zile de la data începerii cursului de formare profesională complementară evidența tuturor cursanților înscriși și dovada atestării acestora în specialitatea în care urmează stagiul de formare profesională complementară, cu excepția specialității psihoterapie și consiliere psihologică, cu excepția învățământului universitar;
g) să prezinte condițiile de examinare pentru absolvire, respectiv existența unei modalități de evaluare a absolvenților (examen scris/disertație/prezentarea unui studiu de caz);
h) să prezinte modelul diplomei de absolvire și a anexei conținând numărul total al orelor, notele aferente examenelor de absolvire și media generală, opțional și evidența disciplinelor de curs și formatorii aferenți, cu respectarea condițiilor stabilite prin dispoziție a președintelui Colegiului, cu excepția învățământului universitar.
(3) Programele de formare profesională complementară în psihoterapie și consiliere psihologică, aferente unei metode psihoterapeutice recunoscute de către Colegiul Psihologilor din România, se organizează cu respectarea condițiilor generale minime de formare profesională în specialitățile psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie pentru treapta de specializare „psiholog practicant.ˮ