În Monitorul Oficial nr. 280 din 27 aprilie a.c. a fost publicată Decizia nr. 344/2015 a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 629/2010 privind procedura de autorizare a furnizării serviciilor de programe audiovizuale.
În extras
Art. I.
Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 629/2010 privind procedura de autorizare a furnizării serviciilor de programe audiovizuale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din data de 24 septembrie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:
- La articolul 2, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(2) În cuprinsul prezentei decizii:
- a) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, va fi denumită în continuare Ordonanţa-cadru;
- b) Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, va fi denumită Legea audiovizualului.
(3) În cuprinsul prezentei decizii sunt, de asemenea, aplicabile definiţiile relevante prevăzute în Ordonanţa-cadru şi Legea audiovizualului.”
- Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 3.
Utilizarea efectivă a frecvenţelor radio în vederea furnizării unui serviciu de programe audiovizuale în sistem analogic ori în sistem digital terestru este permisă numai după obţinerea, potrivit legii, a licenţei de emisie (LE) sau a LUF, după caz, şi a autorizaţiei tehnice.”
- La articolul 6, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(6) Solicitantul persoană străină care intenţionează să obţină LE va depune documentele prevăzute la alin. (4) cu respectarea cerinţelor privind utilizarea actelor oficiale care au fost întocmite pe teritoriul altui stat şi echivalente celor solicitate persoanelor române.”
- La articolul 9 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„c) solicitantul are debite scadente aferente tarifului de utilizare a spectrului pentru licenţele de emisie acordate anterior sau eventuale creanţe accesorii aferente acestuia;”.
- La articolul 9, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„(3) Condiţia prevăzută de alin. (1) lit. c) nu se aplică pentru debitele scadente înscrise în tabelul definitiv de creanţe în cazul persoanei aflate în procedură de reorganizare judiciară conform legii.”
- La articolul 11, alineatul (2) se abrogă.
- La articolul 11, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(3) Cererii prevăzute la alin. (1) i se vor ataşa, în mod obligatoriu, în copie, toate documentele care certifică modificarea datelor de identificare.
(4) ANCOM va modifica LE în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor prevăzute la alin. (1) şi (3), respectiv AT în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării licenţei de emisie.”
- La articolul 12, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) În cazul în care, în termen de 6 luni de la modificarea prevăzută la alin. (3), titularul licenţei nu implementează modificările tehnice din licenţă, LE va fi modificată din oficiu de către ANCOM, prin revenirea la datele tehnice prevăzute în licenţa anterioară.”
- La articolul 12, alineatul (6) se abrogă.
- La articolul 15, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Prelungirea termenului de valabilitate al LE se realizează în baza unei cereri scrise a titularului acesteia. Cererea semnată de reprezentantul legal, iar în cazul persoanei juridice va purta şi ştampila acesteia, va fi transmisă la sediul central al ANCOM cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate al licenţei.”
- La articolul 15, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) În termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii prevăzute la alin. (3), ANCOM va modifica LE şi, în mod corespunzător, AT în termen de 15 zile de la data comunicării licenţei de emisie prelungite.”
- Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 16.
Termenul de valabilitate al licenţei de emisie nu va fi prelungit în situaţia în care titularul se găseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) şi e).”
- După articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 161, cu următorul cuprins:
„Art. 161.
Dacă la data expirării termenului de valabilitate al licenţei de emisie nu au fost îndeplinite condiţiile de prelungire prevăzute la art. 15 alin. (3) şi (4), titularul licenţei audiovizuale prelungite poate solicita ANCOM, cu parcurgerea procedurii descrise de art. 6—8, art. 9 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi alin. (2), acordarea unei licenţe de emisie al cărei termen de valabilitate se va împlini la data expirării licenţei audiovizuale prelungite.”
- La articolul 17, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) În cazul persoanei juridice, cererea prevăzută la alin. (1) va fi semnată de reprezentantul legal şi va purta ştampila acesteia.”
- La articolul 18, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 18.
(1) În termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii sau completării, după caz, documentaţiei prevăzute la art. 17, direcţia regională a ANCOM efectuează verificările tehnice ale staţiei de emisie, în conformitate cu reglementările specifice prevăzute de legislaţia în vigoare.”
- La articolul 19, litera c) se abrogă.
- La articolul 21, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Prevederile art. 18 se aplică în mod corespunzător.”
- Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 22.
În situaţia în care modificarea parametrilor tehnici ai staţiei de emisie are implicaţii asupra frecvenţei sau zonei de difuzare prevăzute în licenţa audiovizuală analogică, respectiv asupra datelor tehnice cuprinse în licenţa de emisie, modificarea efectivă a staţiei de emisie şi a AT aferente se realizează după modificarea licenţei audiovizuale analogice şi a licenţei de emisie.”
- Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 23.
În situaţia modificării altor date decât cele tehnice prevăzute în licenţa audiovizuală analogică, modificare ce are implicaţii asupra datelor cuprinse în licenţa de emisie, modificarea AT se va realiza în mod corespunzător după modificarea licenţei audiovizuale analogice şi a licenţei de emisie.”
- La articolul 27, literele b), c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„b) solicitantul va propune asignările efective pentru fiecare staţie de emisie din componenţa reţelei de comunicaţii electronice, în limitele alocărilor şi în condiţiile tehnice şi operaţionale prevăzute în LUF, prin transmiterea la sediul central al ANCOM a unui studiu tehnic de compatibilitate radioelectrică a staţiilor componente ale reţelei, studiu realizat conform reglementărilor în vigoare şi întocmit în conformitate cu conţinutul-cadru disponibil pe pagina de internet a ANCOM;
- c) ANCOM analizează documentaţia prevăzută la lit. a) şi b) şi, în cazul în care documentaţia este completă şi este asigurată compatibilitatea radioelectrică cu asignările/alocările existente, acordă AAF;
- d) în cazul în care parametrii propuşi afectează funcţionarea altor reţele de comunicaţii electronice, ANCOM solicită titularului LUF efectuarea modificărilor care se impun, în scopul asigurării compatibilităţii radioelectrice cu asignările/alocările existente;”.