În Monitorul Oficial nr. 10 din 7 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. M.120/2015 al Ministerului Apărării Naționale pentru folosirea căminelor militare, cabanelor militare, sanatoriilor și a altor facilități recreative și sportive aflate în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
(1) Prezentul ordin reglementează accesul și condițiile în care se folosesc căminele militare, cabanele militare, sanatoriile și alte facilități recreative și sportive aflate în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale și stabilește înlesnirile de care pot beneficia, după caz, următoarele categorii de persoane:
a) cadrele militare în activitate și familiile acestora;
b) soldații și gradații profesioniști, precum și familiile acestora;
c) personalul civil din Ministerul Apărării Naționale;
d) veteranii și văduvele de război;
e) cadrele militare în rezervă și în retragere, pensionari militari și familiile acestora;
f) personalul armatei rănit, invalid, cel care a dobândit afecțiuni fizice, însoțitorii invalizilor de gradul I și urmașii personalului armatei decedat în urma participării la acțiuni militare;
g) membrii familiei și/sau alte persoane care participă la îngrijirea personalului armatei rănit ca urmare a acțiunilor militare și a celui invalid, pe perioada cât acesta este spitalizat pentru tratament/recuperare sau pentru refacere/odihnă;
h) elevii și studenții din instituțiile militare de învățământ recompensați pentru performanțele școlare și universitare, pentru rezultatele remarcabile în educația și formarea lor profesională sau în activități culturale și sportive.
(2) La facilitățile recreative și sportive au acces elevii și studenții din instituțiile militare de învățământ, precum și familiile personalului civil din Ministerul Apărării Naționale.
(3) Actele ce dovedesc una dintre calitățile prevăzute la alin. (1) sunt următoarele:
a) legitimația militară și actul de identitate, pentru cadrele militare în activitate și pentru soldații și gradații profesioniști;
b) documentele militare de acces și actul de identitate, pentru personalul civil din Ministerul Apărării Naționale;
c) actul de identitate, legitimația tip „Veteran”, decizia de încadrare în grad de invaliditate, după caz, alte documente ce atestă calitatea de membru de familie sau de urmaș al personalului armatei decedat ca urmare a participării la acțiuni militare;
d) legitimația militară/talonul de pensie și actul de identitate, pentru cadrele militare în rezervă/retragere, pensionari militari;
e) legitimația de veteran de război/de urmaș de veteran de război și actul de identitate, pentru veteranii și văduvele de război;
f) decizia medicală emisă de către comisia de expertiză medico-militară, pentru cadrele militare în rezervă sau în retragere, declarate inapte pentru serviciul militar;
g) documente justificative eliberate de autoritățile abilitate ale statului, pentru categoriile de persoane prevăzute la alin. (1) lit. a)-f), care din cauza unor dezastre au rămas fără locuință;
h) delegația de serviciu, decizia/talonul de pensie și actul de identitate pentru persoanele specificate la art. 15 alin. (1) lit. g);
i) carnetul de elev/student vizat pe anul respectiv sau adeverință eliberată de instituția de învățământ și actul de identitate pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. h).
(4) Fondul construit al Ministerului Apărării Naționale este constituit din:
a) cămine militare de garnizoană și de unitate;
b) cabane militare;
c) sanatorii;
d) facilități recreative și sportive.
Art. 2.
Sensul unor termeni și expresii utilizate în prezentul ordin este prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 3.
(1) Șefii unităților prevăzute la art. 1 alin. (4) răspund de integritatea și folosirea construcțiilor și dotărilor, conform destinației și regulilor stabilite de unitatea militară ce le are în evidență și folosință.
(2) Atribuțiile generale ale șefilor unităților deținătoare și ale personalului de serviciu se stabilesc pe baza prezentului ordin, se completează cu atribuțiile specifice unității respective și se aprobă de comandanții/șefii unităților militare în a căror subordonare sunt.
Art. 4.
(1) Spațiile se clasifică în categorii de confort după caracteristicile constructive, calitatea dotărilor și serviciile prestate, potrivit criteriilor prevăzute în anexa nr. 2.
