În Monitorul Oficial nr. 179 din 17 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 132/2015 al Ministerului Tineretului şi Sportului privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor pentru activitatea sportivă de excelenţă a federaţiilor sportive naţionale pentru anul 2015.


Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®


În extras

ARTICOLUL 1

Dispoziţii generale

(1) Prezenta metodologie, referitoare la activitatea sportivă de excelenţă are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general şi a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanţare din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) pentru organizarea în România a acesteia în vederea atingerii scopului propus prin obiectivele stabilite în conformitate cu interesul naţional şi reprezentarea României la nivel de excelenţă sportivă. Prin prezenta metodologie se statuează cerinţele, criteriile şi modul de finanţare din bugetul MTS, pe principii de transparenţă şi nediscriminare.

(2) În vederea încurajării excelenţei în sport se organizează şi se defineşte activitatea sportivă de excelenţă. Activitatea sportivă de excelenţă va face parte dintr-un program de excelenţă în România în conformitate cu interesul naţional în sport şi cu problematica federaţiilor sportive naţionale. Aceasta este organizată de federaţiile sportive naţionale şi se finanţează din alocaţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii MTS.

(3) Activitatea sportivă de excelenţă are ca scop promovarea imaginii României, prin arborarea tricolorului ţării noastre, precum şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale în domeniul sportului, având ca obiectiv dezvoltarea de competiţii internaţionale (campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale, cupe europene) care se organizează în România.

ARTICOLUL 2

Principii generale

Principiile generale care stau la baza finanţării sunt:

a) libera concurenţă — asigurarea condiţiilor pentru ca o federaţie sportivă naţională care propune organizarea unei activităţi sportive de excelenţă să aibă dreptul de a deveni beneficiar în condiţiile legii;

b) eficacitatea utilizării fondurilor aprobate în baza evaluării cererii de finanţare în raport cu cerinţele impuse;

c) transparenţa — punerea la dispoziţia tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii de finanţare;

d) tratamentul egal — aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor şi a cerinţelor pentru atribuirea contractului de finanţare, astfel încât orice solicitant care depune o cerere de finanţare să beneficieze de şanse egale;

e) anualitatea — derularea întregii proceduri de finanţare în cadrul anului calendaristic în care s-a acordat finanţarea.

ARTICOLUL 3

Criterii de finanţare

Atribuirea finanţării se face pe baza următoarelor criterii de finanţare:

— nivel competiţional: campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale, cupe europene;

— nivel de reprezentare — olimpic/neolimpic;

— categorie de sportivi — seniori, tineret, juniori;

— categorii de cheltuieli conform Hotărârii Guvernului nr. 1.447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările şi completările ulterioare.

ARTICOLUL 4

Cerinţele de calificare

(1) Documentele necesare în vederea finanţării sunt:

— cererea de finanţare privind finanţarea activităţii sportive de excelenţă (se precizează denumirea activităţii, scopul, locaţia, perioada de desfăşurare, bugetul estimativ);

— manualul acţiunii (unde este cazul);

— autorizaţie de organizare şi participare (unde este cazul);

— regulamentul competiţiei;

— devizul de cheltuieli estimative;

— declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal.

(2) Devizul de cheltuieli estimative se întocmeşte în urma propunerii unui buget estimativ care reprezintă totalitatea surselor de finanţare (buget de stat, venituri proprii MTS, alte surse) necesare realizării activităţii de excelenţă, detaliate pe categorii de cheltuieli, conform normelor legale în vigoare, respectiv Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Hotărârii Guvernului nr. 311/2003 privind aprobarea înfiinţării pe lângă Ministerul Tineretului şi Sportului a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, cu modificările şi completările ulterioare. Se întocmeşte având în vedere următoarele:

• bugetul să corespundă cu limitele legale pentru fiecare categorie de cheltuieli;

• bugetul să reflecte costurile necesare realizării proiectului;

• bugetul să se întocmească exclusiv în lei;

• cheltuielile să fie oportune şi justificate;

• cheltuielile să fie efectuate pe perioada de desfăşurare a proiectului;

• cheltuielile să fie identificabile şi verificabile.

(3) Cererea de finanţare are caracter ferm şi obligatoriu din punctul de vedere al conţinutului şi trebuie semnată, pe propria răspundere, de către reprezentantul legal al solicitantului sau de către o persoană împuternicită legal de acesta.

(4) La completarea cererii de finanţare solicitanţii au obligaţia de a furniza clarificări în scris pentru a asigura claritatea activităţii de excelenţă, în special cu privire la modul în care vor fi atinse obiectivele, schimbarea pozitivă de imagine care va fi generată de activitatea de excelenţă organizată în România şi modul în care aceasta este relevantă pentru contextul naţional.

ARTICOLUL 5

Procedura de depunere a cererilor de finanţare

În vederea depunerii cererilor de finanţare, solicitantul trebuie să urmeze următoarea procedură:

a) Dosarul conţinând documentele menţionate la art. 4 alin. (1) se va depune la registratura MTS, în termen de cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de perioada de desfăşurare a activităţii de excelenţă.

Adresa de depunere:

ADRESA

Ministerul Tineretului şi Sportului

Strada Vasile Conta nr. 16

Direcţia politici, strategii si performanţă sportivă

Evaluare de cereri de finanţare pentru activitatea sportivă de excelenţă

b) Solicitările de finanţare depuse ulterior datei-limită prevăzute la lit. a) nu vor intra în procedura de evaluare.

ARTICOLUL 6

Procedura de verificare şi evaluare a solicitărilor de finanţare

Comisia de verificare a documentelor privind cerinţele de calificare şi evaluare a solicitărilor va fi numită prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri.

Comisia are următoarele atribuţii:

• verifică dacă documentaţia depusă este completă şi dacă îndeplineşte cerinţele de calificare;

• analizează şi evaluează cererile de finanţare în conformitate cu criteriile de finanţare, criteriile de eligibilitate, stabileşte oportunitatea finanţării activităţii de excelenţă pe baza punctajului obţinut şi propune valoarea finanţării, în limita bugetului MTS cu această destinaţie;

• întocmeşte un raport referitor la cererile evaluate şi îl înaintează, în vederea aprobării, conducerii MTS.

ARTICOLUL 7

Criterii de eligibilitate

Pentru a participa la evaluarea cererilor de finanţare a activităţii de excelenţă, federaţiile sportive naţionale trebuie să aibă încheiat cu MTS un contract de finanţare pentru anul 2015 în condiţiile de eligibilitate stipulate în Ordinul ministrului tineretului şi sportului nr. 13/2015 privind aprobarea Metodologiei-cadru referitoare la finanţarea programelor sportive de utilitate publică ale structurilor sportive de drept privat din fonduri de la bugetul de stat şi din venituri proprii ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi documentele solicitate la art. 4 alin. (1).