În Monitorul Oficial nr. 393 din 28 mai a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 8/2014 al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 4/2013 privind acţiunile suport pentru certificate de depozit, aprobat prin Hotărârea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 44/2013.
Integral
Art. I
Regulamentul nr. 4/2013 privind acţiunile suport pentru certificate de depozit, aprobat prin Hotărârea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 44/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 622 din 7 octombrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 1.
(1) Prezentul regulament stabileşte norme
aplicabile în toate situaţiile în care sunt emise certificate de depozit cere urmează să fie admise la tranzacţionare într-un stat membru, având la bază:
a) acţiuni emise de o societate cu sediul în România, care urmează să fie admise pentru prima dată la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România ca urmare a unei oferte publice iniţiale de vânzare şi care vor fi depozitate la un depozitar central; şi/sau
b) drepturi de alocare care urmează să fie admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România şi depozitate la un depozitar central şi care sunt emise ataşat acţiunilor subscrise în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare menţionate la lit. a).
(2) Emiterea de certificate de depozit se realizează cu acordul emitentului acţiunilor suport/drepturilor de alocare suport, după caz ”
2. La articolul 2 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„a) acţiuni suport sau acţiuni — acţiunile depozitate la depozitarul central în baza cărora sunt emise certificate de depozit;”.
3. La articolul 2 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
„c1) certificate de depozit având la bază drepturi de alocare — valori mobiliare care conferă deţinătorului drepturi şi obligaţii aferente drepturilor de alocare suport în baza cărora au fost emise, precum şi dreptul de a obţine, prin conversie, drepturi de alocare sau, după caz, direct acţiuni suport;”.
4. La articolul 2 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) depozitar central — entitatea prevăzută la art. 146 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, care efectuează operaţiuni de depozitare a acţiunilor şi/sau, după caz, a drepturilor de alocare, precum si operaţiuni de registru pentru emitentul definit la lit. e);”.
5. La articolul 2 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d1), cu următorul cuprins:
„d1) drepturi de alocare suport sau drepturi de alocare — drepturile de alocare definite în actele C.N.V.M./A.S.F., după caz, emise în cazul ofertelor publice menţionate la art. 1 alin. (1) lit. a), în baza cărora sunt emise certificate de depozit;”.
6. La articolul 2 alineatul (2), literele e), f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„e) emitent — emitentul acţiunilor suport, respectiv, după caz, al drepturilor de alocare suport;
f) emitent al certificatelor de depozit având la bază acţiuni/drepturi de alocare — entitatea care a emis certificatele de depozit având la bază acţiuni/drepturi de alocare;
g) rată de conversie — raportul prevăzut în documentele de emisiune a certificatelor de depozit, care stabileşte numărul de acţiuni/drepturi de alocare care corespund unui certificat de depozit având la bază acţiuni/drepturi de alocare şi care se utilizează pentru calcularea numărului de acţiuni/drepturi de alocare, respectiv a numărului de certificate de depozit având la bază acţiuni/drepturi de alocare care pot fi obţinute în urma realizării conversiei certificatelor de depozit având la bază acţiuni/drepturi de alocare, respectiv a acţiunilor/drepturilor de alocare în certificate de depozit având la bază acţiuni/drepturi de alocare.”
7. La articolul 2, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Certificatele de depozit având la baza acţiuni/drepturi de alocare ce fac obiectul prezentului regulament nu sunt cele menţionate la art. 28 alin. (8) lit. b) din Legea nr. 297/2004.”
8. La articolul 13, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Emitentul are obligaţia să facă publice rapoartele prevăzute de cap. III al titlului IV din Regulamentul nr. 1/2006, precum şi de actele C.N.V.M./A.S.F., după caz, referitoare la obligaţiile de raportare ale emitentului pe perioada de tranzacţionare pe o piaţă reglementată a drepturilor de alocare, cu respectarea prevederilor art. 105 alin. (31) şi art. 122 alin. (2) din regulamentul anterior menţionat.”
9. După secţiunea a 5-a se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 51-a, cuprinzând articolul 131, cu următorul cuprins:
„SECŢIUNEA a 51-a
Dispoziţii speciale aplicabile certificatelor de depozit având la bază drepturi de alocare
Art. 131
(1) Prevederile art. 3, 4 şi 16 referitoare la suspendarea la tranzacţionare, precum şi ale art. 17 se aplică corespunzător şi în cazul emiterii de certificate de depozit având la bază drepturi de alocare, situaţie în care expresiile «acţiuni», respectiv «certificate de depozit» vor fi interpretate ca referire la «drepturi de alocare», respectiv la «certificate de depozit având la bază drepturi de alocare».
(2) Emitentul certificatelor de depozit în numele căruia drepturile de alocare care stau la baza certificatelor de depozit sunt înregistrate nu are calitatea de acţionar în sensul prevăzut de Regulamentul nr. 1/2006 şl de Regulamentul nr. 6/2009.
(3) La data înregistrării la depozitarul central a acţiunilor nou – emise în cadrul ofertei publice iniţiale, numărul de acţiuni suport prevăzute la art. 3 alin. (1) va fi egal cu numărul de drepturi de alocare suport în baza cărora au fost emise certificatele de depozit.
(4) Începând cu data înregistrării acţiunilor nou-emise la depozitarul central şi a admiterii acestora la tranzacţionare pe piaţa reglementată, certificatele de depozit având la bază drepturi de alocare se transformă în certificate de depozit având la bază acţiuni.
(5) Ulterior datei menţionate la alin. (4), orice cerere de conversie a certificatelor de depozit conduce la primirea acţiunilor care au înlocuit drepturile de alocare respective.
(6) Conversia certificatelor de depozit în drepturi de alocare sau a drepturilor de alocare în certificate de depozit nu este posibilă dacă această restricţie este prevăzută în prospectul pentru certificate de depozit.”
10. La articolul 14, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Prevederile alin. (1)—(3) se aplică corespunzător şi în cazul certificatelor de depozit având la bază drepturi de alocare, prin raportare la numărul total de drepturi de alocare emise pentru acţiunile obiect al ofertei publice iniţiale de vânzare.”
Art. II
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pe site-ul acesteia şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.