În Monitorul Oficial nr. 783 din 28 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 104/2014 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aprobarea Condiţiilor generale asociate licenţei pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice, pentru prestarea serviciului de sistem şi pentru administrarea pieţei de echilibrare.
În extras
CAPITOLUL II
Drepturi ale titularului licenţei
Pe durata de valabilitate a licenţei, titularul licenţei are dreptul să presteze serviciul de transport al energiei electrice, precum şi dreptul exclusiv de a presta serviciul de sistem şi de a organiza şi administra piaţa de echilibrare a energiei electrice, în condiţiile reglementărilor în vigoare, în zona definită în Condiţiile specifice asociate licenţei, folosind reţeaua electrică de transport de energie electrică pe care o deţine în calitate de concesionar, proprietar sau cu orice alt titlu legal, prevăzută în Condiţiile specifice asociate licenţei.
(1) Pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice şi a celui de sistem titularul licenţei are dreptul să încheie contracte cu beneficiarii acestor servicii, conform contractelor-cadru aprobate de autoritatea competentă.
(2) Pentru realizarea activităţii de administrare a pieţei de echilibrare a energiei electrice, titularul licenţei are dreptul să încheie convenţii cu alţi titulari de licenţă, conform prevederilor reglementărilor în vigoare, cu respectarea convenţiilor-cadru aprobate de autoritatea competentă.
(3) Pentru achiziţia serviciilor tehnologice de sistem, titularul licenţei are dreptul să încheie contracte cu furnizorii de servicii tehnologice de sistem calificaţi conform reglementărilor în vigoare.
În vederea îndeplinirii obligaţiilor aferente activităţilor ce fac obiectul licenţei, titularul licenţei are dreptul să utilizeze capacităţi din componenţa reţelelor electrice aflate în proprietatea unor utilizatori ai reţelei electrice de transport, cu condiţia de a încheia contracte cu proprietarii respectivi, în condiţiile legii.
Pe durata de valabilitate a licenţei, atât pentru a asigura funcţionarea normală a instalaţiilor aferente reţelei electrice de transport, cât şi pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare a acesteia, titularul licenţei este îndreptăţit să exercite, în condiţiile Legii, drepturile prevăzute de Lege pentru titularii de licenţe asupra terenurilor şi bunurilor proprietate publică sau privată ale altor persoane fizice sau juridice şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice şi juridice în vecinătatea componentelor reţelei electrice de transport, precum şi dreptul de acces la utilităţile publice.
(1) Titularul licenţei are dreptul de a efectua tranzacţii de vânzare-cumpărare de energie electrică în conformitate cu prevederile Legii şi ale reglementărilor aplicabile, numai în următoarele situaţii:
a) pentru acoperirea consumului în reţelele electrice proprii şi în locurile de consum care îi aparţin;
b) pentru menţinerea echilibrului producţie-consum, prin operaţiuni de vânzare-cumpărare în piaţa de echilibrare sau prin operaţiuni de vânzare-cumpărare cu alţi operatori de transport, din ţările vecine, conform reglementărilor în vigoare şi normelor ENTSO-E;
c) pentru asigurarea mecanismelor de cuplare a pieţelor de energie electrică la care România este parte;
d) pentru compensarea schimburilor neplanificate cu sistemele electroenergetice vecine.
(2) În vederea prestării serviciului de sistem, titularul licenţei are dreptul, în condiţiile Legii, să efectueze operaţiuni de vânzare-cumpărare de servicii tehnologice de sistem cu operatorii de transport şi de sistem ai altor ţări, cu producătorii sau clienţii, conform reglementărilor aprobate de autoritatea competentă.
Titularul licenţei are dreptul să facă parte dintr-o asociere în participaţiune formată din 2 sau mai mulţi operatori economici care deţin reţele electrice de transport şi care exercită rolul de operator de transport şi de sistem în două sau mai multe state membre, pentru sistemele de transport în cauză.
Titularul licenţei are dreptul să restricţioneze accesul utilizatorilor la reţeaua electrică de transport numai în situaţiile prevăzute în mod expres de Lege.
Titularul licenţei are dreptul, în cazuri justificate, cu respectarea normelor tehnice, a procedurilor şi a reglementărilor aprobate de autoritatea competentă, să limiteze sau să deconecteze de la reţeaua electrică orice utilizator al acesteia în situaţia existenţei unui pericol pentru siguranţa funcţionării SEN sau dacă utilizatorul însuşi pune în pericol siguranţa funcţionării SEN.
Titularul licenţei are dreptul să primească contravaloarea serviciilor prestate, care fac obiectul licenţei, în baza contractelor încheiate, aplicând tarifele reglementate aprobate de autoritatea competentă. Titularul licenţei are dreptul de a solicita modificarea acestor tarife în conformitate cu reglementările în vigoare.
Pe durata de valabilitate a licenţei, pentru racordarea utilizatorilor la reţeaua electrică pe care o deţine, titularul licenţei este îndreptăţit să perceapă tarife stabilite conform metodologiilor aprobate de autoritatea competentă.
Pentru grupurile de măsurare a energiei electrice ce fac parte din sistemul de telemăsurare a energiei electrice aferent pieţei angro de energie electrică, amplasate în instalaţii/incinte sau pe terenuri aparţinând unor terţi, titularul licenţei are dreptul de acces şi de verificare a acestora, în condiţiile reglementărilor în vigoare.
Titularul licenţei are dreptul să solicite şi să obţină de la ceilalţi participanţi la piaţa de energie electrică şi utilizatorii reţelei electrice de transport orice informaţii necesare:
a) menţinerii siguranţei fizice şi funcţionale a instalaţiilor pe care titularul licenţei le exploatează, precum şi a siguranţei în funcţionare a SEN
b) îndeplinirii obligaţiilor sale, stabilite de Lege şi de reglementările în vigoare.
Titularul licenţei are dreptul să solicite oricărui alt titular de licenţă, cu care are relaţii contractuale, depunerea unei garanţii, în situaţiile şi în formele prevăzute de Lege şi de reglementările aprobate de autoritatea competentă.
(1) Pentru desfăşurarea unor activităţi ce constituie drepturi sau obligaţii prevăzute în Condiţiile licenţei, titularul licenţei are dreptul să achiziţioneze lucrări, bunuri şi servicii de la terţe persoane, inclusiv de la operatori economici afiliaţi, cu respectarea prevederilor Legii şi ale reglementărilor aprobate de autoritatea competentă. Achiziţia lucrărilor, bunurilor şi/sau serviciilor de la terţe persoane, inclusiv de la operatori economici afiliaţi, se face numai pe bază de contract, care se încheie prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii, prevăzute de legislaţia în vigoare.
(2) Achiziţiile prevăzute la alin. (1) vor fi publicate pe pagina de internet a titularului licenţei, atât în faza de ofertă, cât şi în cea de atribuire.