(2) Clasificarea în categorii de confort se aprobă de către șeful Direcției domenii și infrastructuri, la propunerea unității militare deținătoare, înscrisă într-un proces-verbal, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(3) Căminele militare, cabanele militare și sanatoriile se înzestrează cu mobilier, obiecte de inventar gospodăresc și materiale consumabile potrivit normelor de dotare prevăzute în anexa nr. 4.
(4) Modificările în ceea ce privește numărul de locuri și categoria de confort, precum și schimbarea sau acordarea destinației unor spații ce fac obiectul prezentului ordin se aprobă de către Direcția domenii și infrastructuri, la propunerea unității militare deținătoare înaintată ierarhic, pe baza unei documentații tehnice întocmite în conformitate cu art. 53 alin. (3) din Regulamentul proprietății imobiliare în Ministerul Apărării Naționale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării nr. M. 91/2008.
Art. 5.
În scopul asigurării egalității de șanse în utilizarea spațiilor și cunoașterii de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) a căminelor militare, cabanelor militare, sanatoriilor și a altor facilități recreative și sportive, comandanții/șefii unităților militare deținătoare dispun următoarele măsuri:
a) publicarea locațiilor, a locurilor disponibile pe categorii, a tarifelor și a persoanelor de contact, anual în Buletinul Informativ al Armatei, Observatorul Militar și pe rețeaua de date privată a Ministerului Apărării Naționale, până la data de 1 martie pentru următoarea perioadă de 12 luni;
b) mediatizarea periodică, ori de câte ori se produc modificări semnificative, în publicațiile militare și pe rețeaua de date privată a Ministerului Apărării Naționale.
Art. 6
(1) Tarifele se stabilesc de o comisie compusă dintr-un număr impar de membri al cărei președinte este șeful logisticii, iar ca membri, administratorul cazărmii, o persoană din cadrul compartimentului financiar-contabil și alte persoane din cadrul unității militare deținătoare, pe baza normelor metodologice prevăzute în anexa nr. 5, și se aprobă de către comandanții/șefii unităților deținătoare.
(2) Tarifele aprobate se afișează la loc vizibil, la recepția/ intrarea în căminele militare, cabanele militare, sanatoriile și alte facilități recreative și sportive.
Art. 7.
Drepturile și obligațiile persoanelor care folosesc spațiile prevăzute la art. 1 alin. (4) sunt prevăzute în anexa nr. 6.
Art. 8.
(1) Categoriile de persoane și înlesnirile de care beneficiază acestea în folosirea spațiilor, potrivit prevederilor legislației în vigoare, sunt prevăzute la cap. II-IV.
(2) Copiii cadrelor militare în activitate, în rezervă și în retragere, ai pensionarilor militari, ai soldaților și gradaților profesioniști din Ministerul Apărării Naționale, aflați în întreținerea legală a acestora, pe baza unei declarații pe propria răspundere, beneficiază de gratuitate, dacă nu se solicită loc suplimentar.
Art. 9.
(1) Accesul la facilitățile recreative și sportive aflate în proprietatea ori în administrarea Ministerului Apărării Naționale este gratuit pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-f) și h) și alin. (2), pe baza actelor ce dovedesc calitatea acestora.
(2) Utilizarea facilităților recreative și sportive este gratuită în timpul orelor de educație fizică militară planificate și aprobate de către comandantul/șeful unității militare deținătoare.
(3) Persoanele din afara Ministerului Apărării Naționale pot avea acces și pot folosi facilitățile sportive și recreative, cu plata integrală a tarifelor, în baza unor rapoarte/cereri aprobate de comandantul/șeful unității militare deținătoare și în limita locurilor disponibile, fără a restricționa/limita însă accesul și folosirea acestor spații de către categoriile de persoane prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-f) și h) și alin. (2).
CAPITOLUL II
Utilizarea căminelor militare de garnizoană și de unitate
SECȚIUNEA 1
Căminele militare de garnizoană
Art. 10.
