În Monitorul Oficial nr. 358 din 15 mai a.c. a fost publicat Ordinul nr. 484/220/2014 al Ministerului Sănătăţii și al Ministerului Educaţiei Naţionale privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat în medicină, sesiunea 29 iunie 2014, pentru posturile şi pe locurile rămase neocupate în sesiunea 17 noiembrie 2013.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1
(1) Ministerul Sănătăţii organizează la data de 29 iunie 2014 concurs de intrare în rezidenţiat pentru domeniul medicină pentru posturile şi pe locurile rămase neocupate în sesiunea 17 noiembrie 2013.
(2) Concursul se desfăşoară numai în Centrul Universitar Cluj-Napoca – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, care poartă întreaga responsabilitate pentru organizarea şi desfăşurarea concursului, alcătuirea clasificărilor şi alegerea locurilor.
(3) În cazul constatării unor încălcări flagrante ale prezentei metodologii sau a vicierii rezultatelor de concurs, Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a anula rezultatele concursului, situaţie în care concursul va fi reluat în acelaşi centru, pe cheltuiala Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca.
Art. 2
(1) Unităţile şi specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
(2) Cifra de şcolarizare pe specialităţi este aprobată prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale.
Art. 3
(1) Pentru organizarea acestui concurs se constituie, prin ordin comun al ministrului educaţiei naţionale şi al ministrului sănătăţii, o comisie centrală de rezidenţiat, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai universităţilor de medicină şi farmacie din România.
(2) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca aprobă prin decizie constituirea comisiei locale de concurs pentru centrul universitar Cluj-Napoca.
Art. 4
(1) Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.
(2) Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări.
(3) Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare.
(4) Medicii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat.
(5) Medicii care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare.
Art. 5
Rezidenţii au obligaţia să efectueze pregătirea şi să susţină examenul de specialist în specialitatea pentru care au optat în maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.
Art. 6
În baza prevederilor art. 35 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, rezidenţii pot efectua cumul de funcţii numai în condiţiile respectării integrale a curriculei şi a programului de pregătire stabilit pentru toţi rezidenţii în cursul dimineţii.
Art. 7
Informaţiile generale importante despre concursul de rezidenţiat sunt făcute publice prin presă, radio, televiziune, iar cele de detaliu, pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România, prin publicare în ziarul „Viaţa medicală“, precum şi prin internet, la adresa rezidentiat.ms.ro