În Monitorul Oficial nr. 85 din 2 februarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. M.5/2015 al Ministerului Apărării Naţionale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sprijin al familiilor personalului din Ministerul Apărării Naţionale care participă la acţiuni militare.
Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®
În extras
Dispoziţii generale
Art. 1.
Sprijinul familiilor personalului armatei care participă la acţiuni militare, aşa cum sunt acestea definite în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare sprijin familial, reprezintă ansamblul de măsuri şi acţiuni realizate unitar în scopul ajutorării militarilor şi familiilor acestora pentru depăşirea unor situaţii deosebite.
Art. 2.
În funcţie de tipul de acţiuni militare la care participă personalul armatei, sprijinul familial este structurat astfel:
- a) ca parte componentă a procesului de pregătire şi executare a misiunilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, pentru familiile personalului armatei care participă la astfel de misiuni;
- b) ca măsură de sprijin social acordată în urma rănirilor, dobândirii unor afecţiuni fizice sau psihice ori decesului, pentru familiile personalului armatei care a participat la misiuni pentru contracararea şi limitarea efectelor acţiunilor teroriste, de poliţie aeriană şi de intervenţie cu nave, precum şi la alte misiuni cu potenţial ridicat de risc, stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, desfăşurate pe teritoriul statului român.
Art. 3.
În sensul prezentului ordin, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
- a) personalul participant — personalul armatei care participă la misiuni în afara teritoriului statului român;
- b) structura participantă — detaşamentul/formaţiunea/subunitatea independentă/unitatea/structura constituită temporar care participă la misiuni în afara teritoriului statului român;
- c) familie — soţia/soţul, copiii şi părinţii personalului participant aflaţi în întreţinerea legală a acestuia.
CAPITOLUL II
Organizarea şi funcţionarea sistemului de sprijin al familiilor personalului din Ministerul Apărării Naţionale care participă la misiuni în afara teritoriului statului român
Art. 4.
Pentru personalul armatei care participă la misiuni în afara teritoriului statului român sprijinul familial reprezintă ansamblul de măsuri şi acţiuni realizate unitar în scopul ajutorării personalului şi a membrilor familiilor acestora pentru a se adapta la schimbările şi solicitările provocate de pregătirea misiunii, executarea acesteia şi reintegrarea în familie/comunitate după întoarcerea din misiune, precum şi pentru depăşirea unor situaţii deosebite.
Art. 5.
(1) Sprijinul familial funcţionează în perioada de pregătire, pe timpul executării misiunii şi pe o durată de 3 luni de la revenirea în ţară.
(2) În situaţia în care, pe timpul executării misiunii, personalul participant a fost rănit, a dobândit alte afecţiuni fizice sau psihice ori a decedat, activităţile de sprijin familial se derulează în conformitate cu prevederile actelor normative privind recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, precum şi cu celelalte reglementări interne în vigoare.
Art. 6.
Sistemul de sprijin familial cuprinde resursele umane, financiare şi materialele planificate şi utilizate de către structurile responsabile în desfăşurarea activităţilor pentru realizarea sprijinului familial.