În Monitorul Oficial nr. 264 din 21 aprilie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 5/2015 al Autorităţii de Supraveghere Financiară privind listarea pe o piaţă dintr-un stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
Prezentul regulament stabileşte norme aplicabile în situaţia listării pe o piaţă dintr-un stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România, emise de o societate cu sediul în România.
Art. 2.
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004, şi în reglementările emise în aplicarea acesteia de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.
(2) De asemenea, în sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
- a) acţiuni — acţiunile emise de o societate cu sediul în România;
- b) acţionar — persoana fizică sau entitatea de drept public ori privat care deţine direct sau indirect:
(i) acţiuni ale emitentului, în nume propriu şi pe seama sa;
(ii) acţiuni ale emitentului, în nume propriu, dar pe seama altei/altor persoane fizice sau entităţi juridice;
(iii) titluri de interes, caz în care titularul titlurilor de interes este considerat deţinătorul acţiunilor reprezentate de titlurile de interes aferente;
- c) depozitar central — entitatea definită conform art. 146 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, care efectuează operaţiuni de depozitare a acţiunilor, precum şi operaţiuni de registru pentru emitentul definit la lit. d);
- d) emitent — emitentul acţiunilor;
- e) emitent al titlurilor de interes aferente acţiunilor — entitatea care a emis titlurile de interes aferente acţiunilor;
- f) titluri de interes aferente acţiunilor (titluri de interes) — instrumente echivalente acţiunilor care, pe lângă drepturile şi obligaţiile aferente acţiunilor pe care le reprezintă, conferă deţinătorului posibilitatea de a efectua decontările printr-un sistem electronic guvernat de legislaţia unui stat membru care prevede că decontarea acţiunilor prin sistemul de compensare-decontare se face doar prin intermediul respectivelor titluri de interese; un titlu de interes reprezintă o acţiune.
CAPITOLUL II
Evidenţa în sistemul depozitarului central a acţiunilor reprezentate, în sistemul de compensare-decontare guvernat de legislaţia unui stat membru, prin titluri de interes
Art. 3.
(1) Acţiunile reprezentate în sistemul de compensare-decontare guvernat de legislaţia unui stat membru, prin titluri de interes, vor fi înregistrate într-un cont global special deschis pe numele emitentului de titluri de interes şi pe seama deţinătorilor de titluri de interes în sistemul depozitarului central, dacă emitentul titlurilor de interes este un participant la sistemul acestuia, sau, după caz, în sistemul unui participant al depozitarului central al cărui client este emitentul titlurilor de interes, distinct de orice alt cont în care sunt înregistrate deţineri de acţiuni care nu sunt reprezentate prin titluri de interes.
(2) Acţiunile ce vor fi reprezentate în sistemul de compensare-decontare guvernat de legislaţia altui stat membru, prin titluri de interes, sunt indisponibilizate în contul special prevăzut la alin. (1), astfel încât acestea să nu poată fi transferate altfel decât în condiţiile prevăzute la alin. (3). Emiterea titlurilor de interes în scopul facilitării decontării acţiunilor printr-un sistem electronic de compensare-decontare guvernat de legislaţia altui stat membru se face numai în condiţiile indisponibilizării acţiunilor aferente. Retragerea titlurilor de interes din sistemul de compensare-decontare se face numai în condiţiile ridicării indisponibilizării pentru acţiunile din contul prevăzut la alin. (1).
(3) Ulterior deschiderii contului prevăzut la alin. (1), emiterea titlurilor de interes şi retragerea acestora din sistemul de compensare-decontare menţionat la alin. (1) se vor realiza cu respectarea prevederilor alin. (4)—(9), fără nicio altă restricţie.
(4) Depozitarul central poate opera transferuri asupra valorilor mobiliare, necesare emiterii/retragerii titlurilor de interes.
(5) Transferurile menţionate la alin. (4) se pot realiza între conturile aceluiaşi participant sau, după caz, între conturile a 2 participanţi în sistemul depozitarului central.
(6) Emiterea de titluri de interes se realizează în baza cererii deţinătorului de acţiuni, în conformitate cu şi în condiţiile prevederilor din documentele de emisiune a titlurilor de interes, şi a confirmării de către depozitarul central sau, după caz, de către participantul la sistemul depozitarului central a efectuării transferului acţiunilor în contul special menţionat la alin. (1), precum şi a indisponibilizării acţiunilor respective.
(7) În cazul retragerii titlurilor de interes din sistemul de compensare-decontare menţionat la alin. (1) la cererea deţinătorului titlurilor de interes respective, transmise în conformitate cu şi în condiţiile prevederilor din documentele de emisiune a titlurilor de interes, emitentul titlurilor de interes trebuie să notifice, fără întârziere, depozitarul central sau, după caz, participantul la sistemul depozitarului central cu privire la primirea unei cereri de retragere, astfel încât să se poată ridica indisponibilizarea pentru acţiunile aferente în vederea realizării transferului, conform alin. (5), din contul special într-un alt cont, pe numele persoanei care deţinea titlurile de interes, obiect al cererii de retragere.
(8) Fiecare operaţiune de indisponibilizare, respectiv de ridicare a indisponibilizării pentru acţiunile reprezentate prin titlurile de interes prin transferul acestora în sau din contul special, în sensul alin. (4)—(7), se va reflecta în sistemul depozitarului central în baza instrucţiunilor de tip „livrare fără plată” fără schimbarea dreptului de proprietate, transmise de participantul/participanţii implicat/implicaţi.
(9) Instrucţiunile de transfer prevăzute la alin. (6) şi (7) vor avea întotdeauna la bază şi vor fi conforme cu cererea de emitere/retragere, emitentul de titluri de interes fiind obligat să emită/să retragă titlurile de interes, fără întârziere, imediat după înregistrarea transferurilor.
Art. 4.
(1) Prevederile art. 51 alin. (1) lit. b) şi art. 53 alin. (1) din Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile în situaţia în care participantul la depozitarul central deschide un cont în numele emitentului de titluri de interes şi pe seama deţinătorilor de titluri de interes, în care sunt înregistrate şi indisponibilizate acţiunile reprezentate, în sistemul de compensare-decontare guvernat de legislaţia unui stat membru, prin respectivele titluri de interes.
(2) În cazul contului global special în care sunt evidenţiate acţiunile reprezentate prin titluri de interes, menţionat la art. 3 alin. (1), obligaţia de raportare efectuată conform prevederilor art. 146 alin. (6) şi (7) din Legea nr. 297/2004 este îndeplinită prin furnizarea către depozitarul central a informaţiilor privind emitentul titlurilor de interes.