În Monitorul Oficial nr. 213 din 30 martie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 4/2015 al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, şi pentru modificarea alin. (1) al art. 9 din Regulamentul nr. 5/2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu şi fără prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operaţiunilor de împrumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garanţiilor asociate acestora şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/2010.
În extras
Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 983 şi 983 bis din 4 noiembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (2), după litera h) se introduc două noi litere, literele h1) şi h2), cu următorul cuprins:
„h1) legătură electronică directă — conexiune între doi operatori de sisteme de compensare-decontare prin care un operator devine participant la sistemul de compensare-decontare a instrumentelor financiare al unui alt operator, pe baza aceloraşi termeni şi condiţii care se aplică oricărui altui participant la sistemul de compensare-decontare a instrumentelor financiare gestionat de către acesta din urmă;
h2) legătură electronică indirectă — acord între un operator de sistem de compensare-decontare şi o terţă parte, alta decât un operator, care este participant la sistemul de compensare-decontare a instrumentelor financiare al unui alt operator. O astfel de conexiune este stabilită de un operator de sistem de compensare-decontare pentru a facilita transferul de instrumente financiare către participanţii săi de la participanţii unui alt operator; ”.
2. La articolul 2 alineatul (2), litera k) se abrogă.
3. La articolul 2 alineatul (2), litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„n) participant — entitate enumerată la art. 168 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 297/2004;”.
4. La articolul 40, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„a) plata dividendelor, în conformitate cu prevederile art. 146 alin. (51) din Legea nr. 297/2004;
b) plata dobânzii sau a principalului, în conformitate cu prevederile art. 146 alin. (51) din Legea nr. 297/2004;”.
5. Articolul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Sunt consideraţi participanţi la sistemul depozitarului central şi sunt admişi în sistem, conform procedurilor acestuia, participanţii menţionaţi la art. 2 alin. (2) lit. n).
(2) Depozitarul central va notifica Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., în termen de o zi lucrătoare, admiterea în sistem a participanţilor menţionaţi la alin. (1), inclusiv în cazul participanţilor pentru care A.S.F. şi-a exprimat acordul de principiu în conformitate cu prevederile art. 104.
(3) Participanţii trebuie să deschidă conturi la depozitarul central, astfel încât să asigure separarea instrumentelor financiare deţinute în nume propriu de cele deţinute în numele clienţilor.”
6. Articolele 51—53 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(1) Depozitarul central poate să menţină următoarele sisteme de conturi:
a) conturi individuale de instrumente financiare deschise în numele proprietarilor de instrumente financiare, altele decât cele derivate;
b) conturi globale de instrumente financiare deschise de către participanţi în care sunt înregistrate instrumente financiare, altele decât cele derivate.
(2) În cazul utilizării conturilor de instrumente financiare prevăzute la alin. (1), responsabilitatea privind existenţa instrumentelor financiare la decontare revine:
a) intermediarului care a introdus respectivul ordin de vânzare; sau, după caz,
b) entităţii autorizate care prestează activităţi de custodie pentru vânzător, sub condiţia confirmării instrucţiunii de decontare de către entitatea respectivă.
În cazul conturilor de instrumente financiare prevăzute la art. 51 alin. (1) lit. a), depozitarul central va evidenţia distinct:
a) instrumentele financiare deţinute în numele şi pe contul participanţilor;
b) instrumentele financiare deţinute în numele şi pe contul clienţilor participanţilor;
c) instrumentele financiare ce fac obiectul unui contract de garanţie, încheiat cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
d) instrumentele financiare obiect al sechestrului/popririi;
e) instrumentele financiare ale proprietarilor ce nu au conturi deschise la un participant.
(1) În cazul conturilor de instrumente financiare prevăzute la art. 51 alin. (1) lit. b), participanţii la sistemul depozitarului central au obligaţia de a deschide şi a menţine subconturi pentru clienţii proprii şi de a înregistra zilnic în evidenţele proprii deţinerile pe fiecare client, în conformitate cu prevederile art. 151 alin. (2) din Legea nr. 297/2004.
(2) Subconturile prevăzute la alin. (1) vor fi evidenţiate astfel încât să se asigure separarea instrumentelor financiare deţinute în nume propriu de cele deţinute în numele clienţilor.
(3) Subconturile prevăzute la alin. (1) pot fi:
a) conturi individuale de instrumente financiare în numele proprietarilor de instrumente financiare;
b) conturi globale de instrumente financiare în numele altor entităţi care sunt autorizate să deschidă conturi de instrumente financiare pentru clienţii acestora.
(4) Participanţii şi/sau, după caz, depozitarul central au următoarele obligaţii:
a) de a asigura păstrarea în siguranţă a instrumentelor financiare înregistrate în conturile menţinute de aceştia;
b) de a facilita primirea sau exercitarea de către clienţii proprii a drepturilor aferente instrumentelor financiare;
c) de a executa instrucţiunile clienţilor proprii, conform contractelor cu aceştia;
d) de a nu utiliza instrumentele financiare ale clienţilor proprii, fără acordul explicit al acestora.
(5) Acordul explicit al clienţilor prevăzut la alin. (4) lit. d) nu se aplică în situaţia efectuării de tranzacţii de vânzare specială/impusă, în conformitate cu reglementările operatorului sistemului de compensare-decontare.
(6) În cazul unui participant străin la sistemul depozitarului central sau, după caz, al unui client străin al unui participant la sistemul depozitarului central, depozitarul central sau, după caz, participantul la sistemul depozitarului central trebuie să ia măsurile necesare astfel încât să asigure exercitarea drepturilor aferente instrumentelor financiare pe care participantul străin la sistemul depozitarului central sau, după caz, clientul străin le-ar putea menţine în numele unor terţe persoane. ”
7. Articolul 54 se abrogă.