Observ, de cativa ani incoace, cat de mult se insista pe realizarea unei legaturi intre mediere si sistemul juridic din Romania. In ultima perioada constat ca din ce in ce mai multe articole insinueaza faptul ca apelarea la mediere creste calitatea actului de justitie.
Medierea si actul de justitie
Ce legatura directa are medierea cu actul de justitie?
La noi in tara, Consiliul de Mediere si mediatorii nu sunt in subordinea Ministerului Justitiei. Mai mult medierea este o alternativa a instantei. Faptul ca un acord de mediere poate fi incuviintat de instanta nu insemana ca se indeplineste un act de justitie, deoarece judecatorul nu judeca acea cauza si nu da o solutie, ci doar o consfinteste pe cea agreata de parti.
Medierea, asa cum este reglementata de mult modificata lege 192/2006, se adreseaza tuturor conflictelor de interese si nu conflictelor de drepturi. Fiecare mediator care practica aceasta profesie a avut si cazuri care nu indeplineau conditiile pentru a se adresa instantei(lipsa probe, martori,etc) si care s-au solutionat prin mediere. Sau situatii in care partile au cerut confidentialitate totala pentru a-si putea spune problema si a rezolva cauza,nu doar efectele, conflictului. Cu o parte din aceste acorduri partile nu mai merg nici la notar si nici in instanta. Daca tot au avut disponibilitatea, increderea si intelepciunea sa ajunga la o solutie personalizata care reprezinta vointa lor de ce sa mai faca si alte demersuri?
Medierea in statistici
Acordurile mentionate mai sus nu fac obiectul nici unei statistici deoarece nu ajung in nici o instanta, asa cum nici acordurile autentificate de notari nu au fost cuprinse in statisticile de pana acum.
Pentru ce ne cramponam atat de mult de solutionarea prin mediere a litigiilor care sunt pe rolul instantei?
Doar pentru ca cererea de chemare in judecata inseamna ca avem de-a face cu un conflict declarat?
Sau pentru ca se presupune ca acele parti sunt dispuse sa isi rezolve situatia?
Daca ne gandim mai bine acele parti deja au ales cum sa ajunga la solutie. Ca au facut-o fara sa stie de alternativa medierii este alta discutie.
In aceste conditii nici nu este de mirare ca unii avocati nu ne vad cu ochi buni deoarece ei pot considera ca le furam clientii, chiar daca exista posibilitatea ca partile sa fie insotite de avocat in mediere.
Medierea este o activitate de interes public si social, sustinuta cu banii si timpul practicienilor acestei profesii liberale
Medierea este o activitate de interes public si social, sustinuta cu banii si timpul practicienilor acestei profesii liberale. Este benefica pentru cetatenul roman, devenit european, care are posibilitatea sa-si spuna of-ul, sa-si personalizeze solutia si apoi sa-si traiasca viata eliberat de stresul problemei la care nu ii vedea nici o finalitate. Oamenii care stiu ca au la indemana o modalitate prin care sa isi rezolve neintelegerile in mod amiabil, nu mai sunt stresati daca au dispute si nici nu mai devin depresivi pentru ca nu gasesc calea de iesire dintr-un impas. O astfel de atitudine duce la cresterea calitatii vietii individuale si implicit a calitatii societatii in care traim. Exista o conditie minima si necesara: asumarea responsabilitatii si pentru situatia conflictuala si pentru identificarea si punerea in practica a solutiei agreate prin mediere.
Imbunatatirea calitatii actului de justitie prin mediere este indirecta. Cand nu vor mai ajunge in instanta acele cauze care nu fac altceva decat sa iroseasca timpul specialistilor in drept, si banii nostri ai tuturor, doar pentru ca partile sunt manate de orgolii si instigati de cei in care au incredere, atunci magistratii vor avea de judecat cauze pe masura pregatirii lor ca persoane supraspecializate in domeniul dreptului.
Pentru a ajunge la punctul in care fiecare dintre profesiile mentionate mai sus sa-si poata face bine treaba iar oamenii sa aleaga calea potrivita pentru stingerea unui conflict e nevoie sa se stie ca din 2006 mai exista o varianta: Medierea.
Promovarea medierii
Oricate protocoale au fost incheiate, si se vor mai incheia, la nivel inalt, pentru a produce efectele scontate este nevoie ca orice roman sa stie despre mediere. Daca aude doar sporadic la radio sau televizor cate ceva despre mediere si mediatori nu este suficient. Cu articolele din presa este la fel.
Coca-Cola este cunoscuta si are o cota de piata mare, de multa vreme. Aproape toata lumea a baut o data Coca-Cola si ii stie gustul. Cu toate astea isi face reclama pe toate canalele de comunicare existente in acest moment.
Medierea a fost incercata doar de un procent mic din randul celor care au pe cap o problema. Si unii dintre cei care si-au rezolvat un caz prin mediere, revin si cu alte ocazii.
Dar medierea nu este nici implementata si nici promovata in mod concentrat, persuasiv si profesionist la noi in tara.
Medierea in Europa
La nivelul Uniunii Europene s-au facut studii care au relevat ce pierderi financiare aduce neutilizarea medierii in statele membre. Dar nu e vorba doar despre bani, ci si despre calitatea relatiilor interumane, despre pierderea increderii in sine si in ceilalti, despre cat de multa nemultumire si depresie exista in societate in aceste timpuri, tocmai pentru ca oamenii raman captivi in situatii conflictuale. Este un cerc vicios: un conflict genereaza stres, frica si nesiguranta. Efectele acestei stari influenteaza si celelalte relatii personale sau profesionale. Scad performantele profesionale, care genereaza si mai multa nemultumire, si pot scadea si veniturile sau chiar se poate ajunge la pierderea locului de munca. Astfel se acumuleaza si mai multe frustrari si se poate ajunge la agresivitate sau fapte antisociale. Iar conflictul se adanceste.
Ne uitam peste „gard” la tarile pe care le consideram civilizate si cu un nivel de trai ridicat. Daca facem niste minime cercetari o sa observam ca acolo, la ei, medierea a functionat si functioneaza chiar daca din punct de vedere legal nu a existat, o lunga perioada de timp, nici o lege care sa prevada recomandarea sau obligativitatea de a apela la mediere.
Ce este diferit la ei?
Educatia pe care au primit-o?
Respectul fata de sine insusi si fata de ceilalti?
Unde se pot invata toate astea?
Cine sa o faca? Familia, scoala, societatea?
Magistratii apeleaza la mediere pentru solutionarea propriilor situatii conflictuale
Conform datelor Institutului National de Statistica, în trimestrul IV al anului 2013, populatia activa a Romaniei era de 9.912.000 persoane. Numarul de mediatori este de 8924 mediatori din care 8325 cu drept de exercitare, adica avem cate un mediator la 1.190 de persoane active. In aceste cifre nu sunt incluse persoanele juridice.
Numarul de avocati activi, inscrisi in UNBR, este de 31.013, rezultand ca avem cate un avocat la 320 de persoane active.
Iar in instantele din toata tara sunt aproximativ 4 milioane de dosare. Sunt situatii in care primul termen se da peste mai mult de 1 an.
Se face mare tam-tam pe aceasta situatie de supraaglomerare a instantelor si totusi inca exista reticenta si rezistenta la a aduce la cunostinta partilor varianta medierii.
Beneficiile pe care le ofera aceasta alternativa a instantei sunt cunoscute de magistrati, unii dintre ei solutionandu-si la mediator propriile situatii conflictuale.
Oare se intampla asta pentru ca medierea este o profesie complementara si non-juridica?
Anca Stancu, mediator