În Monitorul Oficial nr. 301 din 24 aprilie a.c. a fost publicată Legea nr. 48/2014 privind unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.
Integral
Art. 1
(1) Sumele reprezentând primele beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceştia trebuie să le restituie ca urmare a titlurilor de creanţă emise în urma verificărilor efectuate de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi/sau a municipiului Bucureşti, dispuse prin deciziile emise de camerele de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti în cadrul misiunii „Auditul performanţei privind implementarea, administrarea şi gestionarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor şi a utilizării bazei de date în acordarea subvenţiilor şi a altor forme de sprijin din partea statului pentru perioada 2007–2010“, inclusiv penalităţile de întârziere nu se mai recuperează.
(2) Titlurile de creanţă/notificările de punere în întârziere, emise de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau a municipiului Bucureşti pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti prevăzute la alin. (1) sunt anulate prin efectul prezentei legi.
(3) Sumele recuperate sau, după caz, depuse voluntar de către beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic în contul de subvenţii al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data intrării în vigoare a prezentei legi, în baza titlurilor de creanţă/notificări de punere în întârziere, emise de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau a municipiului Bucureşti pentru punerea în aplicare a deciziilor prevăzute la alin. (1), se restituie.
Art. 2
(1) Solicitanţii care au respectat condiţiile cu privire la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, dar care nu au încasat sumele cuvenite acestor plăţi, ca urmare a depunerii cererilor aferente, beneficiază de acestea, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Plata sumelor prevăzute la art. 1 şi alin. (1) al prezentului articol se realizează până la data de 31 decembrie 2014.
Art. 3
Sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, în cuantum de 26.877 mii lei, se asigură în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014, Capitolul 83.01 „Agricultură, Silvicultură, Piscicultura şi Vânătoare“, Titlul 40 „Subvenţii“, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli“.
Art. 4
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice, se stabileşte procedura de plată a sumelor prevăzute în prezenta lege.