În Monitorul Oficial nr. 392 din 28 mai a.c. a fost publicat Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 2/2014 privind unele raportări aferente Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit.
În extras
Art. 1
Prezentul ordin stabileşte formatul şi conţinutul formularelor de raportare aferente:
a) expunerilor faţă de părţile afiliate instituţiei de credit;
b) expunerilor aferente operaţiunilor în condiţii de favoare deduse din fondurile proprii de nivel 1 suplimentar;
c) modificării potenţiale a valorii economice ca urmare a schimbării nivelurilor ratelor dobânzii.
Art. 2
(1) Instituţiile de credit prevăzute la art. 2 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit transmit Băncii Naţionale a României formularele de raportare care fac obiectul prezentului ordin, în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României – SIRBNR, potrivit Normei Băncii Naţionale a României nr. 15/2006 privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în format letric la Banca Naţională a României – Direcţia supraveghere, după cum urmează:
a) în cazul expunerilor faţă de părţile afiliate şi al operaţiunilor în condiţii de favoare deduse din fondurile proprii de nivel 1 suplimentar, raportările se transmit trimestrial la nivel individual şi consolidat, astfel:
1. pentru raportările a căror dată de referinţă este 31 martie, data de transmitere este 12 mai;
2. pentru raportările a căror dată de referinţă este 30 iunie, data de transmitere este 11 august;
3. pentru raportările a căror dată de referinţă este 30 septembrie, data de transmitere este 11 noiembrie;
4. pentru raportările a căror dată de referinţă este 31 decembrie, data de transmitere este 11 februarie;
b) în cazul modificării potenţiale a valorii economice ca urmare a schimbării nivelurilor ratelor dobânzii, raportările se transmit trimestrial la nivel individual şi semestrial la nivel consolidat, astfel:
1. pentru raportările transmise la nivel individual, datele de referinţă şi cele de transmitere sunt cele prevăzute la lit. a) pct. 1–4;
2. pentru raportările transmise la nivel consolidat, a căror dată de referinţă este 30 iunie, data de transmitere este 11 august;
3. pentru raportările transmise la nivel consolidat, a căror dată de referinţă este 31 decembrie, data de transmitere este 11 februarie.
(2) În cazul în care data de transmitere este zi nelucrătoare, raportările sunt transmise în ziua lucrătoare următoare.
Art. 3
Casele centrale ale cooperativelor de credit sunt responsabile de întocmirea şi transmiterea formularelor de raportare care fac obiectul prezentului ordin şi la nivelul reţelei cooperatiste de credit din care fac parte.
Art. 4
În ceea ce priveşte raportarea modificării potenţiale a valorii economice ca urmare a schimbării nivelurilor ratelor dobânzii, în contextul aplicării metodologiei standardizate prevăzute în anexa nr. 1 la Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013, instituţiile de credit transmit:
a) câte un formular IRR STD POZ pentru fiecare monedă care respectă cerinţele pct. 1 lit. a) teza a 2-a din anexa nr. 1 la Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 şi un formular IRR STD POZ care agregă poziţiile exprimate în celelalte monede;
b) un formular IRR STD VAL aferent calculării modificării potenţiale a valorii economice ca urmare a schimbării nivelurilor ratelor dobânzii.
Art. 5
În ceea ce priveşte raportarea modificării potenţiale a valorii economice ca urmare a schimbării nivelurilor ratelor dobânzii, în contextul aplicării unei metodologii de calcul interne, instituţiile de credit transmit câte un formular IRR IM pentru fiecare direcţie de modificare potenţială – crescătoare şi descrescătoare – a ratelor dobânzii.
Art. 6
Pentru scopurile completării formularelor de raportare 4–6, prevăzute în anexa nr. I, elementele bilanţiere şi extrabilanţiere din afara portofoliului de tranzacţionare care sunt senzitive la schimbări ale ratelor dobânzii trebuie convertite în moneda de raportare utilizând cursurile de schimb comunicate de Banca Naţională a României în ultima zi bancară lucrătoare a perioadei pentru care se întocmeşte raportarea. Pentru monedele pentru care Banca Naţională a României nu comunică cursul de schimb, se folosesc cursurile de schimb la vedere – spot – existente pe piaţă în ziua menţionată.