(1) Căminele militare de garnizoană sunt destinate în principal pentru misiuni, delegări, detașări, refacere a capacității de luptă/muncă și tranzit, în serviciul categoriilor de persoane prevăzute la art. 1.
(2) În limita locurilor disponibile și fără a se afecta activitatea de bază, căminele militare de garnizoană se pot folosi și de către alte persoane, în condițiile stabilite de prezentul ordin.
Art. 11.
Căminele militare de garnizoană se subordonează comandanților⁄șefilor unităților militare deținătoare.
Art. 12.
Categoria de confort a căminului militar de garnizoană, stabilită conform art. 4 alin. (1), se afișează printr-un însemn distinctiv, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7, la intrarea principală a imobilului.
Art. 13.
(1) În căminele militare de garnizoană au gratuitate:
a) personalul Ministerului Apărării Naționale, pe timpul cât se află în misiune, delegare, detașare, temporar, în alte garnizoane decât cele în care lucrează ori își are domiciliul, pe baza ordinului de serviciu și în ordinea de prezentare la cămin;
b) personalul Ministerului Apărării Naționale care urmează cursurile instituțiilor militare de învățământ;
c) membrii familiei și/sau alte persoane care participă la îngrijirea personalului armatei rănit ca urmare a acțiunilor militare și a celui invalid, pe perioada cât acesta este spitalizat pentru tratament, dacă nu au domiciliul stabil în garnizoana în care se află instituția medicală;
d) membrii delegațiilor militare străine pentru care cheltuielile se suportă de partea română, pe baza documentelor emise de unitățile militare organizatoare sau pentru care există înțelegeri de reciprocitate;
e) elevii și studenții din instituțiile militare de învățământ recompensați pentru performanțele școlare și universitare, pentru rezultatele remarcabile în educația și formarea lor profesională sau în activități culturale și sportive;
f) cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști care nu au locuință proprietate personală în garnizoana în care își desfășoară activitatea, nu au primit locuință de serviciu sau de intervenție și care nu beneficiază, ei sau soțiile/soții, de compensația pentru chirie prevăzută de lege, dar nu mai mult de 30 de zile;
g) cadrele militare în activitate și soldații și gradații profesioniști, în situația în care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități militare situate în alte localități decât cele în care sunt dispuse căminele de garnizoană, care nu au primit locuință de serviciu sau de intervenție în acele localități și care nu beneficiază de compensație lunară pentru chirie, dar nu mai mult de 30 de zile;
h) personalul armatei rănit, invalid, cel care a dobândit afecțiuni fizice, însoțitorii invalizilor de gradul I și urmașii personalului armatei decedat în urma participării la acțiuni militare invitați să participe la acțiuni festive sau comemorative organizate de Ministerul Apărării Naționale, în limita a maximum două zile;
i) membrii structurilor centrale și locale de conducere ale asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere, când se deplasează pentru organizarea unor acțiuni comune cu Ministerul Apărării Naționale sau în interesul instituției militare, pe baza unui document justificativ care să ateste calitatea respectivă;
j) cadrele militare în activitate care fac parte integrantă din personalul navigant și care beneficiază de concediu de odihnă suplimentar, în condițiile legii;
k) cadrele militare în activitate și soldații și gradații profesioniști din Ministerul Apărării Naționale care beneficiază, în condițiile legii, de concediu de odihnă suplimentar, ca urmare a participării în afara granițelor țării la misiuni de apărare colectivă, în sprijinul păcii, de asistență umanitară, tip coaliție sau individuale.
(2) Imposibilitatea utilizării spațiilor de către persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) se confirmă obligatoriu pe ordinul de serviciu de către șeful căminului și se consemnează în registrul de evidență a vizelor acordate în scopul utilizării spațiilor din hoteluri/pensiuni de maximum 3 stele/3 margarete.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) utilizează gratuit spațiile atunci când capacitatea locurilor instituțiilor de învățământ sau a instituțiilor medicale este depășită, la solicitarea instituțiilor/unităților militare interesate sau a persoanelor aflate în această situație.