În Monitorul Oficial nr. 181 din 17 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 14/2015 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licenţelor de furnizare de gaze naturale şi pentru titularii licenţelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale.
Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Prezenta metodologie are ca scop stabilirea modalităţii în care se determină anual nivelul:
a) stocului minim de gaze naturale, pentru titularii licenţei de furnizare de gaze naturale care au în portofoliu clienţi finali, pe care aceştia au obligaţia să îl constituie în depozitele de înmagazinare subterană în fiecare an, astfel încât să fie asigurată siguranţa şi continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a clienţilor finali;
b) stocului minim de gaze naturale, pentru titularii licenţelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale, pe care aceştia au obligaţia să îl constituie în depozitele de înmagazinare subterană, în vederea asigurării echilibrului fizic al sistemelor de transport al gazelor naturale în perioada sezonului rece.
Prezenta metodologie se aplică titularilor licenţelor de furnizare de gaze naturale care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienţilor finali şi titularilor licenţelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale.
CAPITOLUL II
Determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale aferent titularilor licenţelor de furnizare de gaze naturale
Pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale a clienţilor finali, titularii licenţelor de furnizare de gaze naturale au obligaţia de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană un stoc minim de gaze naturale, în fiecare an „n“, până la data de 31 octombrie inclusiv.
(1) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei determină anual nivelul stocului minim naţional de gaze naturale, stabileşte obligaţiile de constituire a stocului minim de gaze naturale ce revin fiecărui titular de licenţă de furnizare de gaze naturale şi monitorizează şi verifică îndeplinirea obligaţiei de constituire a stocului minim de gaze naturale de către aceştia, conform unei proceduri interne.
(2) Stocul de gaze naturale se exprimă în MWh şi se stabileşte pentru fiecare titular al licenţei de furnizare de gaze naturale, în baza cantităţilor de gaze naturale efectiv furnizate fiecărei categorii de clienţi finali din portofoliul propriu, în anul anterior celui pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale.
La determinarea nivelului stocului minim naţional de gaze naturale care urmează a fi constituit în anul „n“ şi a defalcării acestuia pe fiecare titular al licenţei de furnizare de gaze naturale şi pe fiecare categorie de clienţi finali, se iau în considerare următoarele elemente:
a) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în perioada 1 octombrie anul „n-2“ – 31 martie anul „n-1“, defalcat pe următoarele categorii de clienţi finali: clienţi casnici, producători de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, şi clienţi noncasnici;
b) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în perioada 1 aprilie anul „n-1“ – 30 septembrie anul „n-1“, defalcat pe categoriile de clienţi finali menţionate la lit. a);
c) cantităţile de gaze naturale efectiv livrate de către titularii licenţelor de furnizare de gaze naturale către clienţii finali din portofoliul propriu în anul „n-1“, defalcate pe categoriile de clienţi finali menţionate la lit. a);
d) procentul corespunzător ponderii consumului fiecărei categorii de clienţi finali menţionate la lit. a) din portofoliul fiecărui titular al licenţei de furnizare de gaze naturale în consumul naţional total al categoriei respective de clienţi finali în anul „n-1“.
(1) Nivelul stocului minim naţional de gaze naturale ce urmează a fi constituit în anul „n“ se stabileşte astfel încât să fie echivalent cu cel puţin 25% din consumul total de gaze naturale al clienţilor finali înregistrat în perioada 1 octombrie anul „n-2“ – 31 martie anul „n-1“.
(2) Stocul minim naţional de gaze naturale determinat conform prevederilor alin. (1) va fi defalcat pe categoriile de clienţi finali menţionate la art. 5 lit. a) în funcţie de ponderea creşterii consumului de gaze naturale al fiecărei categorii de clienţi finali în perioada 1 octombrie anul „n-2“ – 31 martie anul „n-1“ faţă de consumul aceleiaşi categorii înregistrat în perioada 1 aprilie anul „n-1“ – 30 septembrie anul „n-1“ în creşterea consumului total de gaze naturale al clienţilor finali înregistrată în aceeaşi perioadă.
(3) Stocul minim naţional de gaze naturale aferent fiecărei categorii de clienţi finali prevăzute la art. 5 lit. a) se determină după formula:
SC/PET/NC = ST* | QextC/PET/NC – QinjC/PET/NC | , |
QText – QTinj |
unde:
SC/PET/NC – stocul de gaze naturale corespunzător fiecărei categorii de clienţi finali prevăzute la art. 5 lit. a);
ST – stocul minim total de gaze naturale;
QextC/PET/NC – cantitatea de gaze naturale consumată în perioada 1 octombrie anul „n-2“ – 31 martie anul „n-1“, corespunzătoare fiecărei categorii de clienţi finali prevăzute la art. 5 lit. a);
QinjC/PET/NC – cantitatea de gaze naturale consumată în perioada 1 aprilie anul „n-1“ – 30 septembrie anul „n-1“, corespunzătoare fiecărei categorii de clienţi finali prevăzute la art. 5 lit. a);
QText – cantitatea totală de gaze naturale consumată în perioada 1 octombrie anul „n-2“ – 31 martie anul „n-1“;
QTinj – cantitatea totală de gaze naturale consumată în perioada 1 aprilie anul „n-1“ – 30 septembrie anul „n-1“.
(4) Stocul minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare de gaze naturale are obligaţia de a-l constitui pentru fiecare dintre categoriile de clienţi finali din portofoliul propriu se determină prin aplicarea procentului corespunzător fiecărei categorii de clienţi finali din portofoliul respectivului titular de licenţă de furnizare de gaze naturale, determinat în conformitate cu prevederile art. 5 lit. d), la stocul minim naţional aferent categoriei respective de clienţi finali, determinat în conformitate cu prevederile alin. (3).
(1) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei publică pe pagina de internet proprie, până la data de 15 februarie a fiecărui an „n“, nivelul stocului minim naţional de gaze naturale ce urmează a fi constituit în anul respectiv, defalcarea acestuia pe fiecare categorie de clienţi finali, precum şi lista iniţială privind stocul minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare de gaze naturale are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie a anului „n“ pentru fiecare categorie de clienţi finali din portofoliul acestuia.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în anul 2015, data publicării nivelului stocului minim naţional de gaze naturale, a defalcării acestuia pe fiecare categorie de clienţi finali, precum şi a listei iniţiale privind stocul minim de gaze naturale aferent fiecărui titular al licenţei de furnizare de gaze naturale pentru fiecare categorie de clienţi finali din portofoliul acestuia este data de 1 aprilie 2015.
(3) În termen de 10 zile de la data publicării listei iniţiale, fiecare titular al licenţei de furnizare de gaze naturale care, în perioada 1 ianuarie a anului „n-1“ – 15 februarie a anului „n“, a înregistrat încetarea unor contracte în derulare sau a încheiat contracte noi de furnizare cu clienţi finali are obligaţia să comunice aceste modificări Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prin transmiterea, în format electronic – fişier Excel, şi pe suport hârtie, a unei situaţii centralizatoare, semnată de către reprezentantul legal al titularului de licenţă de furnizare de gaze naturale respectiv, întocmită în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 1, în vederea ajustării în consecinţă a nivelului stocului minim pe care acesta are obligaţia de a-l constitui.
(4) În termen de 25 de zile de la termenul prevăzut la alin. (1), prin ordin al preşedintelui, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei stabileşte nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare de gaze naturale are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie a anului „n“ pentru fiecare categorie de clienţi finali din portofoliul acestuia.
(5) Ordinul prevăzut la alin. (4) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se afişează pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.