Obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii – inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele – este neconstituţională.
Pe data de 07.05.2014, judecatorii Curtii Constitutionale au decis, cu unanimitate de voturi, ca doua dintre cele mai importante articole ale Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale.
Astfel, dispozitiile art. 2 alin(1) conform caruia “dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente”, precum si cele ale art. 2 alin(1²) conform caruia “instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop”, sunt suspendate de drept, urmand a-si inceta efectele juridice in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, daca in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.
Articol furnizat de Olteanu & Asociaţii