În Monitorul Oficial nr. 918 din 11 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 163/2015 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aprobarea Condițiilor generale asociate licenței pentru administrarea piețelor centralizate de energie electrică.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2 Accesează volumul!
În extras
CAPITOLUL I
Cadru general
Prezentul document stabilește condițiile generale în care este valabilă licența pentru administrarea piețelor centralizate de energie electrică, denumită în continuare licența și constituie parte integrantă din licență.
Licența are ca obiect acordarea drepturilor și stabilirea obligațiilor titularului licenței, cu scopul de a desfășura activitatea de organizare și administrare a piețelor centralizate de energie electrică în conformitate cu prevederile legale și ale reglementărilor aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Nu fac obiectul licenței:
a) consultanța și executarea anumitor servicii pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice;
b) editarea, publicarea și difuzarea informațiilor de interes pentru titularii de licențe sau cedarea acestor drepturi altor editori, pe baze comerciale, spre publicare, altele decât cele prevăzute la art. 36;
c) activitățile desfășurate în sectorul gazelor naturale, pe baza unei licențe acordate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei;
d) orice alte activități din obiectul de activitate al titularului licenței, care nu se încadrează în categoriile de activități permise de licența pentru administrarea piețelor centralizate de energie electrică.
Termenii și abrevierile care se găsesc în textul Condițiilor licenței au următoarele semnificații:
1. ACER – Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei;
2. Autoritatea competentă – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, cu sediul în București, strada Constantin Nacu nr. 3, sectorul 2, http://www.anre.ro, e-mail: anre@anre.ro.
3. Condițiile licenței – Condițiile generale asociate licenței pentru administrarea piețelor centralizate de energie electrică și Condițiile specifice asociate licenței pentru administrarea piețelor centralizate de energie electrică;
4. Condițiile specifice asociate licenței – document, parte integrantă a licenței, aprobat prin decizia de acordare/modificare a licenței respective, care conține, fără a se limita la acestea, date și informații privind titularul licenței, obiectul licenței, durata de valabilitate a licenței etc.
5. Lege(a) – Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.
6. Participant la piață – operator economic care a fost înregistrat de titularul licenței în conformitate cu prevederile licenței și ale reglementărilor și procedurilor aplicabile și care are dreptul de a efectua tranzacții pe piața la care a fost înregistrat, în condițiile respectării reglementărilor aplicabile.
7. Produse energetice angro – sintagmă definită la art. 2 pct. 4 din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 326 din 8 decembrie 2011.
8. Regulament – Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 12/2015, cu modificările și completările ulterioare.
9. RENAR – Asociația de Acreditare din România, care este recunoscută oficial ca organism național de acreditare unic, în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 23/2009 privind activitatea de acreditare a organismelor de evaluare a conformității, aprobată cu modificări prin Legea nr. 256/2011, și în baza prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93.
10. Servicii backloading – serviciile de raportare a detaliilor privind contractele angro de energie care au fost încheiate înainte de data la care intră în vigoare obligația de raportare.
CAPITOLUL II
Drepturi ale titularului licenței
(1) Pentru a realiza activitățile ce fac obiectul licenței în condițiile reglementărilor în vigoare, titularul licenței are următoarele drepturi:
a) organizarea și administrarea piețelor centralizate de energie electrică, cu excepția pieței de echilibrare;
b) stabilirea obligațiilor de plată și a drepturilor de încasare ale participanților la piața de echilibrare și ale operatorului de transport și de sistem;
c) efectuarea de operațiuni de vânzare-cumpărare de energie electrică, în calitate de contraparte pe piețele centralizate de energie electrică.
(2) Pe durata de valabilitate a licenței, în conformitate cu acordul dat de oricare participant la piețele centralizate de energie, aflate în administrarea sa, titularul licenței are dreptul de a desfășura următoarele activități:
a) raportarea către ACER a detaliilor privind produsele energetice angro executate de participantul respectiv, incluzând ordinele corelate și necorelate, respectiv ofertele și tranzacțiile, precum și servicii backloading;
b) furnizarea accesului la datele de tranzacționare, în formatele platformelor de tranzacționare, oricărui participant care a informat pe titularul licenței că raportează către ACER și prin alt mecanism de raportare înregistrat, decât cel realizat de titularul licenței.
(1) Pentru realizarea activității de administrare a piețelor centralizate de energie electrică titularul licenței are dreptul să încheie convenții de participare cu operatorii economici, conform reglementărilor în vigoare, cu respectarea convențiilor-cadru avizate de autoritatea competentă.
(2) Pentru realizarea activității de raportare către ACER, titularul licenței are dreptul să încheie acorduri cu participanții la piață, la solicitarea acestora, pe baza acordului-cadru elaborat de titularul licenței, avizat de autoritatea competentă și publicat de titularul licenței pe pagina sa de internet, conform avizului respectiv.
În cazul oricărui operator economic care solicită înregistrarea sa în calitate de participant la o piață aflată în administrarea titularului licenței, acesta are dreptul de a refuza înregistrarea sa, în situația în care acest operator economic:
a) nu îndeplinește condițiile de înregistrare prevăzute de reglementările în vigoare;
b) nu îndeplinește demersurile prevăzute în procedura de înregistrare a participanților la piața respectivă, elaborată de titularul licenței și avizată de autoritatea competentă;
c) nu semnează o convenție de participare la acea piață.
Titularul licenței are dreptul de a suspenda sau revoca înregistrarea unui participant la o piață aflată în administrarea sa, în cazurile prevăzute de reglementările aplicabile, acționând în conformitate cu proceduri proprii, care sunt avizate de autoritatea competentă.
În calitatea sa de administrator al unei piețe centralizate, titularul licenței are dreptul de a aplica procedurile de urgență referitoare la indisponibilitatea sistemelor informatice sau alte situații de urgență, în condițiile specificate de reglementările în vigoare privind acea piață.
Titularul licenței are dreptul de a participa în cadrul mecanismelor europene de cuplare a piețelor de energie electrică. În acest scop, titularul licenței are dreptul de a se asocia sau de a colabora cu operatori de piață din statele Uniunii Europene.
Titularul licenței are dreptul de a stabili contacte și de a încheia acorduri administrative cu ACER care să permită acesteia obținerea detaliilor privind produsele energetice angro executate pe piețele centralizate de energie electrică administrate de titularul licenței.