În Monitorul Oficial nr. 566 din 30 iulie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 615/2014 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale de îmbunătăţiri Funciare.
Descoperă Raftul Legalis® – cea mai flexibilă soluție de doctrină online
În extras
Art. 1
Agenţia Naţională de îmbunătăţiri Funciare, denumită în continuare Agenţia, este instituţie publică, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, care funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare ministerul.
Art. 2
Sediul Agenţiei este în municipiul Bucureşti, Şos. Olteniţei nr. 35–37, sectorul 4.
Art. 3
(1) Agenţia aplică principiile realizării obiectivelor îmbunătăţirilor funciare stabilite de Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, gestionează eficient resursele proprii şi pe cele date în administrarea sa, prin valorificarea optimă a acestora, asigură integritatea şi funcţionarea durabilă a amenajărilor de îmbunătăţiri funciare aflate în administrarea sa în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice şi contractează cu terţi furnizori achiziţia de bunuri şi servicii cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii.
(2) Serviciile de exploatare şi întreţinere curente din amenajările de îmbunătăţiri funciare se pot realiza şi cu personalul propriu al Agenţiei.
Art. 4
Agenţia desfăşoară activităţile şi îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) şi art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 199/2012, cu completările ulterioare.
Art. 5
(1) Agenţia are în structura sa o unitate centrală şi 16 filiale teritoriale, fără personalitate juridică, care au în alcătuire unităţi de administrare.
(2) Numărul maxim de posturi al Agenţiei şi filialelor teritoriale este prevăzut la art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 199/2012, cu completările ulterioare.
(3) Ariile de competenţă teritorială ale filialelor teritoriale, în care acestea administrează, exploatează, întreţin şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare, se stabilesc pe baza unor limite naturale, respectiv limitele porţiunilor de teren cuprinse între două văi vecine şi/sau limitele de bazin hidrografic, şi cuprind amenajări de îmbunătăţiri funciare, părţi de amenajare de îmbunătăţiri funciare sau grup de amenajări de îmbunătăţiri funciare ce pot funcţiona autonom, luate în totalitate, fără a ţine seama de limitele administrativ-teritoriale.
(4) O filială teritorială poate avea raporturi de colaborare cu una sau mai multe filiale teritoriale. Structura organizatorică a Agenţiei este prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 6
(1) Numărul, denumirea, sediul şi competenţa teritorială a filialelor teritoriale şi relaţiile funcţionale sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(2) Denumirea, sediul şi competenţa teritorială a unităţilor de administrare ale Agenţiei se propun în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament de către Agenţie şi se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, denumit în continuare ministru.
(3) Agenţia îşi desfăşoară activitatea şi în sediile secundare prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 7
Structura organizatorică, statele de funcţii şi numărul de personal al unităţii centrale, filialelor teritoriale şi unităţilor de administrare se aprobă prin ordin al ministrului, la propunerea directorului general al Agenţiei, în urma consultării cu reprezentantul sindicatelor din domeniul îmbunătăţirilor funciare şi cu avizul consiliului de conducere al Agenţiei.
Art. 8
(1) Între conducerea Agenţiei şi compartimentele funcţionale, pe de o parte, şi structurile din subordine, pe de altă parte, se instituie, după caz, următoarele tipuri de relaţii:
a) relaţii de autoritate, care se stabilesc între directorul general al Agenţiei şi directorul general adjunct, directorii sau şefii compartimentelor funcţionale, după caz, între funcţiile de conducere şi cele de execuţie, precum şi între Agenţie şi structurile subordonate;
b) relaţii de coordonare în domeniul de specialitate, care se stabilesc între Agenţie, prin intermediul unui compartiment funcţional, şi structurile subordonate; relaţiile de coordonare se stabilesc şi în cadrul grupurilor de lucru;
c) relaţii de colaborare, care se stabilesc între compartimente funcţionale ale Agenţiei, între Agenţie şi structurile subordonate;
d) relaţii de control, care se realizează între Agenţie, prin intermediul compartimentelor funcţionale cu atribuţii de control, şi celelalte compartimente funcţionale sau structurile subordonate supuse controlului.
(2) Agenţia poate stabili relaţii de colaborare cu instituţii publice sau organizaţii private.